Επίθεση με βιτριόλι: «Ιωάννα, εσύ ξέρεις...» - Ποιο «μυστικό» θέλει να φορτώσει στο θύμα της η βιτριολίστρια;

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
thima_vitrioli_mistiko_art

Συνεχίζεται αύριο με καταθέσεις μαρτύρων η δραματική ακροαματική διαδικασία  - Η κραυγή της Ιωάννας για δικαίωση, η απάθεια της Εφης και οι νέες απειλές - Γιατί το θύμα ανησυχεί ότι η 36χρονη θα της επιτεθεί ξανά μόλις αποφυλακιστεί

Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, πρωί Πέμπτης. Στη δικαστική αίθουσα επικρατεί η απόλυτη σιωπή. Δικαστές, ένορκοι και δικηγόροι παρακολουθούν καθηλωμένοι την 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου να καταθέτει για την ανείπωτη φρίκη που έζησε όταν το πρωινό της 20ής Μαΐου του 2020 δέχθηκε την επίθεση με βιτριόλι.

Ο λόγος της ήρεμος και σταθερός. Η κατάθεσή της, όμως, κραυγή για δικαίωση που προκάλεσε κρότο. Με το κεφάλι ψηλά, σχεδόν αγέρωχη πίσω της κάθεται η γυναίκα που της σημάδεψε τη ζωή, η 36χρονη Εφη Κακαράντζουλα.

Δείχνει να μην την αγγίζει τίποτα. Ανέκφραστη και ψύχραιμη ακούει το θύμα της. Σαν να μην ήταν εκείνη που της άλλαξε με τον πιο βίαιο τρόπο τη ζωή. Σαν να μην την αφορούν οι απίστευτες φρικαλεότητες που περιέγραψε η Ιωάννα, βγαλμένες από άλλες σκοτεινές εποχές.

Η αίθουσα όπου διεξάγεται η δίκη για τη συγκλονιστική αυτή υπόθεση είναι μικρή, αλλά τα όσα διαδραματίζονται εκεί μέσα ξεπερνούν κατά πολύ αυτά τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα, καθώς τα περιστατικά που τίθενται υπόψη του δικαστηρίου συνθέτουν μια τραγωδία. Δύο νέες γυναίκες που θα μπορούσαν να χαίρονται τη ζωή βρίσκονται σε μια σκληρή δικαστική αντιπαράθεση, με τη μία να έχει ζήσει έναν από τους χειρότερους εφιάλτες που μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους και την άλλη να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα δεσμά της φυλακής, αλλά και την κατακραυγή της κοινής γνώμης.

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν σε αυτή την αίθουσα με τα λίγα ξύλινα καθίσματα για το κοινό λόγω των μέτρων για την πανδημία. Στην έδρα του δικαστηρίου κάθονται οι τρεις δικαστές. Στη μέση ο πρόεδρος και δίπλα του οι δυο γυναίκες συνάδελφοί του. Δεξιά η γραμματέας που τηρεί τα πρακτικά και αριστερά -με κενές τις ενδιάμεσες δύο θέσεις- ο εισαγγελέας.

Οι τέσσερις άνδρες ένορκοι δεν βρίσκονται στην έδρα, όπως προέβλεπε η δικαστική «χωροταξία» πριν από την πανδημία. Κάθονται στις θέσεις που είναι προορισμένες για τους συνηγόρους των δύο πλευρών, κάτω από την έδρα. Οι δύο εκ των ενόρκων παρακολουθούν τη δίκη από τα έδρανα της πολιτικής αγωγής και οι άλλοι δύο από τα έδρανα που είναι προορισμένα για να κάθονται οι συνήγοροι της υπεράσπισης.

Όλοι ήταν προσηλωμένοι την περασμένη Πέμπτη -μέσα στην απόλυτη σιγή που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της Ιωάννας- και έδειχναν να ρουφούν κάθε λέξη που έβγαινε από τα χείλη όχι μόνο του θύματος, αλλά και της κατηγορούμενης.

Η Ιωάννα και σε αυτή τη δεύτερη συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε δίπλα της τους γονείς της, τον αδελφό της, αλλά και τη γιατρό της που ανέλαβε μαζί με άλλους συναδέλφους της να αποκαταστήσουν με πολλαπλά χειρουργεία τα βαριά τραύματά της.

Οι δύο γονείς «βράχοι» στο πλευρό της, όπως και ο αδελφός της. Μια κίνηση του πατέρα της σε ένα από τα διαλείμματα της δίκης, όταν πια η Ιωάννα είχε ολοκληρώσει την κατάθεσή της, ίσως να μπορεί να αποτυπώσει τη στήριξή του προς τη δυνατή κόρη του. Την ακούμπησε με τρυφερότητα στην πλάτη απευθύνοντάς της το δικό του μπράβο για τη γενναιότητά της. Στην άλλη πλευρά -στην ίδια όμως σειρά καθισμάτων όπου κάθονταν η Ιωάννα με τους γονείς της- βρισκόταν η 36χρονη Εφη.
f2_DSC_1799-01
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου προσέρχεται στο δικαστήριο συνοδευόμενη από τους συνηγόρους της. Εκεί θα βρεθεί τετ α τετ με την κατηγορουμένη για την επίθεση με βιτριόλι εναντίον της Εφη Κακαρατζούλα, η οποία παρακολουθεί τη διαδικασία απαθής, ανέκφραστη και χωρίς ίχνος μεταμέλειας
Μόνη, χωρίς κανέναν δικό της άνθρωπο μαζί. Τις δυο γυναίκες χώριζε μόνο ένας διάδρομος που οδηγεί στο βήμα του μάρτυρα κάτω από την έδρα. Τις χώριζαν επίσης οι μασκοφορεμένοι αστυνομικοί που είχαν περικυκλώσει την κατηγορούμενη. Η Ιωάννα κοιτούσε αρκετές φορές επίμονα την 36χρονη Εφη, όμως εκείνη είχε στραμμένο το βλέμμα της προς την έδρα, από την οποία ζήτησε τον λόγο για να παρέμβει.

Όταν ανέβηκε στο βήμα θέλησε να κοιτάξει καταπρόσωπο την Ιωάννα, αλλά η παρέμβαση του αδελφού της κοπέλας ήταν άμεση. «Μην ξανακοιτάξεις από εδώ», ήταν τα λόγια του προς την κατηγορούμενη. Τότε εκείνη γύρισε προς την έδρα και χωρίς να ακουστεί από τα χείλη της η λέξη «συγγνώμη» είπε απευθυνόμενη στο θύμα της: «Ξέρω ότι αυτό που έχει γίνει δεν είναι αποδεκτό, αλλά, εσύ Ιωάννα, γνωρίζεις γιατί έχει γίνει όλο αυτό.

Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να της αφαιρέσω τη ζωή». Ποιο είναι όμως αυτό το μυστικό που η 36χρονη θέλησε να φορτώσει στην Ιωάννα; Και αφού η ίδια το γνωρίζει γιατί δεν το αποκαλύπτει; Η σιωπή αυτή της Εφης ήταν που οδήγησε παράγοντες της δίκης να μιλούν για επικοινωνιακό πυροτέχνημα της 36χρονης σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί εναντίον της.

Ο φόβος

Τα λόγια αυτά της κατηγορούμενης -που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από την πολιτική αγωγή- ήρθαν ως απάντηση στην κατακλείδα της κατάθεσης της Ιωάννας: «Θέλω να πω ότι από εκείνη την ημέρα της επίθεσης το μεγαλύτερο συναίσθημα που νιώθω είναι φόβος. Φόβος γιατί δεν γνωρίζω τον λόγο της επίθεσης, αλλά και γιατί δεν γνωρίζω ποιοι άλλοι είχαν συμμετάσχει σε αυτή. Είμαι βέβαιη ότι αν είχε καταφέρει να μου επιτεθεί στο σπίτι μου, όπως αρχικά σχεδίαζε, αν είχε γίνει η επίθεση εκεί που είμαι μόνη μου και ειδικά το βράδυ που συνήθως επέστρεφα στο σπίτι, εγώ σήμερα δεν θα ήμουν εδώ. Θα είχε επιτύχει τον σκοπό της».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της, την περασμένη Πέμπτη, η Ιωάννα επικεντρώθηκε όμως και σε μια άλλη πτυχή της όλης υπόθεσης, που μέχρι σήμερα είχε παραμείνει κάπως σε «δεύτερο πλάνο». Οπως ανέφερε η ίδια, τις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση και ενώ η κατηγορούμενη παρέμενε ασύλληπτη, οι Αρχές είχαν ζητήσει να φυλάσσεται το νοσοκομείο, όπου είχε εισαχθεί. «Ηταν ξεκάθαρες οι οδηγίες των αστυνομικών να υπάρχει φύλαξη και στο δωμάτιό μου», είπε η νεαρή γυναίκα για να προσθέσει: «Είχα μάθει να αναγνωρίζω με την ακοή τον βηματισμό της μητέρας μου. Κάθε φορά που έμπαινε κάποιος άλλος στο δωμάτιο, αναστατωνόμουν. Φώναζα “ποιος είναι;” γιατί φοβόμουν μην μπει κάποιος και μου κάνει κακό».

Η Ιωάννα επέμενε ότι η κατηγορούμενη ήθελε να τη σκοτώσει και ότι εφόσον δεν πέτυχε τον σκοπό της ίσως προσπαθήσει, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη δίκη, να την αποτελειώσει όταν βγει από τη φυλακή. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε συνομιλία που είχε η 36χρονη Εφη με εξαδέλφη της μετά την επίθεση. Η κατηγορούμενη -σύμφωνα με την Ιωάννα- ρώτησε την εξαδέλφη της πώς είναι η κατάσταση της υγείας της μετά την επίθεση, αλλά και το τι ίσχυε με τα μέτρα στο νοσοκομείο, λόγω κορωνοϊού.

Ο άγνωστος επισκέπτης

Εκείνο, όμως, που συγκλόνισε την άτυχη κοπέλα ήταν, όπως είπε, ότι η κατηγορούμενη ανέφερε στην εξαδέλφη της για την ίδια: «ΟΚ, αν δεν μπορεί να δουλέψει θα πάρει την αποζημίωση και θα ζήσει. Δεν έγινε και κάτι...». Τη συνομιλία αυτή επιβεβαίωσε με την κατάθεση που έδωσε στο δικαστήριο και ο διευθυντής της ασφαλιστικής εταιρείας όπου εργαζόταν η Ιωάννα.

«Πληροφορήθηκα ότι κάποιος άγνωστος προσπάθησε να την επισκεφθεί στο νοσοκομείο και αυτό ήταν πριν από τη σύλληψη της δράστιδος. Τελικά το άγνωστο άτομο δεν κατάφερε να την επισκεφθεί επειδή έγινε αντιληπτό, ήταν εκτός λίστας», ανέφερε ο μάρτυρας. «Επίσης έχω συγκρατήσει ότι η ξαδέρφη της Ιωάννας τής μετέφερε ότι η κατηγορούμενη της είπε ότι δεν είναι κάτι σοβαρό αυτό που έγινε σε εκείνη. Οτι θα πάρει αποζημίωση και θα μπορέσει να αγοράσει ένα σπίτι. Το τηλεφώνημα αυτό της κατηγορουμένης στην ξαδέρφη της Ιωάννας ήταν κοντά χρονικά με την ημέρα που ο άγνωστος προσπάθησε να την επισκεφθεί στο νοσοκομείο».

Η απάντηση της δράστιδας

Από την πλευρά της, ωστόσο, η Εφη Κακαράντζουλα στην κατάθεση που έδωσε στην ανακρίτρια τον περασμένο Απρίλιο είχε αρνηθεί ότι επιχείρησε να επισκεφθεί την Ιωάννα στο νοσοκομείο. «Για τα δημοσιεύματα και την προσπάθεια της πολιτικής αγωγής να παρουσιάσει ψευδή γεγονότα ως αληθή και συγκεκριμένα ότι δήθεν εγώ είχα στην κατοχή μου σχεδιάγραμμα του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται (σ.σ.: η Ιωάννα) και ότι συνομίλησα με φιλικό της πρόσωπο προκειμένου να αποσπάσω πληροφορίες για να της επιτεθώ ξανά μέσα στο νοσοκομείο τα διαψεύδω κατηγορηματικά. [...] Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος μου στη δικογραφία, αυτά λέγονται αυθαίρετα και κακόβουλα για να επιβαρύνουν την ήδη δυσάρεστη θέση μου», είχε υποστηρίξει στην ανακρίτρια η κατηγορούμενη και μένει πλέον να μιλήσει και στο δικαστήριο, όταν έρθει η ώρα της απολογίας της.

«Η Εφη έκλαιγε στο τηλέφωνο...»

Οπως ήταν αναμενόμενο μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της Ιωάννας, η έδρα ρώτησε την κοπέλα για τον άνδρα με τον οποίο η Εφη διατηρούσε «περιστασιακή σχέση» και φέρεται να πίστευε ότι το θύμα μπορεί να της τον στερήσει! «Είχατε έναν κοινό γνωστό με την κατηγορουμένη, ανδρικού φύλου, για ποιον πρόκειται;» ρώτησε ο πρόεδρος την Ιωάννα και εκείνη απάντησε: «Τον Νοέμβριο του 2018 δέχτηκα αίτημα φιλίας από άγνωστο άνδρα, είχαμε κοινή φίλη την κατηγορούμενη και έκανα αποδεκτό το αίτημά του. [...] Στη συνέχεια δέχθηκα μήνυμα από την κατηγορούμενη γι’ αυτό το θέμα.

Μου ζήτησε να τον διαγράψω γιατί σχετίζεται με εκείνον. Δεν ρώτησα λεπτομέρειες. Της είπα ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα από τη στιγμή που μου “το ζητάς εσύ που είσαι γνωστή μου” και τον διέγραψα. Μου ζήτησε να της στείλω το κινητό μου για να με καλέσει. Το έκανα. Με πήρε, ήταν πολύ αναστατωμένη, έκλαιγε. Της είπα να μην ανησυχεί, να μείνει ήσυχη μαζί μου. Προσπάθησα να τη συμβουλεύσω ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δίνει την εντύπωση ότι στέλνει σε διάφορες κοπέλες μηνύματα. Δεν έχω δει ποτέ αυτόν τον άνδρα. Δεν τον ξέρω. Προσπάθησα να τη βοηθήσω σε βαθμό που μπορούσα και δεν έβλαψα κανέναν από τους δύο».

Το νέο μήνυμα

Μάλιστα, η Ιωάννα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση του εισαγγελέα, ανέφερε πως ο άνδρας αυτός επανήλθε στέλνοντάς της νέο μήνυμα, παρότι εκείνη τον είχε ενημερώσει πως τον διέγραψε από τη σελίδα της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Τα νέα μηνύματα ήταν όπως τα πρώτα, γενικά και αόριστα, ένας άνθρωπος που ήθελε μια παραπάνω επαφή, χωρίς όμως να το εκφράζει. Είμαι πεπεισμένη πως εάν του έδινα κάποιο πάτημα θα συνέχιζε.

Όταν του είπα ότι τον διέγραψα γιατί γνωρίζω την κατηγορούμενη, ο ίδιος μου είπε ότι δεν έχει σχέση μαζί της». Οσο για τη στάση της Εφης απέναντί της μετά τη διαγραφή του 40χρονου από την ίδια; «Με αποκαλούσε “αγάπη μου, κοριτσάκι μου”. Μου έλεγε “σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά”. [...] Ολη μας η σχέση είναι αποτυπωμένη στα μηνύματά μας και το ύφος της επίσης αποτυπωμένο σε αυτά», ανέφερε η Ιωάννα.
new-1-kontino-ioannas---DSC_1791-01
Πέραν του ζητήματος του 40χρονου άνδρα και το εάν αυτός θα καταθέσει ή όχι στο δικαστήριο για τη στάση του απέναντι στις δύο γυναίκες, η πολιτική αγωγή θέτει στο προσκήνιο της δίκης και ένα ακόμη θέμα. Ζητεί από το δικαστήριο να καλέσει δύο μάρτυρες που δεν είχαν κληθεί στην προδικασία, προκειμένου να διερευνηθεί εάν η κατηγορούμενη είχε ανθρώπους που τη βοήθησαν στην προσπάθειά της να βρει το βιτριόλι.

Τα πρόσωπα αυτά φέρονται να είχαν επικοινωνία με την 36χρονη Εφη πριν και μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στην Ιωάννα. Το σχετικό αίτημα κατέθεσε ο εκ των δικηγόρων της Ιωάννας, Απόστολος Λύτρας, καθώς, όπως εξήγησε, το ένα από αυτά τα πρόσωπα μέσω του δικηγόρου του έχει αναφέρει ότι η κατηγορούμενη του είχε ζητήσει να παρακολουθεί το θύμα και να την προμηθεύσει με βιτριόλι. Ωστόσο, από την πλευρά της η Εφη Κακαράντζουλα έχει αρνηθεί ότι είχε συνεργούς. «Για την πράξη ανεύρεσης και την προμήθεια του καυστικού υλικού είμαι μόνο εγώ υπεύθυνη και κανείς άλλος. Δεν θέλω να απαντήσω από πού το προμηθεύτηκα», είχε καταθέσει στην ανακρίτρια.

«Επτά χρόνια θα φοράω τη μάσκα»

Με φωνή που έτρεμε η Ιωάννα αναφέρθηκε εκτενώς στις πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε. «Τα πρώτα τρία χειρουργεία έγιναν για τον καθαρισμό των τραυμάτων, να μου κόψουν και να πετάξουν το απανθρακωμένο δέρμα. Κόπηκαν κομμάτια από το σώμα μου. Εχω μοσχεύματα, δεν έχω φυσικό δέρμα. Στα σημεία που έχουν χειρουργηθεί, δεν έχω αίσθηση. Τρέφομαι με καλαμάκι. Δεν μπορώ να σφίξω τα χείλη μου για να μασήσω. Τουλάχιστον για δέκα χρόνια δεν επιτρέπεται να με δει ο ήλιος λόγω των μοσχευμάτων... Τα ελαστικά ενδύματα στο σώμα τα φοράω όλη τη μέρα. Μόνο για μία ώρα που κάνω το μπάνιο μου και φοράω τις κρέμες επιτρέπεται να τα βγάζω. Μόνο τα δάχτυλά μου είναι ελεύθερα. Προβλέπεται να φοράω σίγουρα επτά χρόνια τη μάσκα. Οι γιατροί μου είπαν ότι ήταν πεπεισμένοι ότι θα πέθαινα. Ζω από θαύμα, μου είπαν.

Ότι είμαι τυχερή που δεν το εισέπνευσα, που δεν άνοιξα το στόμα να το καταπιώ γιατί θα καταστρέφονταν όλα και δεν θα γλίτωνα. Το ποσοστό αναπηρίας, σύμφωνα με δημόσια επιτροπή, είναι πάνω από 90%. Αυτή τη στιγμή είμαι σε άδεια ασθενείας από την εργασία μου και παίρνω ένα επίδομα από το κράτος...», είπε σε δικαστές και ενόρκους η νεαρή γυναίκα και σε άλλο σημείο της κατάθεσής της περιέγραψε πόσο σοκαρίστηκε από τη συμπεριφορά της κατηγορούμενης όταν εκ των υστέρων έμαθε πως το διάστημα που παρέμενε ασύλληπτη «έβγαινε, διασκέδαζε και χόρευε πάνω στα τραπέζια».

«Eλιωσε το μάρμαρο»

Τα όσα έζησαν τα πρώτα λεπτά της επίθεσης στην Ιωάννα περιέγραψαν στο δικαστήριο και οι μάρτυρες που κατέθεσαν την περασμένη Πέμπτη στη δίκη. «Το υγρό αυτό άφριζε. Ακόμα και σήμερα τα μάρμαρα είναι ποτισμένα, το λείο της επιφάνειας έχει υποχωρήσει, είναι σκαμμένο. [...] Υπολογίζω ότι το υγρό ήταν ενάμισι λίτρο...», είπε στην κατάθεσή του ο διευθυντής της εταιρείας όπου εργαζόταν η Ιωάννα. «Ανοίγοντας την τσάντα της, είδα ότι τα γυαλιά της, ήταν παραμορφωμένα. Ακουγα τους γιατρούς να λένε ότι το βιτριόλι συνέχιζε τη βλάβη. Οτι καθάριζαν συνεχώς αλλά αυτό συνέχιζε να καίει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά της η 36χρονη Εφη άκουγε ατάραχη στο δικαστήριο τους μάρτυρες να περιγράφουν σε δικαστές και ενόρκους πώς έλιωναν τα μάρμαρα και οι τοίχοι από το βιτριόλι με το οποίο περιέλουσε την Ιωάννα. Να λένε ότι η κοπέλα σφάδαζε από τους πόνους, ότι παραμορφώθηκε το πρόσωπό της και ότι έφευγαν οι τούφες από τα μαλλιά της. Η Ιωάννα απηύθυνε και εκείνη τον λόγο στην Εφη.

Τα μεγάλα «γιατί» που την κατατρύχουν ζητούσαν απαντήσεις. «Δεν θες να με κοιτάξεις; Να με θαυμάσεις; Ξέρω, δεν τα πήγες τόσο καλά όσο ήθελες, αλλά κάτι έχει γίνει», είπε η κοπέλα στην κατηγορούμενη και κοιτάζοντάς την καταπρόσωπο τη ρώτησε: «Ντρέπεσαι καθόλου; Μόνο να παίζεις θέατρο ξέρεις. “Κοριτσάκι μου”, όπως μου έλεγες, δεν έχεις βάλει μυαλό εδώ και έναν χρόνο που είσαι μέσα. Εδώ θα μείνω, δεν θα φύγω. Ο,τι και να κάνεις έχεις ξεφτιλιστεί».

Αλλά και οι γονείς της Ιωάννας και κυρίως η μητέρα της και ο αδελφός της δεν άντεξαν. «Φίδι, σκύλα, μας διέλυσες», φώναξαν σε κάποια στιγμή της διαδικασίας στην κατηγορούμενη χωρίς να λάβουν απάντηση.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο, Τρίτη.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης για γενέθλια της ΝΔ: 47 χρόνια μετά τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή μας καθοδηγούν

Ανθρωποκυνηγητό για άγνωστο «πιστολέρο» στην Σπερχειάδα

Μπαράζ κλοπών από συμμορίες ανηλίκων στο Μεσολόγγι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης