Σεισμός στην Κρήτη: Εικόνες καταστροφής στο Αρκαλοχώρι - Στήνει σκηνές για τους άστεγους ο στρατός

Σεισμός στην Κρήτη: Εικόνες καταστροφής στο Αρκαλοχώρι - Στήνει σκηνές για τους άστεγους ο στρατός

 Δείτε βίντεο από drone που δείχνει το μέγεθος της καταστροφής - Την πρώτη τους δύσκολη νύχτα ετοιμάζονται να περάσουν οι κάτοικοι μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ – Αγωνία για τους συνεχείς και ισχυρούς μετασεισμούς- Επαφές με καταλύματα για να φιλοξενηθούν οικογένειες με μικρά παιδιά

seismos-kriti-skini2
Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι αρμόδιοι για να εξασφαλίσουν στέγη και τροφή στους πληγέντες από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ που έπληξε το πρωί την Κρήτη, με αποτέλεσμα έναν νεκρό και 11 τραυματίες, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι είδαν τα σπίτια τους και της περιουσίες τους να καταστρέφονται. Την ίδια ώρα, οι έντονοι και συνεχείς μετασεισμοί εντείνουν την ανησυχια κατοίκων και φορέων. 

Οι κάτοικοι της ΠΕ Ηρακλείου έλαβαν μήνυμα από το 112, λόγω του μπαράζ μετασεισμών και καλούνται να μην μπαίνουν σε κτίρια που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά ενώ για αύριο αποφασίστηκε αναστολή λειτουργίας των δημοτικών και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφέρεια. 

Όπως αναφέρει το cretalive.gr, στην επιχείρηση συνδράμει και ο στρατός που ετοιμάζεται να στήσει στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου ογδόντα σκηνές που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 10 άτομα η καθεμία. Είκοσι σκηνές θα διατεθούν σε κοντινά χωριά για τους κατοίκους που θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους. Ωστόσο, πολλοί είναι οι κάτοικοι που αρνούνται να εγκαταλείψουν ή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, την ώρα που οι επιστήμονες τους καλούν να φύγουν μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Παράλληλα, έχει γίνει προετοιμασία για να μοιραστούν 1.000 μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Επαφές με καταλύματα

Κι ενώ οι προετοιμασίες για την πρώτη νύχτα μετά τον σεισμό συνεχίζονται, το πρωί της Τρίτης αναμένονται κι άλλες σκηνές από τον Ερυθρό Σταυρό. Θετικές είναι οι επαφές με ξενοδοχειακά καταλύματα σε Καστέλλι και Ηράκλειο, με στόχο να φιλοξενηθούν κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά.

Η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε εγρήγορση, για να μην υπάρξει το βράδυ κάποιος πολίτης που δεν θα έχει φαγητό και μέρος να μείνει.


Στους δρόμους οι κάτοικοι 


Κλείσιμο
Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε το drone του Cretalive από το Αρκαλοχώρι. Κάτοικοι στους δρόμους, μετρούν πληγές και μετασεισμούς και αγωνιούν πώς θα περάσει όχι μόνο η πρώτη, τόσο δύσκολη νύχτα, αλλά και οι υπόλοιπες ημέρες που θα κρίνουν αν τα σπίτια τους είναι καταρχάς κατοικήσιμα ή όχι.

Ο τρόμος "απλώθηκε" στο Αρκαλοχώρι - Εικόνες από drone


Την ίδια ώρα, οι συσκέψεις υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη είναι συνεχείς. Σε αυτές μετέχουν φορείς, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου μιλώντας στην κάμερα του Cretalive συγκλονίζουν με την περιγραφή τους από την ώρα που «χτύπησαν» τα φονικά Ρίχτερ και το «σύννεφο» που σχηματίστηκε στην ατμόσφαιρα.

Αρκαλοχώρι: Στήνονται σκηνές από τον στρατό -  Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Αρκαλοχώρι: Στήνονται σκηνές από τον στρατό -  Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες 2




Νεκρός 65χρονος οικοδόμος

Νεκρός είναι ο 65χρονος Ιάκωβος Τσαγκαράκης μετά την κατάρρευση του τρούλου σε εκκλησάκι στο Αρκαλοχώρι, στο οποίο έκανε εργασίες αποκατάστασης από προηγούμενο σεισμό. Αν και τα συνεργεία έσπευσαν στο σημείο, κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν νεκρό από τα συντρίμμια μετά από πολύωρη επιχείρηση. Αμέσως τον παρέλαβε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Εκεί βρισκόταν και ο γιος του, που είδε τον πατέρα του να χάνει τη ζωή του και ο οποίος είναι ένας εκ των τραυματιών, καθώς φέρεται ότι έχει υποστεί κατάγματα.

Ο Ιάκωβος Τσαγκαράκης, σύμφωνα με τα viannitikanea.gr ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία και ασχολούνταν με τον αθλητισμό, καθώς είχε υπάρξει ποδοσφαιριστής του Πατούχα αλλά και παράγοντας στην ομάδα της Άνω Βιάννου.

nekros-kriti


Στο νοσοκομείο Ηρακλείου νοσηλεύονται ένας πολυτραυματίας κι άλλοι δύο με κατάγματα. Οι υπόλοιποι οκτώ βρίσκονται σε Κέντρο Υγείας και υποβάλλονται σε εξετάσεις για να αξιολογηθεί η κατάστασή τους και να κριθεί αν θα διακομισθούν σε νοσοκομείο.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cekn4a6ca6a9-se)


Έντονη μετασεισμική ακολουθία

Η μετασεισμική ακολουθία είναι ιδιαίτερα έντονη. Στις 14:02 σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 4,8 Ρίχτερ, με συνολικά έξι να ξεπερνούν τα 4 Ριχτερ.

Στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν υπάρξει κλήσεις για ζημιές σε κτήρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πασίδερος, ενώ επί ποδός βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός.

243209927_569570161037397_4696241618635099986_n
243297206_569570064370740_7929403944463469069_n






Σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών 

Αμέσως, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ εκτός από τις δυνάμεις της Κρήτης μεταβαίνουν στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων και Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών.

Εικόνες καταστροφής στο Αρκαλοχώρι

Έντονο πλήγμα δέχθηκε το Αρκαλοχώρι, που ουσιαστικά έχει καταστραφεί. Σύμφωνα με την πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Χρυσούλα Γκεγκέρογλου, το 80% των σπιτιών έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr η κυρία Γκεγκέρογλου όλοι οι κάτοικοι της κωμόπολης καλούνται να παραμένουν ψύχραιμοι και μακριά από τα σπίτια τους. Ήδη στην περιοχή έχει στηθεί το πρώτο κέντρο φιλοξενίας σεισμοπλήκτων στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου: «Η κατάσταση είναι άσχημη διότι πέρα από το ψυχολογικό όλων, είναι και αυτό που πρέπει ν αντιμετωπίσουμε αυτή την στιγμή με τα γκρεμισμένα σπίτια και κάθε είδους καταστροφή. Ο κόσμος ανησυχεί και φοβάται γιατί αν όχι όλα αλλά τα περισσότερα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Ήδη στήνεται ο πρώτος χώρος ώστε να μείνουν προσωρινά οι σεισμόπληκτοι στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου. Έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ κοντά μας είναι κι όλοι οι βουλευτές του νομού, ο περιφερειάρχης όλοι».

Η κυρία Γκεγκέρογλου κάλεσε τους περίπου 4.800 κατοίκους του χωριού να μην πάνε σπίτι τους.

To μήνυμα από το 112




message



ISSSS
seismos_kriti_zimies





kriti_seismos__2_
kriti_seismos__3_
kriti_seismos__4_
kriti_seismos__5_
kriti_seismos__6_
kriti_seismos__1_



Ειδήσεις σήμερα:

«Ο φόβος τον έκανε να καθυστερεί το εμβόλιο», λέει η σύζυγος του Βασίλη Λεβέντη


Απορρίφθηκε αίτημα για εθελοντική εργασία συνταξιούχου καρδιολόγου του «Ευαγγελισμού»


Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες ξεκινούν συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία - «Κάλεσμα» σε Σολτς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης