Καϊλή: Υποκλοπές έχουν γίνει και σε ευρωβουλευτές της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και μάλλον της Ισπανίας

Καϊλή: Υποκλοπές έχουν γίνει και σε ευρωβουλευτές της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και μάλλον της Ισπανίας

Χθες κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά ο Νίκος Ανδρουλάκης - Συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης όσον αφορά στην ανάγκη διερεύνησης των καταγγελιών - Δείτε βίντεο

Eva-kaili-584
Τεράστια ερωτηματικά έχει εγείρει η καταγγελία, που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ότι υπήρξε απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του τηλεφώνου του, μέσω του προγράμματος Predator, με την αντιπολίτευση να τάσσεται υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης και την κυβέρνηση να δηλώνει ότι πρέπει να υπάρξει άμεση διαλεύκανση από τη Δικαιοσύνη.

Το θέμα ήρθε με ένταση στην επικαιρότητα, καθώς ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε σαφείς απαντήσεις, «χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές», όπως είπε χαρακτηριστικά βγαίνοντας από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπου κατέθεσε το πρωί της Τρίτης σχετική μηνυτήρια αναφορά. Η απόπειρα παρακολούθησης έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021, με αποστολή ύποπτου μηνύματος στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη, ενόψει τότε της εκλογικής διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη αρχηγού. Η «επίθεση» αυτή διαπιστώθηκε από την έρευνα που έκανε η ειδική υπηρεσία του ευρωκοινοβουλίου, που συγκροτήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με πρωτοβουλία της αντιπροέδρου Εύας Καϊλή και στην οποία υπηρεσία απευθύνθηκε στις 28 Ιουνίου ο κ. Ανδρουλάκης. Μόλις ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πήρε στα χέρια του τη σχετική έκθεση της υπηρεσίας, η οποία έχει ερευνήσει στο μεταξύ τα κινητά περίπου 250 ευρωβουλευτών, χωρίς να εντοπίσει άλλη ανάλογη απόπειρα παγίδευσης, προσέφυγε στην ελληνική δικαιοσύνη.

Σύσσωμο το στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε στο ίδιο πνεύμα σε αιχμηρές δηλώσεις, με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να αφήνει αιχμές για προσπάθεια εκβιασμού του κ. Ανδρουλάκη.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, τονίζουν ότι πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση απόπειρας παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών στην Ελλάδα. Δεν επιχειρήθηκε να θιγεί μόνον η ιδιωτικότητα του κ. Ανδρουλάκη και το απόρρητο των επικοινωνιών του, που κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτα απαραβίαστο. Επιχειρήθηκε να θιγεί και η πολιτική δραστηριότητά του και κατ’ επέκταση διακυβεύεται η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όσοι κυνηγούν τον κ. Ανδρουλάκη (predator=κυνηγός) επιδίωξαν όχι απλώς να ακούν τις κλήσεις και τα μηνύματα του, αλλά επιπλέον να μετατρέψουν τη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη σε μέσο διαρκούς παρακολούθησής του.

Κλείσιμο
Συνεργάτες του τονίζουν ότι επιβάλλεται άμεση δράση από όλα τα αρμόδια όργανα για την εύρεση όσων επιχείρησαν αυτήν την ωμή προσπάθειας παγίδευσης του σημερινού Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας. Τα πολιτικά κόμματα και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους για την κάθαρση σε αυτήν την υπόθεση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, σημείωσε ότι εγείρεται μείζον πολιτικό θέμα που αφορά την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αίσθηση έκανε και η αναφορά του ότι «όπως αναφέρεται σε επίσημη ανάρτηση της Google η εφαρμογή Predator πουλήθηκε σε διαφορετικούς κυβερνητικούς φορείς σε συγκεκριμένες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα».

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Μιχάλης Κατρίνης, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως: «Έχει αγοράσει η ΕΥΠ το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης; Γιατί σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο από ερευνητές στο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, η Threat Analysis Group διαπίστωσε ότι οι κρατικοί φορείς που αγόρασαν το λογισμικό Predator που στοχεύει χρήστες κινητών τηλεφώνων Android βρίσκονταν στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία. Ισχύει αυτό; Αγόρασε η ΕΥΠ το συγκεκριμένο λογισμικό τα τρία τελευταία χρόνια; Θα απαντήσει κανείς από την κυβέρνηση;».

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει άμεσα να διερευνηθεί η καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν, ενώ ζήτησε να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία, ώστε όχι μόνο να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ασύμμετρων απειλών, αλλά και οι θιγόμενοι να μπορούν να έχουν πλήρη ενημέρωση για αυτές τις παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων.

«Η προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών είναι θεμέλιο και μέτρο Δημοκρατίας. Η καταγγελία του Ν. Ανδρουλάκη πρέπει να διερευνηθεί σε όλο της το βάθος» έγραψε στο Twitter ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Βλέπουμε ότι δυστυχώς στη χώρα μας, για να διαπιστώσουμε παρανομίες ή σκάνδαλα, πολύ συχνά πρέπει να το μάθουμε από το εξωτερικό», δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας ότι το Predator παρακολουθεί τηλεφωνικές συνομιλίες, ηλεκτρονική αλληλογραφία, έχει πρόσβαση στα passwords, στα κείμενα, στις φωτογραφίες, στο ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο, και μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα του κινητού.

Υπέρ της διερεύνησης κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στην καταγγελία του κ. Ανδρουλάκη. «Η μηνυτήρια αναφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την Ελληνική Δικαιοσύνη, όλες οι αρμόδιες αρχές της Πολιτείας οφείλουν να συνδράμουν για τη διαλεύκανση της υπόθεσης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η κυβέρνησή Μητσοτάκη αποδεικνύεται επικίνδυνη για στοιχειώδεις αξίες του κράτους δικαίου και της ίδιας της Δημοκρατίας. Αναμένουμε σοβαρές εξηγήσεις από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, μιας και από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν να φέρει την ευθύνη της ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο. Τυχαίο;», ανέφερε σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας για την καταγγελία Ανδρουλάκη ότι «πρόκειται για ακόμη ένα περιστατικό παράνομης παρακολούθησης το τελευταίο διάστημα στη χώρα, αυτήν τη φορά εις βάρος αρχηγού κόμματος… ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σταματήσει τις υπεκφυγές γιατί όλα αυτά τα πρωτοφανή συμβαίνουν στη χώρα όσο αυτός κυβερνάει».

«Οι μυστικές υπηρεσίες, όπως η CIA και η MI6, αλωνίζουν στη χώρα» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Καϊλή: «Είχα παρόμοια υποκλοπή με τον Νίκο Ανδρουλάκη, πολύ ανησυχητική»

Εν τω μεταξύ, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, μίλησε το πρωί της Τετάρτης στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την απόπειρα υποκλοπής στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Από τον Ιανουάριο που ανέλαβε την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Εύα Καϊλή ανέλαβε την ευθύνη και για την ασφαλή διεξαγωγή των τηλεπικοινωνιών, καθώς η υποκλοπή των επικοινωνιών είναι ένα φαινόμενο που μαστίζει γενικά την Ευρώπη, μάλιστα είχε συμβεί και σε ευρωβουλευτές της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και μάλλον της Ισπανίας.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA η κυρία Καϊλή, μάλιστα ανέφερε ότι είχε μία παρόμοια επίθεση με αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη, και ήταν αρκετά ανησυχητική, σε ένα ταξίδι της στην Αραβική Χερσόνησο. Στο πλαίσιο αυτό η Εύα Καϊλή, προσπαθεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, ώστε η εφαρμογή που διασφαλίζει το αδιάβλητο των επικοινωνιών να γίνει πραγματικότητα τόσο για τους βουλευτές όσο και για τους δημοσιογράφους.

Δείτε βίντεο:

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-clq7ftboskip)

Επιπλέον έχει καταρτισθεί μία ειδική Επιτροπή, στην οποία είναι εισηγήτρια για τους σοσιαλδημοκράτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κα. Καϊλή, η οποία ασχολείται με ζητήματα κυβερνοασφάλειας και λογισμικού παρακολούθησης, ώστε να παρθούν ευρωπαϊκά μέτρα ασφαλείας και προστασίας έναντι αυτού του φαινομένου.

Μία άλλη καλή πρακτική προστασίας είναι η συχνή αναβάθμιση του λογισμικού του κινητού, πρόσθεσε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε επίσημο επίπεδο, η Ελλάδα δεν το έχει αγοράσει αυτό το λογισμικό, αλλά είναι διαθέσιμο για αγορά από τους ιδιώτες.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι Σαουδάραβες ήρθαν… για να μείνουν και βλέπουν την Ελλάδα ως γέφυρα

Φυσικό αέριο: Η «εξαίρεση» που πέτυχε η Ελλάδα στο deal της ΕΕ για κόφτη 15%

Σπάτα: Τα σενάρια για την τραγωδία και η μαρτυρία που φέρνει ανατροπή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης