Η ΕΕ αξιολογεί τις κυρώσεις στην Τουρκία για το άνοιγμα των Βαρωσίων

Η ΕΕ αξιολογεί τις κυρώσεις στην Τουρκία για το άνοιγμα των Βαρωσίων

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι θα εξετάσουν το περιεχόμενο των επιλογών που παρουσιάστηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ - Δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για αποφάσεις

borel
Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να αξιολογήσουν τις επιλογές που περιλαμβάνονται στο έγγραφο επιλογών και να παραπέμψουν σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων (COREPER) την προετοιμασία ενός νομικού καθεστώτος κυρώσεων κατά προσώπων και οργανισμών που εμπλέκονται στις μονομερείς ενέργειας της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως είπε ο κ. Μπορέλ, το έγγραφο επιλογών ήταν ακριβώς αυτό, ένα έγγραφο που παρουσίαζε τις επιλογές της ΕΕ και δεν αφορούσε την προώθηση συγκεκριμένων αποφάσεων.

Η απόφαση που λήφθηκε, σημείωσε, ήταν να αρχίσει η εργασία για ένα νέο νομικό καθεστώς κυρώσεων ειδικά προσαρμοσμένο στην κατάσταση στα Βαρώσια, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε κυρώσεις.

Ερωτηθείς σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα αυτής της προσπάθειας, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πως αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να ξεκινήσει η διαδικασία.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συζήτησε τις επιπτώσεις των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στα Βαρώσια, που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κλείσιμο
Κατά τη συζήτηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών, πρόσθεσε, τα κράτη μέλη εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και τη στήριξή τους στην προσπάθεια επανέναρξης της διαδικασίας διαπραγματεύσεων και στον νέο ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Όπως είπε, μετά την παρουσίαση του εγγράφου «θα προχωρήσουμε σε αξιολόγηση των επιλογών στο τραπέζι, οι οποίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία συγκεκριμένου καθεστώτος κυρώσεων για όσους εμπλέκονται ευθέως στο άνοιγμα των Βαρωσίων τον περασμένο Ιούλιο».
«Η COREPER θα επανέλθει επί αυτού του σημαντικού θέματος στη βάση της συζήτησης που κάναμε σήμερα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να συνεργαστεί εκ νέου με τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών «και να απέχει από τις όποιες ενέργειες θα οδηγούσαν στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης επί του εδάφους».

Το Συμβούλιο, πρόσθεσε, θεωρεί πως η δημιουργία των συνθηκών που να ευνοούν μια θετική λύση, καθώς και «ΜΟΕ που αφορούν τα Βαρώσια παραμένουν καίριας σημασίας και θα συμβάλουν σε μια συνολική λύση του Κυπριακού».

Ειδήσεις σήμερα:

Βόρεια Μακεδονία: Ο Κοβάτσεφκσι διαδέχεται τον Ζάεφ στην ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος

Προειδοποίηση Γερμανίας σε Ρωσία: Ο αγωγός Nord Stream 2 δεν θα λειτουργήσει αν κλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία

Σαρωτική νίκη Ανδρουλάκη με 67,8% - Νέα σελίδα στο ΚΙΝΑΛ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης