Καιρός: Η Ψυχρή Λίμνη «χτύπησε» τη Θεσσαλία και επελαύνει στην ηπειρωτική Ελλάδα - Ποιες περιοχές έχουν σειρά

Καιρός: Η Ψυχρή Λίμνη «χτύπησε» τη Θεσσαλία και επελαύνει στην ηπειρωτική Ελλάδα - Ποιες περιοχές έχουν σειρά

Το φαινόμενο των έντονων καταιγίδων που έπληξε την κεντρική Ευρώπη βρίσκεται και στη χώρα μας - Σχεδόν 5.000 κεραυνοί στα βόρεια - Χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού στην Καρδίτσα - Πού υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για πλημμυρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο

kairos_fainomeno_art
Tο μετεωρολογικό σύστημα που έπληξε την Ευρώπη με φονικές καταιγίδες και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, έφθασε και στη χώρα μας. Η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ των ψυχρών αέριων μαζών που έφθασαν από χθες στην Ελλάδα, με την πολύ ζεστή επιφάνεια της θάλασσας και του εδάφους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών των προηγούμενων ημερών δημιουργούν νέφη που φέρνουν καταιγίδες, ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις.

«Μέχρι και την Τετάρτη οι ψυχρές αέριες μάζες που έρχονται στη χώρα μας και η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ αυτών και των ζεστών εδαφών και της επιφάνειας της θάλασσας πυροδοτεί καταιγιδοφόρα νέφη τα επονομαζόμενα και κουμουλουνίμπους. Τα νέφη αυτά με ανοδικά και καθοδικά ισχυρά ρεύματα θα δώσουν εκτεταμένες μπόρες και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι όσο πιο ορεινά και ημιορεινά είμαστε τόσο αυξάνεται η πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων λόγω των καταιγίδων. Όσο πιο κοντά στη θάλασσα είμαστε τόσο αυτές οι πιθανότητες μειώνονται. Το μετεωρολογικό σύστημα επηρεάζει όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Από Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Ήπειρο μέχρι και ανατολική Μακεδονία. Στα νησιά ο καιρός αναμένεται καλός ενώ στα Εφτάνησα πιθανότατα να έχουμε κάποιες μπόρες και καταιγίδες, όπως και στα ορεινά της δυτικής Κρήτης. Στην Αττική, από το κέντρο και όσο πηγαίνουμε πιο βόρεια εκεί είναι πιο πιθανό να έχουμε μπόρες και καταιγίδες, ενώ από το κέντρο και νοτιότερα, δηλαδή Φάληρο, Γλυφάδα, Βούλα, Βάρκιζα κλπ μειώνονται αυτές οι πιθανότητες» λέει στο protothema.gr ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος.

Καταιγίδα Λάρισα 18/7/21


Ισχυρή καταιγίδα με μερική χαλαζόπτωση έπληξε την πόλη της Λάρισας πριν λίγη ώρα


Κλείσιμο
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα με βροχές και ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ζημιές σε καλλιέργειες στον Παλαμά από το μπουρίνι της 18ης Ιουλίου 2021


Ζημιές από το μπουρίνι της 18ης Ιουλίου 2021 στον Παλαμά

Οι μετεωρολόγοι αποκαλούν το φαινόμενο «ψυχρή λίμνη» λόγω των έντονων καταιγίδων που έπληξαν την κεντρική Ευρώπη και από χθες το μεσημέρι χτυπά και τη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τις 7 το απόγευμα της Κυριακής, σχεδόν 5.000 κεραυνούς κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS, ενώ σημαντικά ύψη βροχόπτωσης καταγράφονται από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα η κακοκαιρία χτύπησε την Καρδίτσα. Τα έντονα φαινόμενα, δημιούργησαν μεγάλες καταστροφές στην πόλη κυρίως από τους ισχυρούς ανέμους και το χαλάζι που είχε σε κάποιες περιπτώσεις το μέγεθος καρυδιού. Το κέντρο του Παλαμά έμεινε χωρίς ρεύμα καθώς είχαν πέσει νωρίτερα κολώνες του ηλεκτρισμού. Δέντρα έσπασαν, ενώ ακόμη και στέγες σπιτιών παρασύρθηκαν. Στη Λάρισα, τα μεγάλα κύματα απέτρεψαν ακόμα και τους πιο γενναίους κολυμβητές.

Καλοκαιρινή μπόρα στη Λάρισα


Εντυπωσιακές εικόνες από το πέρασμα ανεμοστρόβιλου στη Φλώρινα

Εντυπωσιάζουν οι εικόνες που καταγράφηκαν στη Μελίτη της Φλώρινας, όπου εχτές αργά το απόγευμα «χτύπησε» ένας ανεμοστρόβιλος, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει προβλήματα:

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ccwtey12q5bd-st)

Έντονη χαλαζόπτωση, έπληξε, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής 18/7, την πόλη της Φλώρινας. Το παρακάτω βίντεο που δημοσίευσε το kozan.gr ειναι της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Φλώρινας Θωμαής Αδάμου:

kozan.gr: Έντονη χαλαζόπτωση, το μεσημέρι της Κυριακής 18/7, στην πόλη της Φλώρινας


H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.


καρδιτσαΕιδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

1

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Lightning_Jul18


Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η «ψυχρή λίμνη» θα διαρκέσει μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης ενώ στη συνέχεια αναμένεται ισχυρό μελτέμι το οποίο θα διατηρήσει τη θερμοκρασία μέχρι τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου. Το μελτέμι αυτό θα διατηρηθεί μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, ενώ τα πρώτα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι από την επόμενη Κυριακή έρχεται νέος καύσωνας. Μάλιστα το ένα ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Πηγή βίντεο: karditsalivenet.gr, kozan.gr


Ειδήσεις σήμερα

«Μοντέλο Μυκόνου» και σε Πάρο, Ίο, Σαντορίνη, Κρήτη; - Ποια νέα οριζόντια μέτρα έρχονται στον τουρισμό

Oι Maneskin στο πλευρό της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας με προκλητικές φωτογραφίες - «Μην μας κάνετε report επειδή είμαστε καυτοί»

Φολέγανδρος: Σήμερα η κηδεία της Γαρυφαλλιάς – Ο 30χρονος κρύφτηκε σε σπηλιά μετά την δολοφονία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης