ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σφοδρές αντιδράσεις για τη δημιουργία νέου λατομείου στην Πεντέλη από τους κατοίκους και τους δήμους της περιοχής

Σφοδρές αντιδράσεις για τη δημιουργία νέου λατομείου στην Πεντέλη από τους κατοίκους και τους δήμους της περιοχής

Οι δήμοι της περιοχής ζητούν ανάκληση της άδειας έρευνας κοιτασμάτων και να καταργηθούν οι λατομικές ζώνες στην Πεντέλη, που είναι ανενεργές εδώ και δεκαετίες

latomeio-dionysos

Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία των Δήμων Διονύσου και Πεντέλης από την επιχειρούμενη επαναλειτουργία των κλειστών εδώ και δεκαετίες λατομείων Διονύσου, σε περιοχή η οποία είναι προστατευόμενη, αναδασωτέα και βρίσκεται κοντά σε κατοικίες και σε αρχαιολογικό χώρο. 

Κατά της λειτουργίας του λατομείου τάσσεται ο Δήμος Διονύσου, αλλά και γειτονικοί δήμοι (Πεντέλης, Κηφισιάς, Νέας Μάκρης κ.ά.) ενώ έχουν κατατεθεί διοικητικές προσφυγές κατά της απόφασης του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία δόθηκε άδεια για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με την ύπαρξη κοιτασμάτων μαρμάρου, σε εξορυκτική εταιρεία η οποία έχει σκοπό στη συνέχεια να μισθώσει τις εκτάσεις από το Δημόσιο. 

Η διαπαραταξιακή επιτροπή που συγκροτήθηκε από τον Δήμο Διονύσου, ύστερα από συνάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου, προέβη σε ψήφισμα με το οποίο ζητά να αποσυρθούν άμεσα οι άδειες γεωλογικής έρευνας, με βάση το Νόμο και τις απορριπτικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, αλλά και να καταργηθούν τα λατομεία της Πεντέλης, ως ανενεργά πέραν της 10ετίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του λατομικού νόμου.

Ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης τόνισε πως: «Οι μόνες παρεμβάσεις που μπορούμε να δεχτούμε στους λατομικούς χώρους είναι αναπλάσεις, χώροι πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής και περιβαλλοντικών διαδρομών. Όλοι μαζί ενωμένοι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα». 

Το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα κάθε απόπειρα καταστροφής του περιβάλλοντος του Πεντελικού Όρους.


Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Διονύσου Γιάννης Φωτάκης, στην πραγματικότητα τα αποθέματα μαρμάρου έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα η μόνη δυνατή εκμετάλλευση να είναι εκείνη των αδρανών υλικών. «Πρόκειται για ανοσιούργημα που δεν θα περάσει», λέει ο κ. Φωτάκης. «Τα λατομεία αδρανών υλικών είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για το περιβάλλον και τη ζωή των ανθρώπων και γι αυτό η λειτουργία τους απαγορεύεται σε κατοικημένες περιοχές. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα φτάσουμε στο σημείο να λειτουργεί στο Διόνυσο το μόνο λατομείο αδρανών υλικών στην Αττική, αφού το τελευταίο που βρίσκεται στη Μαγούλα βρίσκεται σε διαδικασία κλεισίματος». 


Όπως υπογραμμίζει ο κ. Φωτάκης, η αδειοδότηση για έρευνα ύπαρξης μαρμαροφόρου κοιτάσματος από το Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης «έγινε εν κρυπτώ απο το Δήμο Διονύσου και κατ΄επέκταση από την τοπική κοινωνία. Στη συνέχεια δε από τη δική μας διερεύνηση, προέκυψε ότι ταυτόχρονα η ίδια εταιρεία είχε αδειοδοτηθεί για παρόμοιες έρευνες σε τρεις διπλανές - συνεχόμενες περιοχές, συνολικής επιφάνειας περί τα 913 στρέμματα. Με αυτή όμως την όχι τυχαία τακτική, αυτή κατατάσσεται σε υποδεέστερη κατηγορία από την πραγματική, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύσουν αλλά και για τις Υπηρεσίες που τελικά δώσουν τις απαραίτητες εγκρίσεις (από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αντί του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως θα έπρεπε)».

Η πραγματική ζώνη εκμετάλλευσης, εξηγεί ο κ. Φωτάκης   Θα εκτείνεται 125 μ κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Πεντέλης και μόλις 250 μ ανατολικότερα αυτής, με τις πραγματικές αποστάσεις από το Ρυμοτομικό Σχέδιο του Διονύσου αλλά και από τον Αρχαιολογικό χώρο να φθάνουν μόλις τα 267 μ, από τον οικισμό της Ραπεντώσας, τα 912 μ, ενώ από τη Λ. Διονύσου, 385 μ. 

     Το επιχείρημα ότι δήθεν η εκμετάλλευση θα αναπτυχθεί εντός των προβλεπόμενων λατομικών ζωνών μαρμάρου από το Δ/γμα Προστασίας του Πεντελικού, είναι χωρίς αντίκρυσμα σήμερα, καταλήγει ο κ. Φωτάκης, αφού τόσο το γράμμα, όσο και το πνεύμα, του Δ/γματος αυτού, ήταν να διατηρηθεί η νομιμότητα των τότε λειτουργούντων λατομείων. Αυτό αποδεικνύεται και από τις πρακτικές της Διοίκησης που ακολούθησαν: Παρά τις επιχειρηματικές προσπάθειες, δεν ανανεώθηκε έκτοτε, καμία άδεια μετά την λήξη της, με τα τελευταία λατομεία να κλείνουν οριστικά το 2006, με τον τότε Οργανισμό Αθήνας, στη συνέχεια, το 2008 να αποφασίζει πρόγραμμα ανάπλασης, ειδικά για τα ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΡΜΑΡΑ’’, η έκταση των οποίων αποτελεί σήμερα κατά ένα μεγάλο μέρος τον επίμαχο λατομικό χώρο ΛΧ 1.

Στο ψήφισμα της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Διονύσου αναφέρεται μεταξύ άλλων: 

  • Η όλη εκμετάλλευση βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού Όρους, σε δασικές εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες, στις οποίες απαγορεύεται η επέμβαση κατά το άρθρο 17 παρ. 3 του Συντάγματος, μετά από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών, ενώ αποτελούν καταφύγιο άγριας ζωής του Δημόσιου Δάσους Ραπεντώσας
  • Η εκμετάλλευση επιδεινώνει την ήδη «τραυματισμένη» βιοποικιλότητα του Πεντελικού με τα 1.100 και πλέον είδη φυτών (π.χ. Silenepentelica και Centaureaatticapentelica που φύονται μόνο στην Πεντέλη), την ορνιθοπανίδα, τα αμφίβια και την άγρια ζωή
  • Δημιουργεί εξαιτίας της διακίνησης του μεγάλου πραγματικού όγκου, κυρίως αδρανών, τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα στο οδικό δίκτυο της περιοχής.
  • Εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους στην ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων στην πλησίον ευρισκόμενη Λ. Διονύσου (μόλις περί τα 385 μ)
  • Η όποια υποσχόμενη ανάπλαση του χώρου, θα αρχίσει τουλάχιστον μετά από 25 χρόνια εργασιών. Το διατιθέμενο ποσό θα είναι μόλις 80.000 Ευρώ, ενώ αυτό το εμβληματικό όρος της Αττικής θα έχει εν τω μεταξύ, λεηλατηθεί και καταστραφεί ανεπανόρθωτα.
  • Η έγκριση γεωλογικής έρευνας για την ύπαρξη μαρμάρου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε για να προχωρήσει η επένδυση με “fast track” διαδικασίες ξεπερνώντας το σκόπελο των αρμόδιων Υπηρεσιών. Σηματοδοτεί ένα νέο γύρο εκμετάλλευσης του φυσικού και ορυκτού πλούτου εις βάρος του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος αλλά και γενικότερα του τοπικού οικοσυστήματος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, προχωρά σε συνεννόηση με τους ομολόγους του Δημάρχους Πεντέλης-Μελισσίων, Κηφισιάς και Ν. Μάκρης-Μαραθώνα, για συντονισμό των ενεργειών τους, ενώ έχει απευθυνθεί στον Περιφερειάρχη Αττικής, ζητώντας του να συμβάλει στην απόρριψη από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής της επίμαχης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να κινήσει άμεσα την προβλεπόμενη, διαδικασία κατάργησης των λατομικών ζωνών (αποτελεί αρμοδιότητα Περιφέρειας), αφού όλα τα παλαιά λατομεία της Πεντέλης είναι ανενεργά για πολλά παραπάνω χρόνια από αυτά που ορίζει ο λατομικός νόμος.



Την Τετάρτη 9/6 στις 19:00 θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω livestreaming, από το Κανάλι του Δήμου Διονύσου στο YouTube στο σύνδεσμο https://youtu.be/03wMOjqsFv4, η συνάντηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης για το θέμα των Λατομείων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης