Υπόθεση Σαβουλέσκου: Έφυγε ο επιχειρηματίας από τη «χρυσή φυλακή» της Μυκόνου

Υπόθεση Σαβουλέσκου: Έφυγε ο επιχειρηματίας από τη «χρυσή φυλακή» της Μυκόνου

Γιατί οι ελληνικές Αρχές αρνήθηκαν την έκδοση του στη Ρουμανία - Ο καταδικασθείς επιχειρηματίας και εμπλεκόμενος σε σκάνδαλο υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος (114.000.000 ευρώ) Ντράγκος Σαβουλέσκου έφυγε από τη Μύκονο και ήδη βρίσκεται μαζί με την σύζυγο του στο Μιλάνο - «Νιώθω σαν να τελείωσε ο εφιάλτης», δηλώνει η σύντροφός του, Άντζελα Μαρτίνι

savouleskou-syzygos-5
Το στοιχείο της έκπληξης και της ανατροπής πρωταγωνίστησε από την αρχή στην υπόθεση δίωξης του 47χρονου Ρουμάνου επιχειρηματία, Ντράγκος Σαβουλέσκου, ο οποίος συνελήφθη τον Αύγουστο στη Μύκονο. Η περιπέτειά του απασχόλησε δύο δικαστήρια ευρωπαϊκών χωρών, με τον ίδιο να στρέφεται κατά του συστήματος δικαιοσύνης της Ρουμανίας, κάνοντας λόγο για πρακτικές που θυμίζουν Τσαουσέσκου, ενώ μίλησε και για κατάχρηση εξουσίας.

Στο παζλ του νομικού θρίλερ έρχεται να προστεθεί η πρόσφατη απόρριψη του εντάλματος σύλληψης στη χώρα του από την ελληνική δικαιοσύνη.

O Ρουμάνος επιχειρηματίας και παραγωγός ταινιών μαζί με τη σύζυγό του, συγγραφέα και πρώην εστεμμένη Μις Αλβανία, ανακοίνωσαν ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει μπλοκάρει την προσπάθεια έκδοσής τους από τις ρουμανικές αρχές. Είναι η δεύτερη φορά που δικαστήριο ευρωπαϊκής χώρας απορρίπτει αίτημα έκδοσης όσον αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του Εφετείου Αιγαίου, στη Σύρο, η ρουμανική δικαιοσύνη δεν έχει τη δικαιοδοσία να απαιτήσει την έκδοση του επιχειρηματία από την Ελλάδα. Διατάχθηκε, την ίδια στιγμή, η άμεση απόρριψη του ρουμανικού εντάλματος σύλληψης.

Η ιστορία του Σαβουλέσκου με τα νομικά παραπτώματα ξεκίνησε, όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr, στις αρχές του 2019, οπότε συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 5,5 χρόνια φυλάκιση για υπόθεση υπεξαίρεσης, μαζί με τον πρώην δήμαρχο της Κωνστάντζας, τον πρώην πρόεδρο της Dinamo και μαζί με άλλους κατηγορούμενους οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση συνολικά 114 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επεισοδιακή σύλληψη Σαβουλέσκου στη Μύκονο πρωταγωνίστησε στα ρουμανικά ΜΜΕ, καθώς ο επιχειρηματίας τη στιγμή που συνελήφθη διασκέδαζε με δύο φιλικά του πρόσωπα σε γνωστό εστιατόριο, στην περιοχή των Μύλων Μυκόνου. Η εντολή για την επιχείρηση σύλληψής του δόθηκε κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος των αρχών της Ρουμανίας, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και απάτη κατά του Δημοσίου.

«Εξωφρενική κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»

«Οι ρουμανικές αρχές σκόπιμα παραπληροφόρησαν τις ελληνικές, παρόλο που γνώριζαν ότι η υπόθεσή μου διευθετήθηκε νομικά στην Ιταλία. Πρόκειται για μια εξωφρενική κατάχρηση του διεθνούς δικαίου από τις αρχές της Ρουμανίας που ζουν ακόμη στην εποχή του Τσαουσέσκου», τόνισε ο Σαβουλέσκου, μετά την αποχώρησή του από το δικαστήριο της Σύρου.

Πριν από την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης, το Εφετείο της Νάπολης, στην Ιταλία, όπου είναι κάτοικος ο Σαβουλέσκου, απέρριψε το αίτημα έκδοσης των ρουμανικών αρχών, ενώ εφάρμοσε αμνηστία.

ypothesi-savouleskou-12
Η Άντζελα Μαρτίνι:
Κλείσιμο


«Η σύζυγός μου κι εγώ είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που το δικαστήριο στην Ελλάδα αναγνώρισε ότι το αίτημα έκδοσης δεν βασίζεται σε αξιοκρατικά κριτήρια και πως έχουμε δικαίωμα επιστροφής στην Ιταλία», δήλωσε, ακόμη, ο 47χρονος επιχειρηματίας.

«Παρόλο που οι τελευταίες εβδομάδες ήταν μια κόλαση για μένα, η σύλληψή μου στη Μύκονο απέδειξε για ακόμη μια φορά πώς οι ρουμανικές αρχές δεν διστάζουν να κάνουν κατάχρηση του ιταλικού και ευρωπαϊκού δικαίου, προχωρώντας στην έκδοση εντάλματος. Είμαι ευγνώμων στις ελληνικές δικαστικές αρχές και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δικηγόρο μου Μιχάλη Δημητρακόπουλο για το σημαντικό έργο του», συμπλήρωσε ο Ρουμάνος. Το ζευγάρι έφυγε από τη Μύκονο και επέστρεψε στο Μιλάνο, όπου διαμένει, μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης.

Η σύλληψη Σαβουλέσκου στη Μύκονο

Παρόλο που, όπως λέει ο Σαβουλέσκου, είχε τα απαραίτητα έγγραφα από τις ιταλικές αρχές για να ταξιδέψει ελεύθερα, συνελήφθη σε εστιατόριο στη Μύκονο μπροστά στην σύζυγο και τους φίλους του, σε μια επιχείρηση στην οποία ενεπλάκησαν πάνω από 30 αστυνομικοί. Έμεινε για δύο ημέρες προφυλακισμένος στη Σύρο, προτού αφεθεί ελεύθερος.

Μετά την αποφυλάκισή του, ο Σαβουλέσκου με τη σύζυγό του έμεναν σε πανάκριβη βίλα, την οποία είχαν νοικιάσει, στη Μύκονο. Φέρεται, μάλιστα, ο επιχειρηματίας να έκανε ειδική συμφωνία με την ιδιοκτήτρια της βίλας, νοικιάζοντάς την έναντι 8.000 ευρώ την ημέρα, δηλαδή 56.000 ευρώ την εβδομάδα.

«Ήμουν κάτοικος Ιταλίας όταν ανακοινώθηκε η ποινή»

«Ανάμεσα στους ψευδείς ισχυρισμούς ήταν ότι η σύζυγός μου οδήγησε τις ρουμανικές αρχές στη Μύκονο αφού έκανε γνωστή την τοποθεσία μας στο Instagram. Η τοποθεσία μας δεν ήταν μυστική, δεν είχαμε λόγο να κρυβόμαστε. Είχαμε πάει στη Γαλλία και την Ελβετία πριν από τη Μύκονο και προχωρήσαμε σε αναρτήσεις στο Instagram. Στη συνέχεια, μπήκαμε ελεύθερα στην Ελλάδα, οπότε είναι αστείο να υποθέτει κανείς ότι προσπαθήσαμε να σπάσουμε τον νόμο», δήλωσε ο Σαβουλέσκου, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι έφυγε από τη Ρουμανία για να ξεφύγει από τη φυλακή, ενώ επέμεινε ότι ήταν ήδη νόμιμος κάτοικος Ιταλίας όταν ανακοινώθηκε η ποινή του τον Φεβρουάριο του 2019.
ypothesi-savouleskou-13
Η καλλονή σύντροφος του Σαβουλέσκου, Άντζελα Μαρτίνι

«Το πρόσωπο που επηρεάστηκε περισσότερο από αυτήν την υπόθεση ήταν η γυναίκα μου. Είναι ένας όμορφος, εκπληκτικός άνθρωπος που έχει τιμωρηθεί λόγω της κατάστασής μου. Αυτό το γεγονός αποτελεί τεράστιο βάρος για μένα και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είμαι τόσο οργισμένος με την αδικία που υπέστην», επεσήμανε ακόμη ο επιχειρηματίας.

Ο Σαβουλέσκου υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να προσλάβει σωματοφύλακες καθώς υφίσταται επί χρόνια συκοφαντική δυσφήμιση που έβλαψε την επιχείρησή του και κατέστρεψε την οικογένειά του.

Στα χρόνια που ασχολείτο ενεργά με την υποκριτική και υποδυόταν διάφορους ρόλους, ο Σαβουλέσκου είχε εμφανιστεί στο πλευρό των Κέβιν Κόστνερ και Ράιαν Ρέινολντς.

Τα λόγια της πρώην εστεμμένης συντρόφου του

«Είμαι τόσο χαρούμενη. Νιώθω σαν να τελείωσε ο εφιάλτης», δήλωσε, από τη μεριά της, η 35χρονη σύζυγος του Σαβουλέσκου, Άντζελα Μαρτίνι. «Είμαστε ενωμένοι, η αγάπη μας είναι σαν υπερήρωας, έτοιμος να νικήσει τα πάντα», είπε, ακόμη, η 35χρονη, που παντρεύτηκε πριν από τέσσερα χρόνια τον Σαβουλέσκου στις ΗΠΑ.

ypothesi-savouleskou-1


Η δήλωση του δικηγόρου του Σαβουλέσκου

Ο δικηγόρος του Ντράγκος Σαβουλέσκου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών Αιγαιου (Προεδρεύουσα Εφέτης Άννα Καλατζή, Εισαγγελέας Δημήτρης Παϊκόπουλος), αποφάσισαν την μη εκτελεση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης της Ρουμανιας σε βαρος του εντολεα μου, γιατι σύμφωνα με τις σχετικες ευρωπαϊκές αποφάσεις πλαίσιο και το εσωτερικό δίκαιο απαγορεύεται μία ποινή για τις ιδιες πραξεις να εκτιεται δύο φορές στον ενιαίο ευρωπαϊκό δικαστικό χώρο. Στη δικογραφία υπήρχαν βεβαιώσεις των δικαστικών αρχών της Ιταλίας και της Eurojust ότι η ποινή του εντολέα μου, που επιβλήθηκε με απόφαση του Εφετειου Βουκουρεστίου, εκτίεται ήδη στην Ιταλία σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας της χώρας εκτέλεσης».

Ειδήσεις σήμερα:

Σχολεία: Αυτά είναι τα υγειονομικά μέτρα για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις

Ιταλία: Δυο νεκροί και εννέα τραυματίες από ανεμοστρόβιλο στο νησί Παντελερία - Δείτε βίντεο

ΗΠΑ: Μέσα στον Οκτώβριο ενδέχεται η έγκριση για χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 5 έως 11 ετών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης