Καιρός: Ξεκινά την Τρίτη το νέο «κύμα» καύσωνα - Πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας σήμερα - Νέοι χάρτες του meteo

Καιρός: Ξεκινά την Τρίτη το νέο «κύμα» καύσωνα - Πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας σήμερα - Νέοι χάρτες του meteo

Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Δευτέρας  στα κεντρικά, βόρεια ορεινά τμήματα, αλλά και στα ορεινά της Πελοποννήσου αναμένονται βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων υπάρχει στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Στερεάς

kairos-kedro
Μικρή πτώση θα παρουσιάσουν οι μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα, η οποία σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, θα είναι πρόσκαιρη,καθώς από την Τρίτη ο καύσωνας επιστρέφει.

Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι παρά την πτώση της, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, αφού οι θερμές αέριες μάζες θα παραμείνουν πάνω από την περιοχή μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τιμές του χάρτη που ακολουθεί για το μεσημέρι της Δευτέρας, η θερμοκρασία στη χώρα μας στο επίπεδο των 850 hPa (σε ύψος περίπου 1500 μέτρων), θα είναι έως και 9 βαθμούς υψηλότερη από τη μέση κλιματική τιμή (κανονικά για την εποχή επίπεδα).

kairos-kausonasneos




Εκτιμώμενη απόκλιση της θερμοκρασίας στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε ύψος 1500 μέτρων) για τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 28/06. Το επίπεδο των 850 hPa, χρησιμοποιείται για τη μελέτη της κίνησης των αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα. 

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τη Δευτέρα 28/06 οι μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσουν τοπικά τους 37-39 ⁰C, ενώ στα βόρεια τους 35-36 ⁰C.

Στα νησιωτικά τμήματα, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα φτάνοντας στο Ανατολικό Αιγαίο τους 36-38 ⁰C και τοπικά στην Κρήτη έως τους 39 ⁰C, στις Κυκλάδες τους 34-35 ⁰C και στο Ιόνιο τους 35-37 ⁰C.

Επιπλέον, τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Δευτέρας 28/06, στα κεντρικά, βόρεια ορεινά τμήματα, αλλά και στα ορεινά της Πελοποννήσου αναμένονται τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων υπάρχει στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Στερεάς.

Επισημαίνεται ότι:

-Παρόλη την πτώση της θερμοκρασίας, θα διατηρηθούν υψηλές κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα.

Οι εξασθενημένοι άνεμοι στα ηπειρωτικά σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, θα αυξάνουν σε πολλές περιοχές το αίσθημα δυσφορίας. 

-Αυξημένες θα διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις σκόνης κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA Γιάννη Καλλιάνο σήμερα Δευτέρα (28/6) στο ξεκίνημα της εβδομάδας, θα πρέπει να περιμένουμε μικρή πτώση της θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο να παραμένει ωστόσο σε υψηλά επίπεδα.

Νέο «κύμα» υψηλών θερμοκρασιών αναμένουμε από την ερχόμενη Τρίτη με Τετάρτη με πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα δυτικά ηπειρωτικά,ενώ  43 βαθμούς Κελσίου θα έχουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλία, με υποχώρηση της θερμοκρασίας από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή αναμένουμε εξίσου πολύ «δύσκολες» ημέρες από άποψη θερμοκρασιών.

Ο καιρός στην Αθήνα τη Δευτέρα θα είναι γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

kausonaspempti
Στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος ξανά την Τετάρτη στα δυτικά ηπειρωτικά


kairos-kausonas43
Με καύσωνα μπαίνει ο Ιούλιος: 43άρια την Πέμπτη - Δείτε τις θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα




Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για τη Δευτέρα - Πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών

Υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται από τη Δευτέρα, με τις μέγιστες τιμές έως τους 37-38 βαθμούς στα ηπειρωτικά, ενώ παράλληλα θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα βόρεια και κεντρικά, κυρίως ορεινά τμήματα, κατά τις θερμές ώρες της μέρας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τη Δευτέρα προβλέπεται ηλιοφάνεια με μικρή υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, ενώ τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες αναμένονται τοπικές νεφώσεις στα βόρεια και κεντρικά, με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια και πιθανώς στα κεντρικά ορεινά ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 36 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 18 έως 33 βαθμούς), 23 έως 37 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 38 βαθμούς), 20 έως 37 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο έως τους 34 βαθμούς), 24 έως 35 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 35-36 βαθμούς στην Κρήτη, 24 έως 37 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο γενικά από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και αρκετή ζέστη αναμένεται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 37 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και στα ανατολικά πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες και ζέστη αναμένεται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Bορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς
χαμηλότερη.

kairos-monday-kausonas-kairosdeutera


ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 38 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

kairosaurio-kausonasaurio


ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.


Δεύτερος καύσωνας προ των πυλών

Νέο «κύμα» υψηλών θερμοκρασιών αναμένουμε από την ερχόμενη Τρίτη με Τετάρτη με πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως και 43 βαθμούς Κελσίου, με υποχώρηση της θερμοκρασίας από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Όπως υποστηρίζουν οι μετεωρολόγοι, από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, τα πράγματα θα χειροτερέψουν καθώς όπως δείχνουν όλα τα προγνωστικά μοντέλα, ένα νέο «κύμα» ζέστης θα επηρεάσει τη χώρα μέχρι και την Παρασκευή 2 Ιουλίου, εκτοξεύοντας τον υδράργυρο στα ύψη. 

kairos-emy-kiriaki




Ειδήσεις σήμερα: 

Οι 7 λόγοι που φέρνουν «έκρηξη» στην κτηματαγορά

Μύκονος: Διπλό φιάσκο για ληστές και... ιδιοκτήτη – Το ρολόι των 200.000 ευρώ που ήταν «σούπερ κλώνος»

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Σήμερα η απόφαση για την προσωρινή επιμέλεια της μικρής Λυδίας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης