Euroferry Olympia: Ελπίδες και για άλλους επιζώντες μετά τη διάσωση του Λευκορώσου

Euroferry Olympia: Ελπίδες και για άλλους επιζώντες μετά τη διάσωση του Λευκορώσου

Αισιόδοξος δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, πλωτάρχης Νίκος Αλεξίου - Αναφορές για τέσσερις-πέντε ακόμη επιβάτες εν ζωή - Στο νοσοκομείο της Κέρκυρας και σε κατάσταση σοκ ο 21χρονος Λευκορώσος - Στους 11 οι αγνοούμενοι, ανάμεσά τους και τρεις Έλληνες

ploio-leykorosos-arthro
Βάσιμες ελπίδες για τον εντοπισμό και άλλων διασωθέντων φέρονται να έχουν οι επικεφαλής της έρευνας στο πλοίο Euroferry Olympia, μετά τη διάσωση του 21χρονου Λευκορώσου οδηγού, ο οποίος μεταφέρθηκε σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού πλωτάρχης Νίκος Αλεξίου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθούν και άλλοι επιζήσαντες στο φλεγόμενο πλοίο και γι' αυτό συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης.

Να σημειώσουμε ότι μετά τη διάσωση του Λευκορώσου οδηγού, ο αριθμός των αγνοούμενων είναι 11, ανάμεσά τους και τρεις Έλληνες.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, διασώστες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να ανέβουν και πάλι στο πλοίο, προς αναζήτηση και άλλων επιζώντων.

Σε κατάσταση σοκ ο Λευκορώσος οδηγός

Σε κατάσταση απόλυτου σοκ βρισκόταν ο Λευκορώσος οδηγός φορτηγού (με λιθουανικές πινακίδες) που βρέθηκε ζωντανός δυόμισι μέρες μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Euroferry Olympia, στο Ιόνιο. Οι πρώτες κουβέντες που είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν: «Πείτε μου ότι είμαι ζωντανός». Όταν ρωτήθηκε για άλλους επιβάτες, φέρεται να είπε ότι «άκουγα και άλλες φωνές».

Ο επιβάτης απεγκλωβίστηκε και αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις. Η κατάσταση της υγείας του δείχνει να είναι καλή.

Κλείσιμο
Διάσωση Λευκορώσου


Στο νοσοκομείο ο Λευκορώσος


Ο Λευκορώσος οδηγός φορτηγού εντοπίστηκε σε ένα σημείο το οποίο τα συνεργεία φρόντιζαν να ψύχουν συνεχώς. Ο ίδιος φέρεται να ανέβηκε μόνος στο κατάστρωμα και από εκεί τα συνεργεία τον κατέβασαν. Στοι πλοίο ανέβηκαν δύο πυροσβέστες και ακολουθούν αντίστροφα την πορεία του διασωθέντος για να φτάσουν στο σημείο από το οποίο αυτός ξεκίνησε. Και αυτό διότι ο Λιθουανός είπε πως άκουγε φωνές από άλλους εγκλωβισμένους.

diasosi__4_
diasosi__3_
diasosi__1_
diasosi__2_


Να σημειώσουμε πως το πλοίο έχει πάρει μια κλίση 3-4 μοιρών αλλά δεν κινδυνεύει. 

PHOTO-2022-02-20-08-59-45
Η στιγμή που ο Λιθουανός βγαίνει από το φλεγόμενο πλοίο




Ρυμουλκήθηκε το πλοίο προς την Κέρκυρα

Στο μεταξύ ρυμουλκήθηκε  σε ασφαλές σημείο το πλοίο. Βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μιλίου απο τον Αλμυρό της Κέρκυρας και δίπλα του βρίσκονται 2 πλωτά του Λιμενικού και 4 ρυμουλκά. Καθώς το μισοκαμένο επιβατηγό/οχηματαγωγό βρίσκεται σε ασφαλές σημείο , παραμένει κυρίαρχη η αγωνία για τους 11 -πλέον- αγνοούμενους, οι 3 εκ των οποίων είναι Έλληνες.

Οι συγγενείς όσων παραμένουν χαμένοι, όπως και ο καθένας, ελπίζουν και εύχονται οι οικείοι τους να έχουν αντέξει ύστερα από δύο 24ωρα, αρχικά μέσα στην εστία της πυρκαγιάς και κατόπιν στο πλημμύρισμα του φέρι με δεκάδες τόνου νερού που ερρίφθησαν για την πυρόσβεσή του.

Το Euroferry Olympia έχει πάρει κλίση, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη ρυμούλκησή του σε ασφαλές αγκυροβόλιο. Παρόλο που υπάρχει ανησυχία για τον κίνδυνο βύθισης του πλοίου, η κλίση του θεωρείται ως ελεγχόμενη.
Κατάσβεση πλοίου Κέρκυρα (2)


Οι έρευνες των ειδικών διασωστικών ομάδων, πάνω στο πλοίο καθώς και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέρκυρας και Ερεικούσας όπου ξέσπασε η πυρκαγιά διακόπηκαν προσωρινά τη νύχτα του Σαββάτου, λόγω του σκότους αλλά και των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες έφταναν τους 500-600 βαθμούς Κελσίου πάνω στο Euroferry Olympia. Εκτός από τα ρυμουλκά επιχειρούν ακόμη 3 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και 1 πλωτό πυροσβεστικό.

Στην έρευνα για τους αγνοούμενους, εκτός από την 5η ΕΜΑΚ, συμμετέχει ειδική ναυαγοσωστική ομάδα, αποτελούμενη από 14 άτομα. Πρόκειται για πεπειραμένους ναυαγοσώστες των εταιρειών MEGATUGS και SMIT Salvage, οι οποίες έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να διεξάγουν την επιχείρηση ανεύρεσης με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο.

Η επιχείρηση πλήρους κατάσβεσης προβλέπεται ότι θα διαρκέσει ημέρες, ενώ, προτού το πλοίο προσεγγίσει στο λιμάνι της Κασσιόπης -και αφού η θερμοκρασία των πυρακτωμένων μετάλλων θα έχει ελαττωθεί, θα επιχειρηθεί απάντληση των πετρελαιοειδών ώστε να αποφευχθεί τυχόν διαρροή και μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, εκτιμάται ότι στις δεξαμενές του Euroferry Olympia υπήρχαν περίπου 700 τόνοι καυσίμου. Εξυπακούεται πως αν η φωτιά δεν κατασβεστεί, η απάντληση των καυσίμων με τα ειδικά γι' αυτό το σκοπό μέσα, είναι αδύνατη. Πάντως, τα σκάφη που κινούνται γύρω από το Euroferry Olympia είναι εφοδιασμένα με αντιρρυπαντικό εξοπλισμό.




Ειδήσεις σήμερα:

Euroferry Olympia: Αγωνία για τους 12 αγνοούμενους - Σε εξέλιξη η ρυμούλκηση του πλοίου

Η ατζέντα Μητσοτάκη με τους Αμερικανούς και η κίνηση-μήνυμα στον Λευκό Οίκο

Τουρισμός - Αυστραλία: Η χώρα-«φρούριο» υποδέχεται τουρίστες από τη Δευτέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης