Επίθεση με βιτριόλι: Η εικόνα της Ιωάννας συγκλόνισε το πανελλήνιο - Ατρόμητη στο δικαστήριο, άφαντη η Έφη

Επίθεση με βιτριόλι: Η εικόνα της Ιωάννας συγκλόνισε το πανελλήνιο - Ατρόμητη στο δικαστήριο, άφαντη η Έφη

Πόνοι, χειρουργεία και πολλά ερωτήματα μεσολάβησαν από τον Μάιο του 2020, οπότε και η Ιωάννα δέχθηκε επίθεση με καυστικό υγρό - Καταθέτει στις 30 Σεπτεμβρίου - Χρειάστηκαν 22 ημέρες εντατικών ερευνών για να φτάσουν στη δράστιδα, που ομολόγησε την πράξη της, 11 μήνες αργότερα - Όλα όσα έγιναν σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο

ioannamainn
Δυνατή, γενναία και αποφασισμένη για δικαίωση βρέθηκε σήμερα το πρωί στα δικαστήρια η Ιωάννα Παλιοσπύρου. Η έναρξη της δίκης, που θα διακόπηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου γίνεται 16 μήνες μετά την επίθεση σε βάρος της με βιτριόλι από την Έφη Κακαράντζουλα, που δείλιασε να εμφανιστεί στο δικαστήριο, κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματός της. «Για ακόμα μια φορά αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε πόσο ψυχρή και πόσο δειλή είναι» σχολίασε η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Το διάστημα που μεσολάβησε, η Ιωάννα χρειάστηκε να αντιμετωπίσει αφόρητους πόνους, να μπει πολλές φορές στο χειρουργείο, κάτι που αναμένεται ότι θα συμβεί και στο μέλλον και να αλλάξει όλη της τη ζωή. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος του εφιάλτη «όχι για να γίνει όμορφη γυναίκα, αλλά για να γίνει φυσιολογικός άνθρωπος».

Η περιπέτεια της Ιωάννας ξεκίνησε στις 20 Μαΐου του 2020, όταν η κοπέλα ανυποψίαστη πήγαινε στη δουλειά της, στην οδό Θησέως. Στις 9:30 το πρωί, μια γυναίκα, φορώντας μαύρα είχε στήσει ενέδρα στην τότε 34χρονη και την περίμενε για να της επιτεθεί. Όταν η Ιωάννα εμφανίστηκε και προχώρησε προς το ασανσέρ, η άλλη γυναίκα πετάχτηκε, της πέταξε υγρό και τράπηκε σε φυγή.

Η Ιωάννα, μην μπορώντας να καταλάβει τι είχε συμβεί, άρχισε να ουρλιάζει και ζητούσε βοήθεια. Αρκετοί έσπευσαν κοντά της και την μετέφεραν σε γειτονικό νοσοκομείο για να δεχθεί τις πρώτες βοήθειες. Ωστόσο, η εικόνα που αντίκριζαν όλη ήταν πρωτοφανής. Τα ρούχα της έλιωναν, ενώ αίμα έτρεχε από το ένα μάτι και το πρόσωπό της.

Υπόθεση βιτριόλι - Συγκεντρωμένοι φωνάζουν «μπράβο» έξω από το δικαστήριο


Κλείσιμο
Συνάδελφοι της Ιωάννας την μετέφεραν εσπευσμένα με αυτοκίνητο σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Δύο ημέρες μετά, μεταφέρθηκε στο Θριάσιο. Ωστόσο δεν μπορούσε να πει τίποτα για τη γυναίκα που της επιτέθηκε. Όπως είπε, φορούσε χειρουργική μάσκα και δεν αντάλλαξαν λέξη.

Φέρει εγκαύματα στο 93% του προσώπου της

Οι επόμενες ημέρες ήταν οι ημέρες του σοκ και σταδιακά της συνειδητοποίησης. Στην αρχή, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, μιλούσε λίγο και δεν ήθελε καν να δει το πρόσωπό της. Το 93% είχε υποστεί εγκαύματα, ενώ μόλις το 7% παρέμενε αλώβητο.

Σιγά-σιγά, με τη βοήθεια των γιατρών και τους δικούς της ανθρώπους στο πλευρό της, η Ιωάννα άρχισε να συμβιβάζεται. «Δεν θα είσαι όπως πριν, αλλά θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας» της έλεγαν γιατροί και νοσηλευτές. γεμίζοντάς την με αυτοπεποίθηση.

Το πρώτο διάστημα μόνο, η Ιωάννα υπεβλήθη σε επτά μεγάλα χειρουργεία, με στόχο να αφαιρεθεί η επιφάνεια που είχε καεί από το καυστικό υγρό και να καλυφθεί με υγιή ιστό. Η διαδικασία ήταν σταδιακή. Σιγά-σιγά άρχισε να βρίσκει τη δύναμή της και να ρωτά τους γιατρούς κάθε λεπτομέρεια για την πορεία των χειρουργείων.

Υπόθεση βιτριόλι - Δήλωση Ιωάννας


Χρειάστηκαν 22 ημέρες για να φτάσουν στη σύλληψη της γυναίκας

Η αναζήτηση της δράστιδος τελικά δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Παράλληλα με τις προσπάθειες των γιατρών, οι Αρχές έκαναν τις δικές τους έρευνες, θέτοντας στο τραπέζι όλα τα σενάρια.

Επί μέρες, η ΕΛ.ΑΣ έκανε «φύλλο και φτερό» τα βίντεο που έδειχναν μια γυναίκα να φεύγει βιαστικά από τον τόπο του εγκλήματος και να κατευθύνεται σε ταξί. Παράλληλα, εξετάζει όλους τους πιθανούς υπόπτους, αρχίζοντας από το φιλικό, επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον της Ιωάννας, ενώ στο τραπέζι έπεσε και το σενάριο του διαφορετικού φυσικού και ηθικού αυτουργού.

Ωστόσο οι έρευνες έδειχναν να αποβαίνουν άκαρπες. Η Ιωάννα, όταν δεχόταν ερωτήσεις, απαντούσε στους αστυνομικούς: «δεν ήταν γνωστή μου, δεν μου θύμισε κάτι», Οι αστυνομικοί συνέχιζαν να ερευνούν τις μαρτυρίες, να ψάχνουν υπόπτους, να αναζητούν το άλλοθί τους και να εξετάζουν τα βίντεο.



Τα στοιχεία που πρόδωσαν την Έφη Κακαράντζουλα

Μετά από 22 ημέρες στο «σκοτάδι» και συγκεκριμένα στις 11 Ιουνίου 2020, οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές. Αρχικά, οι αστυνομικοί έκαναν προσαγωγή μίας 35χρονης έξω από το σπίτι της, στην περιοχή του Ζωγράφου. Επρόκειτο για μία ιδιωτική υπάλληλο, που εργαζόταν σε δικηγορικό γραφείο. Αργότερα, έγινε γνωστό το όνομά της: Έφη Κακαράντζουλα.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, που της άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και απείθεια.
Η προσαγωγή της 35χρονης -τότε- ιδιωτικής υπάλληλου σε δικηγορικό γραφείο, μετατρέπεται σε σύλληψη, το απόγευμα της 11ης Ιουνίου. Οδηγείται στον εισαγγελέα, ο οποίος της ασκεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και απείθεια.

Σύμφωνα με όσα γινόταν γνωστά, το βιτριόλι δεν οφειλόταν σε κάποια υπαρκτή ερωτική αντιζηλία, αλλά σε ένα friend request στο Facebook και κάποια likes σε φωτογραφίες της Ιωάννας. Οι δυο τους δεν είχαν ιδιαίτερες σχέσεις, παρά κάποιες λίγες κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ είχαν ανταλλάξει κάποια μηνύματα στο Facebook, με την Έφη να προσπαθεί να αλιεύσει πληροφορίες για έναν άνδρα.


Οι αστυνομικοί έψαξαν όλα τα μικρά λάθη που έκανε η 35χρονη και εξιχνίασαν την υπόθεση. Το πρώτο της λάθος ήταν το κινητό της, που ήταν κλειστό την ώρα της επίθεσης, σε αντίθεση με τους άλλους υπόπτους, που το είχαν ανοιχτό και εξέπεμπαν κανονικά σήμα. Το δεύτερο λάθος ήταν η χρήση της τηλεκάρτας. Αρχικά κάλεσε για ταξί διαφυγής και στη συνέχεια τηλεφώνησε σε έναν Μπαγκλαντεσιανό κηπουρό για προσωπική της δουλειά. Τρίτο λάθος, ήταν ότι η φωνή της καταγράφηκε, όταν κάλεσε ραδιοταξί, όπως και ο σωματότυπός της με την καπαρντίνα και το μαύρο σακίδιο, που κατέγραψε μία κάμερα.

Η αστυνομία, μπαίνοντας στο διαμέρισμά της βρήκε ατράνταχτα στοιχεία: η Έφη Κακαράντζουλα δεν πέταξε ποτέ την περούκα που φορούσε, την τηλεκάρτα και το μαύρο σακίδιο.

Τα στοιχεία που έρχονταν ξάφνιασαν τους πάντες. Η 36χρονη σήμερα κατηγορούμενη παρακολουθούσε την Ιωάννα και προετοίμαζε την επίθεσή της για ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Ειδικότερα, οι κινήσεις της εμπεριείχαν συσκευή εντοπισμού, παρακολούθηση, ακόμη και φωτογράφηση της εισόδου. Η γυναίκα είχε αποθηκεύσει εικόνες στο κινητό της ακόμη και από τα καταστήματα από τα οποία αναζητούσε την περούκα για να μεταμφιεστεί κατά την επίθεση.



iwanna_diki_vitrioli3
iwanna_diki_vitrioli2
iwanna_diki_vitrioli


Από την προφυλάκιση στην ομολογία

Πέντε ημέρες αργότερα, στις 16 Ιουνίου 2020, η 35χρονη τότε Έφη Κακαράντζουλα κρίθηκε προφυλακιστέα. Ωστόσο, ενώπιον του ανακριτή τήρησε το δικαίωμα της σιωπής. Ο συνήγορός της Σάκης Κεχαγιόγλου είχε πει ότι λόγω της σωματικής και ψυχολογικής της κατάστασης, δεν ήταν σε θέση να απολογηθεί.

Η ομολογία της έγινε σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις αρχές Απριλίου του 2021. Η Έφυ Κακαράντζουλα μετέβη κάτω από άκρα μυστικότητα στην ανακρίτρια μαζί με τον δικηγόρο της και απολογήθηκε για όσα την κατηγορούν.

Η γυναίκα παραδέχτηκε όλα όσα έχει κάνει, ζήτησε συγγνώμη, ενώ επέμενε ότι δεν ήθελε να σκοτώσει την Ιωάννα. «Ζητώ ταπεινά συγγνώμη, είμαι συντετριμμένη» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ιωάννα μετά από 84 ημέρες επέστρεψε σπίτι

Από την άλλη πλευρά, η Ιωάννα έδινε τον δικό της αγώνα. Μετά από 84 ημέρες στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων στο Θριάσιο, πολλαπλά χειρουργία και αφόρητους πόνους, πήρε εξιτήριο για το σπίτι της, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο αποκατάστασης και γνωρίζοντας ότι έχει μπροστά της δρόμο για θεραπείες και χειρουργεία.

«Ο Γολγοθάς μου δεν τελειώνει εδώ, αφού για πολλούς ακόμα μήνες θα μπαινοβγαίνω συνεχώς στο Νοσοκομείο. Δεν γνωρίζω επίσης το τελικό αποτέλεσμα και την τελική εικόνα μου, όμως η έξοδός μου στον κόσμο είναι μια πρώτη, μικρή, νίκη» είχε δηλώσει. «Ελπίζω τελικά να τα καταφέρω και να αποδοθεί και η δικαιοσύνη όπως αρμόζει» ήταν η τελική της φράση.


vitrioli_efeteio___2_
vitrioli_efeteio___1_

Η δύσκολη καθημερινότητα

Τον περασμένο Μάρτιο, η Ιωάννα μίλησε για πρώτη φορά για την ημέρα που της άλλαξε τη ζωή αλλά και την καθημερινότητά της. Πέραν των χειρουργείων, είχε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση δύσκολη και ψυχοφθόρα, όπως δήλωσε στο περιοδικό «ΟΚ».

«Δεν μπορώ καθόλου να εκτεθώ στον ήλιο. Πέρα από τους λόγους της εικόνας μου, που δεν με κάνει να νιώθω άνετα να κυκλοφορώ, δεν μπορώ να εκτεθώ στο φως της μέρας για λόγους ευαισθησίας. Δεν μπορώ να εργαστώ για πρώτη φορά στη ζωή μου, το ίδιο και η μητέρα μου, που με φροντίζει καθημερινά αφού η όραση και η κίνησή μου δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί. Πρέπει να φοράω μια σκληρή ειδική μάσκα στο πρόσωπο. Ο ρόλος της είναι να πιέζει τις ουλές 24 ώρες το 24ωρο και είναι πολύ περιοριστική. Τη βγάζω μόνο για να φάω και να κάνω μπάνιο. Όλες τις υπόλοιπες ώρες τη φορώ. Ακόμα κι αν θέλω να πιω νερό, δεν μπορώ, πρέπει να πιω με καλαμάκι. Δεδομένου πως έχω εγκαύματα και ουλές σε όλο το σώμα, φοράω ειδικά πιεστικά ρούχα από ίνες σιλικόνης για να ασκούν πίεση στα τραυματισμένα σημεία», είχε πει.

Τα μοσχεύματά της χρειάζονται συνεχή ειδική περιποίηση για να μην απορριφθούν από τον οργανισμό, κάτι που θα γίνεται εφ' όρου ζωής, ενώ ταλαιπωρείται από συνεχείς μικροτραυματισμοί και μολύνσεις στα σημεία των εγκαυμάτων. Μπάνιο μπορούσε να κάνει μόνο με αντισηπτικό.

Τα τραύματα είναι και ψυχολογικά. «Δεν νιώθω άνετα να ακουμπήσω τον εαυτό μου, δεν είναι καθόλου ευχάριστη η αίσθηση όταν με ακουμπάω, ούτε η εικόνα μου όταν με βλέπω. Η όψη μου μέχρι και σήμερα με τρομάζει».



Υπόθεση βιτριόλι - Στο εφετείο η Ιωάννα

Η δίκη διεκόπη για τις 30 Σεπτεμβρίου

Κι όμως, παρά τα προβλήματα, η Ιωάννα θέλησε σήμερα να αντιμετωπίσει τη γυναίκα που της έριξε το βιτριόλι. «Για ακόμα μια φορά αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε πόσο ψυχρή και πόσο δειλή είναι», είπε η 35χρονη Ιωάννα βγαίνοντας από το δικαστήριο μετά την απόφαση να διακοπεί η δίκη για τις 30 Σεπτεμβρίου.


Προσερχόμενη στο δικαστήριο, η γυναίκα φορούσε ειδική λευκή μάσκα στο πρόσωπό της, λευκό καπέλο και ειδικούς επιδέσμους στα χέρια της. Περπάτησε, από το αυτοκίνητο έως το δικαστήριο, με πολύ μεγάλη δυσκολία, πολύ αργά συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της Απόστολο Λύτρα, ενώ πίσω της βρισκόταν η μητέρα της.

Κατά τη διαδικασία, αναγνώστηκαν τα ονόματα και των 34 μαρτύρων κατηγορίας, ενώ η πολιτική αγωγή πρότεινε ακόμη 5 μάρτυρες, κυρίως επιστήμονες. Τέλος, η υπεράσπιση ανέφερε ότι σκοπεύει σε μεταγενέστερο στάδιο να προσκομίσει κι αυτή τον κατάλογο των μαρτύρων υπεράσπισης, ενώ ζητήθηκε από τον συνήγορό της, που εξέφρασε την προσωπική του συμπάθεια στο θύμα, η μετατροπή του κατηγορητηρίου από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Πάντως η δύναμη της Ιωάννας να δώσει το «παρών» στη δίκη ξεσήκωσε κύμα συμπαράστασης. «Τεράστια δύναμη ψυχής… είμαστε όλοι δίπλα σου» γράφουν χρήστες στα social media, δείχνοντας τον θαυμασμό τους για τη γενναιότητά της.



Ειδήσεις σήμερα:

Υπουργείο Παιδείας: Ως την Παρασκευή η προμήθεια των έξι self-test για τον Σεπτέμβριο


Pfizer: Το εμβόλιο έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα με τον χρόνο – «Πράσινο φως» στην τρίτη δόση


Πρίγκιπας Άντριου: Αντιμέτωπος πλέον με την αμερικανική Δικαιοσύνη για σεξουαλική κακοποίηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης