Σε ύφεση τα μέτωπα στην Αττική - Πνίγεται στον καπνό το λεκανοπέδιο

Σε ύφεση τα μέτωπα στην Αττική - Πνίγεται στον καπνό το λεκανοπέδιο

Καθοριστική για τις εξελίξεις θα είναι τις επόμενες ώρες η συνδρομή των εναέριων μέσων - Συνεχείς μάχες με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι επίγειες δυνάμεις σε Θρακομακεδόνες - Βαρυμπόμπη - Αφίδνες - Άγιο Στέφανο

5355421
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην πυρκαγιά της Αττικής, η οποία παρουσιάζει μια ελαφρώς καλύτερη εικόνα από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Το λεκανοπέδιο της Αττικής πνίγεται στον καπνό, η ατμόσφαιρα ειδικά στα βόρεια προάστια της Αθήνας είναι αποπνικτική αλλά τα νέα από τα μέτωπα της πυρκαγιάς σε Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη Αφίδνες και Άγιο Στέφανο όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν από το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής είναι πιο αισιόδοξα.

Η πυρκαγιά είναι σε ύφεση αλλά εξακολουθεί να θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς αυξήθηκε η ένταση των ανέμων και σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας τα πράγματα μπορούν να γίνουν και πάλι ανεξέλεγκτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αττική θα παραμείνει και αύριο στην κατηγορία κινδύνου «4» σύμφωνα με την πρόβλεψη της Πολιτικής Προστασίας.

Καθοριστική για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι η συνδρομή και των εναέριων μέσων που θα επιχειρούν συνεχώς μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cddbm6n0zx9t-sf)

Κλείσιμο
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχει καλύτερη εικόνα στα πύρινα μέτωπα στην Αττική, αλλά αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς «διαχειριζόμαστε 55 φωτιές ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα».

5355390


Ελπίζουμε να οριοθετήσουμε τη φωτιά μέσα στις επόμενες ώρες, είπε ο κ. Χαρδιλιάς και τόνισε ότι οι όποιες αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα αντιμετωπίζονται με επιτυχία. Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμη ότι η Πυροσβεστική κατάφερε να ανακόψει το μέτωπο της φωτιάς που πέρασε την προηγούμενη νύχτα την εθνική οδό και κατευθύνθηκε προς τη Μαλακάσα.

Οπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Ωρωπού, το μεγάλο μέτωπο που κατευθυνόταν στην περιοχή έχει περιοριστεί, όπως και αυτό προς τη Μαλακάσα, όπου υπάρχουν μικροεστίες, ωστόσο μεγάλο πρόβλημα είναι οι αναζωπυρώσεις στο κομμάτι που δεν έχει περάσει την εθνική οι οποίες δυνητικά μπορούν να γίνουν επικίνδυνες.

5355408


Η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό έχει αποκατασταθεί πλήρως σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νέας Οδού.

Το τμήμα Καλυφτάκη-Θήβα, που βρισκόταν σε αποκλεισμό, λόγω των πυρκαγιών που εξελίσσονταν σε διάφορα σημεία κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ, δόθηκε σε πλήρη κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα.

5355421

Αποπνικτική και σήμερα η ατμόσφαιρα

Aύξηση των επιπέδων των επιβλαβών αιωρούμενων στην ατμόσφαιρα μικροσωματιδίων PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα) καταγράφεται σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στα Βόρεια και Ανατολικά διαμερίσματα, όπου μαίνεται η φωτιά, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

Το ΕΑΑ καλεί «να κλείσουν οι κάτοικοι τα παράθυρα και τις πόρτες των κατοικιών τους και αν πρέπει να εξέλθουν, να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5».

5354543


Πολιτική Προστασία: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο για 5 Περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για 5 Περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα οι περιοχές είναι οι εξής:

· Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας)

· Περιφέρεια Αττικής

· Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

· Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

· Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.


210808_0-800x840

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά..

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ειδήσεις σήμερα:


Αγωνία για τις πυρκαγιές στην Ιστιαία: Το πύρινο μέτωπο ανάμεσα σε χωριά - «Θα καούμε» λένε οι κάτοικοι

Χαρδαλιάς: Διαχειριζόμαστε 55 πυρκαγιές ταυτόχρονα - Ελπίζουμε να οριοθετήσουμε τη φωτιά στην Αττική μέσα στις επόμενες ώρες

Προκαταρκτική έρευνα για τη δικηγόρο που έκανε προσευχή «να καεί η Εκάλη και το Καστρί»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης