Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» όλη η Ελλάδα - Ανεμβολίαστοι και μετάλλαξη Δέλτα γεμίζουν τις ΜΕΘ στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» όλη η Ελλάδα - Ανεμβολίαστοι και μετάλλαξη Δέλτα γεμίζουν τις ΜΕΘ στα νοσοκομεία

Τα νησιά και η επαρχία στον πυρήνα της διασποράς του ιού - Ασφυκτική η κατάσταση στην Κρήτη με σχεδόν 96% πληρότητα στις εντατικές - Ανησυχητική άνοδος και στην Αττική, που έφτασε στο 76% - Κάθε μέρα σχεδόν 300 εισαγωγές ασθενών με Covid στα νοσοκομεία

entatiki3423
Τις αντοχές Αρχών, πολιτών και υγειονομικών συστημάτων εξαντλεί η δριμεία επίθεση που εξαπολύει ο κορωνοϊός μέσω της μετάλλαξης «Δέλτα» σε ολόκληρο τον κόσμο και η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων εβδομάδων επιβεβαιώνεται από τον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), στον οποίο η Ελλάδα είναι πλέον «κόκκινη», εκτός από την Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου («βαθύ κόκκινο»).

Η συνεχής αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που έφτασε την εβδομάδα 8-15 Αυγούστου στο +12,44% ανέδειξε 21.567 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με το σημαντικότερο πρόβλημα θετικότητας να εντοπίζεται κυρίως στα νησιά. Βασική αιτία θεωρείται από τους ειδικούς η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ορισμένων περιοχών, αλλά και η σχεδόν πλήρης επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στα δείγματα που ελέγχονται πλέον.

Καλυμμένες πάνω από τις μισές ΜΕΘ – Στο 89% το στέλεχος «Δέλτα»

Στην επιβάρυνση που υφίσταται καθημερινά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) από τη λοίμωξη COVID-19 αναφέρθηκε εκτενώς στη σημερινή του τοποθέτηση κατά τη συνέντευξη Τύπου από το Υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε ένα μήνα και φτάνουν πλέον τους 1.872 (από 961 πριν τέσσερις εβδομάδες) και από αυτούς οι 299 (από 133) βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπου το τελευταίο 10ήμερο παρατηρήθηκε αύξηση κατά 29,44%. Η αδιάκοπη αυτή ροή ασθενών προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχει επιφέρει κάλυψη κατά 41% των απλών κλινών COVID στην επικράτεια και κατά 60% στις ΜΕΘ-COVID, ενώ σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται στην Κρήτη, όπου οι ΜΕΘ έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 96,5%. Ανησυχητική χαρακτηρίζεται η εικόνα και στην Αττική, με το αντίστοιχο ποσοστό να ανέρχεται στο 76%, ενώ καλύτερα είναι τα πράγματα προς το παρόν στη Θεσσαλονίκη που περιορίζεται στο 57%.

Μπορεί η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων να παραμένει στα 29 έτη, ωστόσο την πίεση στο ΕΣΥ εντείνει, κατά τους ειδικούς, η νέα στροφή της πανδημίας στις μεγάλες ηλικίες και ιδιαίτερα στους ανεμβολίαστους πολίτες. Καθώς αυτή τη στιγμή παρατηρείται το μικρότερο ποσοστό νοσηλειών σε σχέση με τον αριθμό των νοσήσεων, θεωρείται πλέον αυταπόδεικτο πως ο εμβολιασμός βοηθά. Άλλωστε, η δραστικότητα των εμβολίων όσον αφορά στη σοβαρή νόσηση, τη διασωλήνωση και τον θάνατο ξεπερνά το 90% και είναι ξεκάθαρη και έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα», η οποία πλέον επικρατεί στην Ελλάδα σε ποσοστό πάνω από 80%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γονιδιωματική ανάλυση που πραγματοποίησε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 σε 1.011 δείγματα της περιόδου 28 Μαΐου - 08 Αυγούστου, τα 950 δείγματα αφορούσαν στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος και από αυτά τα 868 ήταν στελέχη της παραλλαγής «Δέλτα». Σε τυχαία δειγματοληψία για το 15ήμερο από 19/07 – 01/08, μάλιστα, η επικράτηση του εν λόγω στελέχους έφτασε στο 100% στις Περιφέρειες Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας.

Στην επαρχία και τα νησιά μετατοπίζεται ο «πυρήνας της μετάδοσης»

Κλείσιμο
Σε ολόκληρη τη χώρα μοιράζονται τα 3.273 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συνέπεια των 102.298 διαγνωστικών ελέγχων του τελευταίου 24ωρου. Το ρεύμα του πληθυσμού που έχει κινηθεί προς τουριστικούς προορισμούς, νησιωτικούς ή άλλους, αλλά και προς τους τόπους καταγωγής έχει απομακρύνει τον «πυρήνα της μετάδοσης» από τις μεγάλες πόλεις, όπως καταδεικνύουν οι 709 λοιμώξεις που καταγράφηκαν στην Αττική και οι 318 στη Θεσσαλονίκη, κι έχει μετατοπίσει το πρόβλημα προς την επαρχία και τα νησιά.

Ενδεικτικό είναι ότι στην Αχαΐα, στη Μεσσηνία, στη Ρόδο, στο Ηράκλειο και στα Χανιά σημειώθηκε σήμερα τριψήφιος αριθμός νέων διαγνώσεων (115, 113, 100, 151, 102 αντίστοιχα), ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα κινείται η διασπορά σε πολλές ακόμη περιοχές, όπως η Κοζάνη (96), η Ηλεία και η Καβάλα (86), η Εύβοια (75), η Λάρισα (70) και η Κέρκυρα (62). Στα νοσοκομεία η εικόνα είναι παρόμοια με τη χθεσινή, με 286 ασθενείς να νοσηλεύονται διαασωληνωμένοι, ενώ το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν και 276 νέες εισαγωγές. Οι θάνατοι συμπολιτών μας από COVID-19 ανήλθαν σε 20.

Ειδήσεις σήμερα: 

Καίει για τέταρτη μέρα η φωτιά στα Βίλια - Κατευθύνεται προς τα νότια το πύρινο μέτωπο

Στις 13 Σεπτεμβρίου χτυπά το πρώτο κουδούνι: Όλες οι προετοιμασίες για το άνοιγμα των σχολείων 

Τροχαίο στη Μύκονο: Τουρίστριες με «γουρούνα» καρφώνονται σε αυτοκίνητο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης