Πανελλαδικές 2021: Τι «δείχνουν» τα βαθμολογικά στοιχεία για τις βάσεις - Οι εκτιμήσεις ανά πεδίο

Πανελλαδικές 2021: Τι «δείχνουν» τα βαθμολογικά στοιχεία για τις βάσεις - Οι εκτιμήσεις ανά πεδίο

Σε ποιες σχολές θα ανέβουν οι βάσεις - Δεν είναι καλύτερη από πέρσι η φετινή εικόνα των αποτελεσμάτων, αναφέρουν οι βαθμολογητές - Κενές θέσεις θα αφήσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής - Αναλυτικά τα στοιχεία ανά ομάδα προσανατολισμού

Πανελλαδικές 2021: Τι «δείχνουν» τα βαθμολογικά στοιχεία για τις βάσεις - Οι εκτιμήσεις ανά πεδίο
Άνοδο των βάσεων ιδίως στα «ρετιρέ» των Πανεπιστημίων, όπως οι Ιατρικές, οι Πολυτεχνικές και οι Νομικές σχολές, προοιωνίζουν τα αποτελέσματα των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας.

Η «εικόνα» από τις βαθμολογικές επιδόσεις των αποφοίτων λυκείου στις εξετάσεις δεν είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι, παρά τον σχετικά χαμηλό δείκτη δυσκολίας των θεμάτων, όπως επισημαίνουν καθηγητές που ασχολήθηκαν με την βαθμολόγηση των γραπτών.

Εκτιμήσεις ανά πεδίο

Αρχαία Ελληνικά και Ιστορία φαίνεται ότι δυσκόλεψαν τους υποψηφίους του 1ου πεδίου των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών. Ωστόσο σημειώθηκαν και υψηλές βαθμολογίες σε αυτό το πεδίο, κάνοντας τους καθηγητές να εκτιμούν ότι οι περιζήτητες σχολές, όπως η Νομική, θα έχουν μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι και η πορεία των βάσεων θα κατευθύνεται, πέρα από την συμπλήρωση των μηχανογραφικών και από το πόσες θέσεις «κόπηκαν» από τα κεντρικά Πανεπιστήμια και δόθηκαν στα Περιφερειακά.

Στον αντίποδα οι επιδόσεις των Μαθηματικών είναι καλύτερες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές. Οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, αναμένεται να έχουν ανοδική τάση με αυξομειώσεις ανάλογα με την ζήτηση. Δεν αναμένεται να υπάρχουν τμήματα με λιγότερα από 8.000 μόρια.

Χαμηλές επιδόσεις καταγράφονται και σε άλλα μαθήματα, όπως τα Αρχαία Ελληνικά. Ανοδος θα υπάρξει στις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου των Επιστημών Υγείας. Καλές επιδόσεις σημειώθηκαν στην Πληροφορική και στην Οικονομία του 4ου επιστημονικού πεδίου, των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, στο οποίο θα υπάρχουν αυξομειώσεις στα «ρετιρέ», στις περιζήτητες δηλαδή σχολές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πειραιά. Συσσώρευση βαθμολογιών εκτιμάται ότι θα υπάρξει στις μεσαίες σχολές αυτού του πεδίου, γύρω στο 14 και άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές, λόγω της ΕΒΕ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται ότι και λόγω της θέσπισης της ΕΒΕ, αναμένεται άνοδος των βάσεων, η οποία ενδέχεται σε κάποια τμήματα να είναι μεγάλη, καθώς τα περσινά 3, 4 και 5 θα αντικατασταθούν με βαθμολογίες από 7,5 και πάνω. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξουν πολλά τμήματα, κυρίως σε Περιφερειακά Πανεπιστήμια από αυτά που είχαν χαμηλή βάση εισαγωγής, που θα δουν άδεια έδρανα, καθώς όπως εκτιμάται θα υπάρξουν τμήματα που από τις 200 θέσεις δεν θα συμπληρωθούν οι 180.

Κενές θέσεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα μείνουν 15.000 με 20.000 κενές θέσεις λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ενας αριθμός περί τα 8.000 άτομα θα στραφεί προς τα ΙΕΚ, στα οποία εφέτος οι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση, μέσω της κατάθεσης δεύτερου μηχανογραφικού δελτίου.

Η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που καθορίζεται με ευθύνη των Πανεπιστημίων είναι μέτρο το οποίο μπορεί να στερήσει την είσοδο στις σχολές υποψηφίων με βαθμούς 2, 3 και 4, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα ανεβάσει το επίπεδο των πανεπιστημιακών σπουδών στις οποίες ούτως ή άλλως οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν, καθώς η πλειονότητα, ακόμα και όταν κατάφερνε να αποκτήσει την φοιτητική ιδιότητα, δεν αποφοιτούσε τελικά.

Οι βαθμολογίες ανά πεδίο

Μεγάλα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση, που ακολουθούν σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα των εξετάσεων του 2020 -με εξαίρεση τη Χημεία, όπου υπήρξε βελτίωση κατά 8,5% στο ποσοστό αυτό- διασπορά των βαθμολογιών άνω του δέκα και μικρές αυξομειώσεις στον αριθμό των υποψηφίων που αρίστευσαν συγκριτικά με πέρσι, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη γενική εικόνα των φετινών βαθμολογιών των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ στις Πανελλαδικές, μετά την ανακοίνωση των στατιστικών από το υπουργείο Παιδείας.

Στο μάθημα της Έκθεσης το φετινό θέμα ήταν φαίνεται πιο βατό, καθότι μόνον το 20,37%των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ πέρσι το ποσοστό αυτό ήταν 36,91%.

Κλείσιμο
Όσον αφορά την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, στα Αρχαία Ελληνικά το 45,26%% των υποψηφίων έγραψε από 0 έως 10 (47,18% το 2020). Βαθμολογία από 18 έως 20 συγκέντρωσε το 3,83% των υποψηφίων (3,95%). Στην Ιστορία, επίσης το ποσοστό κάτω από τη βάση ήταν υψηλό, με 51,19% (50,18% πέρυσι) ενώ 18 με 20 έγραψε το 13,65% (15,64% πέρυσι). Στο μάθημα της Κοινωνιολογίας συγκεντρώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό υψηλότερων βαθμολογιών, αφού το 22,15% (20,72% πέρυσι) των υποψηφίων αρίστευσε (19-20).

Στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, στη Φυσική το ποσοστό που έγραψε κάτω από τη βάση (44%) είναι υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι (41,5%), χωρίς ωστόσο να λείπουν ψηλές βαθμολογίες, καθώς το 16,98% (15,88% πέρυσι) των υποψηφίων έγραψε πάνω από 18. Η εικόνα είναι καλύτερη στο μάθημα των Μαθηματικών, με το ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση να διαμορφώνεται στο 31,8% (33,13% το 2020) και των βαθμολογιών 18-20 στο 19,01% (14,41% το 2020).

Για τους υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, η εικόνα για το μάθημα της Φυσικής δεν διαφέρει από τη γενική τάση, με το 47,43% (44,97% το 2020) των υποψηφίων να έχει γράψει κάτω από 10 και το 18,39% (15,18% το 2020) να έχει λάβει βαθμολογία 18-20. Στη Χημεία, στο 38,66% (47,16% το 2020) διαμορφώθηκε το ποσοστό των βαθμολογιών κάτω από τη βάση, ενώ οι άριστοι αυξήθηκαν σε σχέση με πέρσι, αφού το 15,38% (6,77% το 2020) των υποψηφίων έλαβε βαθμολογία από 18 έως 20. Στη Βιολογία, το ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση ήταν μεγαλύτερο ήτοι 31,56% (28,25% το 2020), υπήρξε διασπορά στις βαθμολογίες άνω του 10, ενώ από 18 έως και 20, έλαβε το 17,78% (15,21%).

Τέλος, σχετικά με τους υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, στα Μαθηματικά το 72,76% (75,6% πέρυσι) έγραψε κάτω από τη βάση. Τα γραπτά που βαθμολογήθηκαν με βαθμό άνω του 18, ήταν πολύ λίγα, ήτοι 2,66% (1,73% το 2020). Στο μάθημα της Πληροφορικής, κάτω του 10 έγραψε το 41,69% (44,75% το 2020) των υποψηφίων. Δεν έλειψαν ωστόσο και οι καλές βαθμολογίες, με το 21,70%% των υποψηφίων να παίρνει βαθμό από 18 έως 20. Στο μάθημα της Οικονομίας, κάτω από τη βάση έγραψε το 34,31% των υποψηφίων (31,60% το 2020) και 18-20 το 27,12%.

Επισημαίνεται, ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν στους υποψήφιους των ημερήσιων ΓΕΛ.

Δείτε τους πίνακες με τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων ΕΔΩ


Δείτε αναλυτικά τους πίνακες: 


Δείτε τα στατιστικά για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές

Δείτε τα στατιστικά για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές (πάνω κάτω από τη βάση)

Δείτε τα στατιστικά για τις Θετικές Σπουδές και Σπουδές Υγείας (αναλυτικό)

Δείτε τα στατιστικά βαθμολογιών Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας / (πάνω και κάτω από τη βάση)

Δείτε τα στατιστικά βαθμολογιών για όλες τις ομάδες προσανατολισμού

Δείτε τα στατιστικά βαθμολογιών για όλες τις ομάδες προσανατολισμού (πάνω και κάτω από τη βάση)

Δείτε τα στατιστικά βαθμολογιών για τις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής

Δείτε τα στατιστικά βαθμολογιών για τις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής (πάνω και κάτω από τη βάση)

Δείτε τα στατιστικά βαθμολογιών Θετικών Σπουδών Υγείας (Ε.Π Θετικών Σπουδών)

Δείτε τα στατιστικά βαθμολογιών Θετικών Σπουδών Υγείας (Ε.Π Θετικών Σπουδών) - πάνω και κάτω από τη βάση

Πανελλήνιες: Τα στατιστικά βαθμολογιών για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ


Δείτε τα στατιστικά βαθμολογιών μαθημάτων ΕΠΑΛ (αναλυτικό)

Δείτε τα στατιστικά βαθμολογιών μαθημάτων ΕΠΑΛ (πάνω και κάτω από τη βάση)



Ειδήσεις σήμερα: 

Ξεκινά από το Δημόσιο: Διάλειμμα 15 λεπτών για κάθε δίωρο μπροστά από τον υπολογιστή

Διορισμοί εκπαιδευτικών: Πώς καθορίζονται οι 11.700 θέσεις ανά κλάδο, ειδικότητα και ειδίκευση

Θήβα: Άλλη μια σεισμική δόνηση 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης