Επικαιροποιείται ο οργανισμός του Ελεγκτικού Συνεδρίου με νομοσχέδιο

Επικαιροποιείται ο οργανισμός του Ελεγκτικού Συνεδρίου με νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή

elegktiko
Επικαιροποιείται ο οργανισμός του Ελεγκτικού Συνεδρίου με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στην Βουλή.

Ο νέος οργανισμός του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου αφενός συμπληρώνει τα νομοθετικά κενά προκειμένου να διασφαλιστεί η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ελεγχομένων και αφετέρου προσαρμόζεται το σημερινό ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στα νεότερα δεδομένα της συνταγματικής νομολογίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ακόμη, αναβαθμίζεται η συνεργασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τη Βουλή, έτσι ώστε να παρέχεται στην εθνική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου τεχνοκρατική ενημέρωση επί δημοσιονομικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο εισάγεται ένα διαφορετικό σύστημα δημοσιονομικής ευθύνης, που αποτελεί πραγμάτωση των αρχών της αναλογικότητας και της δίκαιης ισορροπίας. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε κάθε πράξη που έχει δημοσιονομικές συνέπειες, ελέγχεται πρώτα σε ποιον βαθμό αναμείχθηκε το κάθε όργανο με αποτέλεσμα ο καταλογισμός να γίνεται δικαιότερος, καθώς ελέγχονται όλοι οι παράγοντες της κάθε περίπτωσης.

Εισάγεται η ψηφιακή τεχνολογία στις ελεγκτικές διαδικασίες, τόσο για τον έλεγχο της αξιοπιστίας των πληροφοριακών συστημάτων του ελεγχόμενου, όσο και για τη διενέργεια των ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την ανάπτυξη ή την προμήθεια λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης ικανών να εντοπίζουν προβληματικούς λογαριασμούς, συναλλαγές ή δράσεις.

Για τον σκοπό αυτό, προβλέπονται νέοι τύποι ελέγχων με παράλληλη αναβάθμιση του υπηρετούντος προσωπικού, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας ειδικών οργανικών θέσεων, χωρίς να αποκλείεται, όπου απαιτείται, η προσφυγή σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Κλείσιμο
Τέλος, δημιουργείται το αναγκαίο οργανικό υπόβαθρο, ώστε οι εκθέσεις και γνωμοδοτήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου με κύριο αποδέκτη τη Βουλή (έκθεση επί Απολογισμού και του Ισολογισμού του Κράτους, Γνωμοδοτήσεις επί συνταξιοδοτικών νομοσχεδίων, ετήσια έκθεση, ειδικές θεματικές εκθέσεις του κ.λπ.) να ευθυγραμμιστούν με τα σχετικά διεθνή πρότυπα πληρότητας και επικαιρότητας.

Προς τον σκοπό αυτό προβλέπεται η σύσταση ενός δεύτερου Τμήματος Ελέγχων και ενός Τμήματος Μελετών και Γνωμοδοτήσεων με παράλληλη σύσταση δύο επιστημονικών συμβουλίων.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι 18-24 «οδηγούν» την επιδημία λόγω πάρτι - Αύξηση και στις μολύνσεις παιδιών

Γονικές παροχές: Πότε «τσιμπάει» η εφορία τα χρήματα που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους

Νεογνό 14 ημερών με κορωνοϊό στην παιδιατρική κλινική του Ρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης