Κακοκαιρία Ελπίδα: Ξεκίνησε η επέλαση του χιονιά - Ποιες περιοχές θα «χτυπηθούν» τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία Ελπίδα: Ξεκίνησε η επέλαση του χιονιά - Ποιες περιοχές θα «χτυπηθούν» τις επόμενες ώρες

Ενεργοποιείται το 112 - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας - Χιόνια από το Σάββατο στα βόρεια της Αττικής - Ευρεία σύσκεψη πραγματοποίησε η Πολιτική Προστασία, σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός - Αναλυτικά η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

xionia-athina3
Στην «κατάψυξη» μπαίνει η χώρα λόγω της σαρωτικής επέλασης της κακοκαιρίας «Ελπίς» που θα φέρει έντονες χιονοπτώσεις, ακόμη και στα νησιά του Αιγαίου. Χιόνια θα φανούν και στα βόρεια του νομού της Αττικής από το Σάββατο, ενώ τα φαινόμενα θα ενταθούν ξανά με τη δεύτερη ψυχρή εισβολή, που θα αρχίσει από τη Δευτέρα και θα προκαλέσει  περισσότερες χιονοστρώσεις.

Οι πολικές θερμοκρασίες θα διαρκέσουν έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, πιθανότητα μέχρι και την Πέμπτη. Τις επόμενες ώρες, οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα και έτσι τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου χιόνια αναμένονται σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και στα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς. 

Η επέκταση ενός πεδίου υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων πάνω από την Δυτική Ευρώπη και η παράλληλη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την Ανατολική Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση βορειοδυτικών ανέμων που θα επιτρέψουν την μεταφορά πολύ ψυχρών και ξηρών αερίων μαζών προς την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Δείτε live την πορεία των καιρικών συνθηκών



Η Πολιτική Προστασία, στο πλαίσιο του σχεδίου ετοιμότητας που έχει καταρτίσει, έχει ενεργοποιήσει το 112, ώστε να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι των περιοχών που θα επηρεαστούν περισσότερο τις επόμενες ώρες και να λάβουν τα μέτρα τους.

Το έστρωσε σε οικισμούς της Ξάνθης - Δείτε βίντεο

Κλείσιμο
Η κακοκαιρία «Ελπίς» έφερε χιόνια στην Ξάνθη, με την ορεινή ζώνη να ντύνεται στα λευκά το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ τα χιόνια έφτασαν και στην πόλη το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Όπως αναφέρει το xanthinea.gr, Οικισμοί όπως ο Εχίνος, ο Κένταυρος, το Προσήλιο, η Πάχνη αλλά και η περιοχή της Σταυρούπολης ντύθηκαν στα λευκά μέσα σε λίγη ώρα, με την έντονη χιονόπτωση να σκεπάζει δρόμους, οχήματα και σκεπές σπιτιών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιείται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε σημεία όπου επικρατούν συνθήκες έντονης χιονόπτωσης, ενώ επί ποδός βρίσκονται αλατιέρες που επιχειρούν στην ορεινή ζώνη.

Κακοκαιρία Ελπίς: Χιόνια στην Ξάνθη


xanthi1
xanthi2
xanthi3
xanthi4




Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Σε πλήρη ετοιμότητα για το κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Ευρεία συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, νωρίτερα το απόγευμα, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου.

Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα συντονιστική σύσκεψη την Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, για εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού συστήνονται τα εξής στους πολίτες:

- Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

- Αν μετακινούνται πεζή:

- Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας


Αναλυτικές οδηγίες για:

- Χιονοπτώσεις: https://bit.ly/3GPVFsx
- Παγετό: https://bit.ly/3tNp6b2
- Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους: https://bit.ly/3qLNZSy

Οι πρώτες χιονοπτώσεις 

 Χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια στα ορεινά έφερε στη Βόρεια Ελλάδα η κακοκαιρία, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα.

πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο και τον Χορτιάτη, ενώ ελαφριά και ολιγόλεπτη χιονόπτωση είχε, νωρίτερα, και στο κέντρο της πόλης. Χιονόπτωση σημειώνεται προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι, 3-5 Πηγάδια και Καϊμακτσαλάν και σε τμήματα του οδικού δικτύου προς αυτά η κυκλοφορία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Από το πρωί χιονίζει κατά διαστήματα στη Φλώρινα, ενώ χιονόπτωση σημειώνεται και στα ορεινά της Χαλκιδικής.



Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις εθνικές οδούς Φλώρινας - συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας) (από το 1ο χλμ. έως το 28ο χλμ), Φλώρινας - Κοζάνης, (από το 1ο έως το 28ο χλμ), Φλώρινας - Νίκης (από το 1ο έως το 18ο χλμ) και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Φλώρινας – Νίκης.


Επιπλέον, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Φλώρινας και στις επαρχιακές οδούς Αετού - Νυμφαίου, Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και Πτολεμαΐδας - Βλάστης.

Σε ότι αφορά τις θερμοκρασίες -9 βαθμούς Κελσίου κατέγραψε το θερμόμετρο στον Λαϊλιά, -7 στο Σέλι, -6 στη Βλάστη, -3 στην Κοζάνη, -2 στη Φλώρινα και το Αμύνταιο, -1 στο Νευροκόπι και στον Πολύγυρο. Στους 0 βαθμούς είναι η θερμοκρασία στο Βελβεντό, τα Γρεβενά και την Καστοριά, στο Κιλκίς στον 1 βαθμό, στη Βέροια και στο Δίον στους 3.

Η πορεία του χιονιά

Η πτώση της θερμοκρασίας έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο επηρεάζει τη χώρα, από βορρά προς νότο.

Καθώς αυτό το ψυχρό μέτωπο θα κινείται νότια αναμένουμε αρχικά τοπικές βροχοπτώσεις στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας ενώ τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη.

Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο μετά τις απογευματινές ώρες, οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται και σε χαμηλότερα υψόμετρα και έτσι τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και τα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς.

Με βάση τα τωρινά προγνωστικά μοντέλα, ίσως φανούν χιόνια μέχρι και τις παραλιακές περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής τη Δευτέρα, όπως εκτιμά ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Το πρώτο «κύμα» εισέρχεται στα βόρεια τμήματα της χώρας από το βράδυ της Παρασκευής

«Η ψυχρή εισβολή με το πρώτο «κύμα» κακοκαιρίας που θα διαρκέσει μέχρι και αύριο Σάββατο, θα επηρεάσει με φαινόμενα τη δυτική Μακεδονία και αργότερα, μέσα στη νύχτα, τη Θεσσαλία και την  ανατολική Στερεά», υπογράμμισε ο ίδιος. 

Όσον αφορά στην Αττική εκτίμησε «ότι το πρωί του Σαββάτου θα έχουμε κάποιες χιονοπτώσεις, αλλά κυρίως στις βορειότερες περιοχές του λεκανοπεδίου (βόρεια προάστια) και θα είναι σχετικά σύντομες και ίσως έχουμε χιονόνερο νοτιότερα. Δεν θα έχουμε ακόμα τόσο κρύο για να έχουμε χιόνια στις πεδινές περιοχές της Αττικής. Η ψυχρή εισβολή θα συνεχιστεί το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής κυρίως στο Αιγαίο και την Κρήτη».

Οι ενδεικτικοί χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνουν την ασφαλή εκτίμηση των καιρικών συνθηκών μέχρι και το πρωί της Κυριακής 23 Ιανουαρίου. 

kairos-kakokairiaelpida-kairossimera-kairostora-meteo-lagouvardos
Tις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, Θράκης και της ανατολικής Στερεάς (κυρίως στα βορειότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς) - Στο χάρτη απεικονίζονται οι χιονοπτώσεις με ροζ αποχρώσεις και οι βροχές με μπλέ αποχρώσεις - Φωτογραφία: Meteo



Τη Δευτέρα ξεκινά η ισχυρή κακοκαιρία, το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» 


Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, Δευτέρα και Τρίτη η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με έναν «βαρύ» χιονιά που ενδεχομένως να προκαλέσει και έντονα φαινόμενα. 

«Θα έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες παντού. Θα έχουμε πολύ ισχυρό παγετό στα βόρεια, αλλά και στην Αττική οι θερμοκρασίες θα είναι τόσο χαμηλές που οτιδήποτε πέφτει θα είναι υπό τη μορφή χιονιού, μέχρι και τις πεδινές περιοχές», δηλώνει στο protothema ο Κώστας Λαγουβάρδος. 

«Μία δευτερεύουσα διαταραχή που δείχνει να δημιουργείται μέσα στο Αιγαίο, θα φέρει φαινόμενα κεντρικά και νότια, δηλαδή Σποράδες, ανατολική Θεσσαλία, Σκύρο, Εύβοια, Βοιωτία, Αττική και πάλι Κυκλάδες και Κρήτη».

kairos-kakokairiaelpida-kairostora-xioniaathina-xioni-meteo
Πριν το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από τη Δευτέρα, την Κυριακή το πρωί αναμένουμε πυκνές χιονοπτώσεις σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου μέχρι και στα παραθαλάσσια τμήματα και σε τμήματα της Κρήτης ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά πάνω από τα 200-400 μέτρα πρόσκαιρα και τοπικά ακόμα και χαμηλότερα) - Φωτογραφία: Meteo


Πού και πόσο χιόνι θα δούμε  τη Δευτέρα στην Αττική

Ο Κώστας Λαγουβάρδος εκτίμησε, καθώς είναι νωρίς ακόμα για επιβεβαιωμένη πρόγνωση,  ότι τη Δευτέρα θα έχουμε χιονοπτώσεις στην Αττική για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και στις πεδινές περιοχές. «Θα είναι μια μέρα αρκετά δύσκολη ημέρα και για την Αττική και για τις εθνικές οδούς», επισήμανε, ενώ εκτίμησε ότι πιθανόν να δούμε χιόνια μέχρι τις παραλιακές περιοχές του λεκανοπεδίου.

Η κακοκαιρία Ελπίς και ο κίνδυνος ακραίων καιρικών φαινομένων

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος να δούμε ακραία καιρικά φαινόμενα, τόνισε: «Αν τα φαινόμενα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή που φαίνεται αυτή τη στιγμή, και μπορεί να έχουν, πιθανόν να δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα».

Επισήμανε τέλος, ότι θα δημιουργηθεί ολικός παγετός στη βόρεια Ελλάδα, όπου οι ελάχιστες θερμοκρασίας θα είναι κάτω από μείον δέκα βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το πρώτο καιρικό σύστημα θα επηρεάσει τη χώρα από το Σάββατο και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά:

1) Χαμηλές θερμοκρασίες:

Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

2) Χιονοπτώσεις:

Α) το Σάββατο 22/1/2022 θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.

Β) την Κυριακή 23/1/2022 αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Γ) τη Δευτέρα 24/1/2022 οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην Ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Δ) την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

3) Θυελλώδεις Άνεμοι:

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην Ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).


Ειδήσεις σήμερα:

Για χιόνια ακόμα και στα νότια προάστια της Αττικής λέει ο Λαγουβάρδος - Η εξέλιξη της κακοκαιρίας ανά τρίωρο

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση της Γεωργίας Μπίκα στην ανακρίτρια

Νέο εντυπωσιακό βίντεο με τα Rafale να φτάνουν στην Αθήνα - Δείτε τα μαχητικά πάνω από την Ακρόπολη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης