Εισβολή στην Ουκρανία - Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Μιλάμε για μια απρόκλητη εισβολή, για μια κατάληψη εδαφών ξένης χώρας

Εισβολή στην Ουκρανία - Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Μιλάμε για μια απρόκλητη εισβολή, για μια κατάληψη εδαφών ξένης χώρας

«Για να έχουμε μια πραγματική διάσταση του τι συμβαίνει στην Ουκρανία σήμερα πρέπει να θυμηθούμε τι συνέβη στον ελληνισμό » σημείωσε,  μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

elpidoforos_1
Απροκλητη χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, κατά την επίσκεψή του, το απόγευμα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Δε σας κρύβω ότι με στεναχωρεί όταν ακούω δηλώσεις του τύπου: "Οι δύο πλευρές, οι αντιμαχόμενες, να τα βρούνε και είναι αδελφοί Ορθόδοξοι χριστιανοί και δεν πρέπει να μαλώνουν. Μου θυμίζει σα να περιγράφει ένα καυγά μεταξύ ενός Ουκρανού και ενός Ρώσου σε μια πλατεία του Βελγίου», είπε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής και πρόσθεσε: «Αλλά δε μιλάμε για αυτό. Μιλούμε για μια απρόκλητη εισβολή μιας χώρας σε μια άλλη χώρα, ανεξάρτητη χώρα, μια κατάληψη εδαφών ξένης χώρας. Επομένως, δεν είναι ακριβώς θέμα ειρήνευσης δύο ανθρώπων που τσακώνονται. Η Ουκρανία δεν έχει τσακωθεί με κανέναν, είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».

Ο κ.Ελπιδοφόρος, διερωτήθηκε πώς θα φαινόταν στους Έλληνες αντίστοιχες δηλώσεις - σαν αυτές που γίνονται τώρα, από κάποιους, για το θέμα της Ουκρανίας- στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και συνέχισε: «Είναι ξέρετε σα να διαβάζει κανείς μια δήλωση - πηγαίνετε λίγο μερικές δεκαετίες πριν, την μέρα που εισβάλει η Τουρκία στην Κύπρο και να ακούτε σαν Έλληνες μια δήλωση του τύπου: Ε, πρέπει να τα βρουν οι Έλληνες με τους Τούρκους, δεν είναι σωστό να μαλώνουν. Για να έχουμε μια πραγματική διάσταση του τι συμβαίνει στην Ουκρανία σήμερα πρέπει να θυμηθούμε τι συνέβη στον ελληνισμό γιατί κάθε άλλη προσέγγιση δεν είναι δίκαιη. Απλά».

Ο Αρχιεπίσκοπος συνέχισε λέγοντας τα εξής:«Ο Πατριάρχης μας, στην Κωνσταντινούπολη, ήδη, έκανε μια πολύ δυνατή δήλωση, νομίζω, ότι απέδωσε παρά πολύ σωστά την πραγματική διάσταση των γεγονότων και του τι πρέπει να γίνει. Είναι κρίμα».

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής συνάτησε στο ΑΠΘ τον πρύτανη, Νίκο Παπαϊωάννου και καθηγητές του πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ελπιδοφόρος, υπενθύμισε, τις άριστες σχέσεις του ΑΠΘ με την Αρχιεπισκοπή και την εξαιρετική συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του γιατί η Ιατρική Σχολή διαθέτει αγγλόφωνα τμήματα διδασκαλίας που διευκολύνουν τους φοιτητές από την Αμερική. Δώρισε στον πρύτανη την εικόνα της Αγίας Τριάδος και έλαβε από αυτόν ως δώρο ένα πίνακα που απεικονίζει την μεγάλη τοιχογραφία της αίθουσας τελετών του ΑΠΘ, με θέμα τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη.

«Είναι χαρά μου που ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής επιστρέφει στο σπίτι του, φέρει και τη ιδιότητα του καθηγητή Κοινωνικής Θεολογίας», ανέφερε ο πρύτανης κ. Παπαϊωάννου, καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Ειδήσεις σήμερα:

Επίδομα έως 210 ευρώ για 15 μήνες θα λαμβάνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά που πτωχεύουν

Η ιατροδικαστική έκθεση για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη

«Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε αντιπροσωπεία στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία» λέει το Κρεμλίνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης