Κατασκοπεία σε Ρόδο-Καστελόριζο: Στον εισαγγελέα η ογκώδης δικογραφία

Κατασκοπεία σε Ρόδο-Καστελόριζο: Στον εισαγγελέα η ογκώδης δικογραφία

Στη δικογραφία υπάρχει νέα έκθεση πραγματογνωμοσύνης στις συσκευές που κατασχέθηκαν από τους δύο κατηγορούμενους- Η προσωρινή τους κράτηση έχει παραταθεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2021

rodos_-_kataskopoi
Στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου αναμένεται να διαβιβαστεί από την τακτική Ανακρίτρια Ρόδου τις προσεχείς ημέρες για τα περαιτέρω, η ογκώδης δικογραφία για την πολύκροτη υπόθεση κατασκοπείας προς όφελος της Τουρκίας με κατηγορούμενους τον 35χρονο γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο κι έναν 52χρονο, πρώην μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ».

Η δικογραφία έχει περαιωθεί και έχει υπογραφεί ήδη το πέρας αυτής από ένα εκ των δύο συνηγόρων των κατηγορουμένων ενώ έχει «εμπλουτιστεί» και με νέα έκθεση πραγματογνωμοσύνης στις συσκευές που κατασχέθηκαν από τους δύο κατηγορούμενους.

Πιο συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε περί τα μέσα του τρέχοντος μηνός και διαβιβάστηκε αρμοδίως η 122σέλιδη πραγματογνωμοσύνη (έκθεση ανάλυσης δεδομένων) μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από το Τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών Νοτίου Αιγαίου της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στις ηλεκτρονικές συσκευές που κατασχέθηκαν από τους δύο κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ελέγχθηκαν 10 κινητά τηλέφωνα εκ των οποίων τα 8 κατασχέθηκαν από τον πρώην γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου στην Ρόδο.

Εχουν καταγραφεί, ειδικότερα, οι κεραίες που ενεργοποιήθηκαν από τα κινητά τους τηλέφωνα και είναι πλέον γνωστή η τοποθεσία που ευρίσκοντο και οι δύο κατηγορούμενοι στο διάστημα που ελέγχθηκε ως και το σύνολο των κινητών και σταθερών τηλεφώνων με τα οποία επικοινώνησαν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν καταγραφεί όλες οι ενεργοποιήσεις κεραιών στο Καστελόριζο από δύο κινητά τηλέφωνα που έχουν κατασχεθεί και η συχνότητα όσο και το διάστημα που κατεγράφησαν έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ταυτόχρονα κατεγράφησαν οι διαδικτυακές επαφές, ανά τηλεφωνική συσκευή,ανά εφαρμογή και τύπο διαδικτυακής συνομιλίας (Messenger, Whatsaap, Viber), για το χρονικό διάστημα (Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2020), των επικοινωνιών που είχαν μεταξύ τους οι κατηγορούμενοι όσο και οι εικόνες που βρέθηκαν στις συσκευές που κατασχέθηκαν.

Οπως έγραψε η «Δημοκρατική», με βούλευμα που εξέδωσε μόλις πρόσφατα το δικαστικό συμβούλιο έγινε τυπικά δεκτό και απορρίφθηκε κατ’ ουσίαν το αίτημα του πρώτου για την ακύρωση δύο απορριπτικών διατάξεων της Ανακρίτριας Ρόδου υποστηρίζοντας μάλιστα ότι παραβίασε υπερασπιστικά του δικαιώματα!

Θυμίζουμε ότι με άλλο βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου παρατάθηκε μέχρι την 18η Δεκεμβρίου 2021 η προσωρινή κράτηση των κατηγορούμενων.

Οι δύο κατάσκοποι, κατηγορούνται για υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού κατ’ εξακολούθηση, για παραβίαση μυστικών πολιτείας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με ενιαίο σκοπό, χρήση για διαβίβαση του κρατικού απορρήτου σε άλλον με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους.

Κρίθηκαν την 21η Δεκεμβρίου 2020 το βράδυ, προσωρινά κρατούμενοι, μετά την απολογία τους. Σημαντικά στοιχεία τα οποία διαψεύδουν ουσιωδώς τα όσα αφηγήθηκαν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι περιλαμβάνονται σε έκθεση του Τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών μετά την επεξεργασία των δύο smartphone κινητών των δύο κατηγορούμενων.

Κλείσιμο
Πιο συγκεκριμένα κατά την εργαστηριακή εξέταση των δύο συσκευών τύπου smartphone των κατηγορούμενων εντοπίστηκαν γραπτά μηνύματα «SMS», επαφές, το ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο, το ιστορικό κλήσεων, συνδέσεις με ασύρματη τεχνολογία «wifi» και «bluetooth», μεταφορτώσεις «downloads» αρχείων, καταχωρήσεις ημερολογίου, η δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ιστορικό συνομιλιών, των εφαρμογών «facebook» και «whatsapp», στοιχεία λογαριασμών χρήστη, κωδικοί πρόσβασης κ.α.

Στο κινητό του 35χρονου βρέθηκαν μεταξύ άλλων 98 «SMS», 7332 κλησεις, 423 μεταφορτώσεις «downloads» αρχείων, 15 καταχωρήσεις ημερολογίου, 91 αρχεία κειμένου, 33 αρχεία εικόνας και 442 αρχεία ήχου και στο κινητό του 52χρονου 213 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), 900 σύντομα γραπτά μηνύματα, τύπου «SMS», 429 αναζητούμενοι όροι στο διαδίκτυο, 1146 αναγνωριστικά ασυρμάτων δικτύων, 96 εγγραφές αυτόματης συμπλήρωσης, το ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο, 1404 κλήσεις, 98 μεταφορτώσεις (downloads) αρχείων, 29 λογαριασμοί χρηστών, δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ιστορικό συνομιλιών, των εφαρμογών «facebook messenger», «native messages», «twitter», «viber» και «whatsapp», 3533 τοποθεσίες, ιστορικό συνομιλιών των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων «ΒiP» και «treema», 342 αρχεία κειμένου, 623 αρχεία εικόνας και 7 αρχεία ήχου.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από το ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο του 52χρονου προκύπτει ότι επισκεπτόταν την σελίδα του Πολεμικού Ναυτικού και προέβαινε σε καταγραφή των χαρακτηριστικών του στόλου, όπως παρουσιάζεται εκεί, προκειμένου να προβαίνει σε αντιπαραβολή με τα όσα είχε καταγράψει ο ίδιος!

Βρέθηκε πλήθος μεταξύ τους συνομιλιών με μηνύματα στα τούρκικα κυρίως, σε διάφορες εφαρμογές επικοινωνίας. Βρέθηκαν επίσης φωτογραφίες πολεμικών πλοίων και πλοίου της Frontex στο κινητό που ανήκει στον 35χρονο γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου.

Ο 52χρονος, χρησιμοποιώντας τη συσκευή κινητού τηλεφώνου του, περιηγείτο στο διαδίκτυο τουλάχιστον από την 09:48 ώρα της ίδιας ημέρας στην επίσημη ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού προφανώς αναζητώντας το προαναφερόμενο σκάφος.

Προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 1 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2020 συνομίλησαν μεταξύ τους 61 φορές, ενώ σε 4 συνομιλίες τους και σε ένα μήνυμα (sms) η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιείται από κεραία που βρίσκεται στο Καστελόριζο! Αποστέλλουν 9 SMS μεταξύ τους και κάνουν καθημερινή χρήση υπηρεσίας δεδομένων και πιθανόν να συνομιλούν και να αποστέλλουν μηνύματα μεταξύ τους με την χρήση διάφορων εφαρμογών.


Πηγή: dimokratiki.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Ανασχηματισμός: Κέρδη και ζημίες μετρούν στην κυβέρνηση

Αφγανιστάν: Ο τρόμος της επόμενης ημέρας χωρίς τους Αμερικανούς

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά - Δείτε που θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης