Καιρός: Βροχές και σκόνη σήμερα - Η πρόγνωση μέχρι την Κυριακή του Πάσχα

Καιρός: Βροχές και σκόνη σήμερα - Η πρόγνωση μέχρι την Κυριακή του Πάσχα

Επεισόδιο βροχόπτωσης Κατηγορίας 2 - Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά 8 με 10 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική και βόρεια χώρα - Εκτοπίζεται η σκόνη από τη βόρεια Αφρική

4694295
Άστατος θα είναι ο καιρός και σήμερα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που έχει εκδώσει από χθες η ΈΜΥ να προβλέπει κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις, να σημειώνονται στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα. Αισθητή θα είναι και η πτώση της θερμοκρασίας. Η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει σταδιακά από τη σκόνη.

Από τη Μ. Τρίτη από τα δυτικά προς τα ανατολικά ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση και τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Λασποβροχές, πάντως, θα υπάρχουν μέχρι και σήμερα, αλλά το κύμα της σκόνης θα κινηθεί ανατολικότερα. Ενδεχομένως τη Μ. Πέμπτη να έχουμε ένα νέο κύμα σκόνης αλλά θα είναι πολύ μικρότερης έντασης.

Σύμμαχος ο καιρός για την έξοδο του Πάσχα, καθώς τη Μ. Τετάρτη και Μ. Πέμπτη θα επικρατεί ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, οι άνεμοι στα πελάγη θα εξασθενίσουν και δε θα ξεπεράσουν σε καμία περιοχή τα 5-6 μποφόρ. Την Κυριακή του Πάσχα στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα έχουμε γενικά καλό καιρό, αν εξαιρέσουμε μια παροδική συννεφιά τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο.

Ο καιρός σήμερα

Αναμένονται βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εκτός από τα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα. Τοπικές καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στα κεντρικά και νότια τμήματα του Ιονίου και τη Δυτική Πελοπόννησο, όπου είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας (πάνω από τα ~1500m στα νότια, πάνω από τα ~1000-1200m στα κεντρικά και πάνω από τα ~900-1000m στα βόρεια), ενώ οι χιονοπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία είναι πιθανό να εκδηλώνονται και σε περιοχές πάνω από τα ~600m. Αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης αναμένονται στα νότια-νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα.

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 2 όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

Στους παρακάτω προγνωστικούς χάρτες αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχής 3ωρου για το διάστημα 09:00 - 12:00 (Γράφημα 1) και 15:00 - 18:00 (Γράφημα 2) της Μεγάλης Δευτέρας 18/04.

Κλείσιμο
1804_09Z


Γράφημα 1: Το προβλεπόμενο ύψος υετού για το διάστημα 09:00 – 12:00 την Μεγάλη Δευτέρα 18/04, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr

1804_15Z2


Γράφημα 2: Το προβλεπόμενο ύψος υετού για το διάστημα 15:00 – 18:00 την Μεγάλη Δευτέρα 18/04, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 7 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -2 έως 11, στην Ήπειρο από -2 έως 14 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -2 έως 10, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -1 έως 16 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 15 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 5 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο από διάφορες διευθύνσεις έως 6 μποφόρ και στο Αιγαίο από βόρειες γενικά διευθύνσεις έως 6-7 μποφόρ κυρίως στα βόρεια τμήματα.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα και πιθανόν τις απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cjch1d0r30s9)


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα ως τις πρωινές ώρες τοπικά στη Θράκη θα είναι ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο (πλην της Κέρκυρας) και στη δυτική Πελοπόννησο έως αργά το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα έως το απόγευμα στην ανατολική Πελοπόννησο και μέχρι νωρίς το πρωί στη Θεσσαλία και τις Σποράδες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Στην Κρήτη δυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στις Κυκλάδες βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cjch0ggeg9up)


ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα έως το πρωί θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Στα νότια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι. Στα νότια δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα νότια από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 08 έως 15 βαθμούς.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι τις πρωινές ώρες και θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cjcgxz49byu1)


ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 19-04-2022
Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ, από το απόγευμα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 14 με 16 και στα νότια τους 18 βαθμούς Κελσίου.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 20-04-2022
Στα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται ηλιοφάνεια με κατά τόπους πρόσκαιρες νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 21-04-2022
Αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές κυρίως στα δυτικά, όπου πιθανώς να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ και στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-04-2022
Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές, με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5, στα δυτικά και νότια έως 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23-04-2022
Αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, όπου πιθανώς να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα είναι αυξημένες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.



Ειδήσεις σήμερα

Επεισοδιακό το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Νέα ένταση στη λήξη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η «μητέρα των μαχών» για τη Μαριούπολη στη χαλυβουργία Azovstal

Survivor: Ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση, τα στατιστικά και τα «Σόδομα και Γόμορρα» - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης