Φωτιές σε Πελοπόννησο και Αττική: Μέχρι την Κρήτη έφτασαν οι καπνοί

Φωτιές σε Πελοπόννησο και Αττική: Μέχρι την Κρήτη έφτασαν οι καπνοί

Αυξημένες συγκεντρώσεις ρυπών καταγράφηκαν στην ατμόσφαιρα του νησιού μετά την εκδήλωση των πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

spitia-fotia-varimpompi-arthro
Μέχρι και την… Κρήτη έφτασαν οι καπνοί από τις φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αττική, την Εύβοια και την Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης που ανέλυσαν τα δεδομένα από τα μετρητικά όργανα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών διαπιστώθηκε πως υπήρξαν αυξημένες συγκεντρώσεις ρυπών στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των πυρκαγιών.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Από τις μετρήσεις προκύπτουν τα ακόλουθα σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει προκληθεί από τις εκτεταμένες πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου:

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 7/8/2021, παρατηρήθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις ρύπων προερχομένων από τις πυρκαγιές που συμβαίνουν στην χώρα μας. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις μετρήσεις από το σταθμό στο Φινοκαλιά όπου καταγράφηκαν επίπεδα αέριου μονοξειδίου του άνθρακα (CO) τετραπλάσια από τα κανονικά, σωματιδιακού μαύρου άνθρακα ή καπνιάς 10 με 12 φορές ψηλότερα από αυτά του υποβάθρου καθώς και συγκεντρώσεις αερολυμάτων PM10 που ξεπέρασαν τα 50 μg/m3 ανά πεντάλεπτο, γεγονός που σπάνια παρατηρείται απουσία ερημικής σκόνης. Να σημειωθεί ότι αυτά τα επίπεδα είναι συγκρίσιμα με τις σημερινές μετρήσεις στην Αθήνα.

Στο Ηράκλειο (Αλικαρνασσό) παρατηρήθηκαν παροδικά ιδιαίτερα αυξημένες συγκεντρώσεις PM2.5 κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι νωρίς το πρωί, που όμως γρήγορα μειώθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι υψηλές συγκεντρώσεις συσχετίστηκαν με αέριες μάζες με προέλευση καταρχάς από τη Πελοπόννησο, και κατόπιν από την Αττική και την Εύβοια μεταφέροντας σημαντικό ρυπαντικό φορτίο από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η αλλαγή στη κατεύθυνση του ανέμου και η μείωση της έντασης των πυρκαγιών είχε σαν αποτέλεσμα τη διασπορά των ρύπων και τη μείωση των επιπέδων τους. Τα παραπάνω καταδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της μεταφοράς ρύπανσης από απομακρυσμένες πηγές στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, η οποία παρακολουθείται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης Αντιμετώπισης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Για Την Περιφέρεια Κρήτης (ΣΧΕΔΙΑ Κρήτης).

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών, του Πανεπιστημίου Κρήτης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Περιφέρεια Κρήτης και η ποιότητα του αέρα καταγράφεται συστηματικά σε πραγματικό χρόνο.

Πηγή: cretapost.gr

Ειδήσεις σήμερα:
Αγωνία για τις πυρκαγιές στην Ιστιαία: Το πύρινο μέτωπο ανάμεσα σε χωριά - «Θα καούμε» λένε οι κάτοικοι

Χαρδαλιάς: Διαχειριζόμαστε 55 πυρκαγιές ταυτόχρονα - Ελπίζουμε να οριοθετήσουμε τη φωτιά στην Αττική μέσα στις επόμενες ώρες

Προκαταρκτική έρευνα για τη δικηγόρο που έκανε προσευχή «να καεί η Εκάλη και το Καστρί»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης