Φάρσαλα: Ένοχοι δύο ιερείς για «αμαρτωλές» δωρεές μισού εκατ. ευρώ

Φάρσαλα: Ένοχοι δύο ιερείς για «αμαρτωλές» δωρεές μισού εκατ. ευρώ

Φέρεται να έγιναν μέσω δεκάδων αποδείξεων ερανικής επιτροπής τα έτη 2003 έως 2009 

agia-paraskeyi-farsala-780x405
Ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας δύο συνταξιούχοι ιερείς των Φαρσάλων, οι οποίοι παραπέμφθηκαν κατηγορούμενοι για ψευδείς βεβαιώσεις με αφορμή εικονικές δωρεές στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων.

Δωρεές που ξεπερνούσαν το μισό εκατ. ευρώ και φέρεται να έγιναν -μέσω δεκάδων αποδείξεων (ερανικής επιτροπής κ.λπ.)- τα έτη 2003 έως 2009 με απώτερο σκοπό οι ιδιώτες δωρητές να τύχουν φορολογικής έκπτωσης.

Μετά από έλεγχο του Σώματος Οικονομικής Δίωξης και το πόρισμα των οικονομικών υπηρεσιών, με βούλευμα παραπέμφθηκαν 15 συνολικά κατηγορούμενοι για ψευδή βεβαίωση κατά μόνας και από κοινού, κατ’ εξακολούθηση για άμεση συνέργεια σε απάτη με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία του Δημοσίου άνω των 30.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και συνήθεια.

Ένας εκ των ιερέων απεβίωσε, για τους λογιστές παύτηκε η δίωξη ως προς την κατηγορία της απάτης, ενώ με την ολοκλήρωση των ελέγχων και την αποκάλυψη της υπόθεσης πολίτες-δωρητές κλήθηκαν και υπέβαλαν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, αποδίδοντας τελικά στο Δημόσιο τον αναλογούντα φόρο.

Έτσι, προχθές στο εδώλιο, κάθισαν μόνο δύο εκ των κατηγορουμένων, ένας ιερέας-πρώην προϊστάμενος του ναού και μία εφοριακός, πρώην προϊσταμένη τμημάτων της ΔΟΥ Φαρσάλων, οι οποίοι αθωώθηκαν τελικά και οι δύο, όπως και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Αντιθέτως ένοχοι για ψευδή βεβαίωση κρίθηκαν άλλοι δύο ηλικιωμένοι ιερείς, 80 και 82 ετών (σ.σ. δεν παρευρέθηκαν στο Δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους), στους οποίους το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή.

Κλείσιμο
Οι μοναδικοί που κρίθηκαν ένοχοι από τους 15 αρχικά κατηγορούμενους.

Ειδήσεις σήμερα:

Διπλωματικός πυρετός μετά τις βόμβες δίπλα στην Πολωνία και τον κίνδυνο εμπλοκής του ΝΑΤΟ

Απολογούνται σήμερα οι κατηγορούμενοι για επιθέσεις σε οπαδούς και συνδέσμους του Ολυμπιακού

Μητσοτάκης-Ερντογάν έβαλαν υποθήκη για πιο ήρεμα νερά- Το παρασκήνιο για το πώς «έσπασε» ο πάγος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης