Κατάληψη Νομικής Σχολής: Σαν σήμερα το 1973 πραγματοποιείται η πρώτη μεγάλη αντίδραση των φοιτητών κατά της χούντας

Κατάληψη Νομικής Σχολής: Σαν σήμερα το 1973 πραγματοποιείται η πρώτη μεγάλη αντίδραση των φοιτητών κατά της χούντας

Η κατάληψη της Νομικής ήταν ο προάγγελος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το τριήμερο 14 - 17 Νοέμβρη 1973

Νομικη8
Στις 21 Φεβρουαρίου 1973 τέσσερις χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες από όλες τις Σχολές καταλαμβάνουν το κτήριο της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καλούν τον λαό να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους. Τη Συντονιστική Επιτροπή της κατάληψης αποτελούσαν μεταξύ άλλων η Όλγα Τρέμη, ο Διονύσης Μαυρογένης, ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Μάκης Παρασκευόπουλος, ο Νίκος Μπίστης, ο Γιάννης Μαντζουράνης, η Ιωάννα Καρυστιάνη.

Αφορμή ήταν νομοθετικό διάταγμα του καθεστώτος των Συνταγματαρχών 1347 σύμφωνα με το οποίο η Πολιτεία θα μπορούσε μονομερώς να ανακαλεί τις αναβολές στράτευσης των φοιτητών που απείχαν από τα μαθήματά τους. Προφανής στόχος ήταν να καμφθεί η δυναμική αντίσταση των φοιτητών, να σιγήσει το φοιτητικό κίνημα.

Ἡ Ἐξέγερση τῆς Νομικῆς (22-ΦΕΒ-1973)

Γύρω από το κτήριο της Νομικής συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός πολιτών, εκφράζοντας έτσι τη συμπαράστασή του στον αγώνα των φοιτητών. Αιτία βεβαίως της κατάληψης ήταν αυτό καθαυτό το δικτατορικό καθεστώς. Για την ιστορία η κατάληψη της Νομικής Σχολής αποτέλεσε τον προάγγελο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973.

Νομικη5
Κλείσιμο


Η εξέγερση των φοιτητών και των φοιτητριών της Νομικής Σχολής τον Φεβρουάριο του 1973, όπως τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος «αποτέλεσε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του αντιδικτατορικού νεανικού αγώνα.

Αυτός είναι και ο λόγος που η 21η Φεβρουαρίου αποτελεί για το ΕΚΠΑ ημέρα μνήμης και τιμής των φοιτητικών αγώνων και του φοιτητικού κινήματος, που έδειξε τον δρόμο για την προάσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.Η εξέγερση της Νομικής Σχολής, τον Φεβρουάριο του 1973, θα λειτουργεί πάντα ως μια ισχυρή υπόμνηση του χρέους μας ως πολιτών για την προάσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας».

Νομικη6



Ειδήσεις σήμερα:

Eρχεται το car wallet: Αδεια, δίπλωμα οδήγησης και point system στο κινητό

«Είναι ζωντανός, περιμένει να τον βοηθήσουμε» λέει η σύζυγος του αγνοούμενου Νικόλα Μπεκιάρη στο Euroferry Olympia

Ψηφιακά ραντεβού και στο Κτηματολόγιο - Σε λειτουργία το myKtimatologioLive
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης