Κορωνοϊός: Ρεκόρ εισαγωγών τις τελευταίες ώρες - «Αναδιάταξη» νοσοκομείων για να αντέξουν

Κορωνοϊός: Ρεκόρ εισαγωγών τις τελευταίες ώρες - «Αναδιάταξη» νοσοκομείων για να αντέξουν

Σε έναν μήνα αυξήθηκαν κατά 200 οι διασωληνωμένοι - Ποιες λύσεις μελετά το υπουργείο Υγείας για τις δύσκολες μέρες που έρχονται - Αγωνία για τις μεταλλάξεις, ευρύτατη η διασπορά της βρετανικής

entatikes3
Η κρίσιμη αλλά αναστρέψιμη προσώρας επιδημιολογική κατάσταση της χώρας -όπως αποτυπώνεται τις τελευταίες ημέρες στους ολοένα και πιο μελανούς «σκληρούς δείκτες», με αποκορύφωμα τα στοιχεία του περασμένου 24ωρου, δηλαδή τα 2.353 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τις 426 νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία και τους 422 διασωληνωμένους στις Εντατικές- και η αντιμετώπισή της βρίσκονται στο επίκεντρο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών. Πλέον είναι ορατό από όλους πως οι αριθμοί των νέων εισαγωγών και των διασωληνώσεων στα νοσοκομεία αποτελούν μια «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί. Για την «εξουδετέρωσή» της γίνονται προσεκτικές κινήσεις με όλη την αγωνία που αυτή η διαδικασία πυροδοτεί.

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία θα κληθεί να δώσει και την εισήγησή της στην κυβέρνηση σχετικά με το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση και ποια μέτρα μπορούν να κόψουν την αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού. Εκτός από το λεκανοπέδιο, σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, είναι ή κινούνται με ταχύ ρυθμό προς το «κόκκινο». Μάλιστα, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων σε Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη συγκρίνεται -και ίσως τον υπερβαίνει- με τον ρυθμό της επιδημίας που καταγραφόταν στη Μακεδονία τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι ειδικοί δε θεωρούν δεδομένη την ευρύτατη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας -συνεπώς εκτός από τη χαλάρωση των μέτρων, στην μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού συμβάλλει και η αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης. Επιπλέον προβληματισμό προκαλεί το τελευταίο 24ωρο και η ταυτοποίηση άλλων 18 κρουσμάτων με το στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης -συνολικά είναι 45 στη χώρα- στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, και του Δήμου Ευόσμου- Κορδελιού.

Κατά πληροφορίες, μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί lockdown τύπου Μαρτίου ενώ άλλα προτείνουν το ισχύον πλέγμα περιορισμών, εμπλουτισμένο με ευέλικτες και «έξυπνες» λύσεις. Στο τραπέζι των ειδικών βρίσκονται διάφορα μέτρα όπως η κυκλοφορία μέχρι τις 9 η ώρα όλες τις ημέρες -καθώς εκτιμούν πως ο περιορισμός του Σαββατοκύριακου προκαλεί συνωστισμό μέχρι τις 6 το απόγευμα σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους και κρυφές κοινωνικές συναθροίσεις στη συνέχεια- καθώς και ο περιορισμός ή και απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων εκτός εάν συντρέχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι. Επίσης, άλλοι εισηγούνται τον περιορισμό των μετακινήσεων με τον κωδικό 6, χωρίς ωστόσο να είναι και σαφές αν μπορεί να μπει «κόφτης» σε αυτόν τον κωδικό, ή και περιορισμό των χιλιομετρικών αποστάσεων. Κατ΄ ουσίαν όλοι οι ειδικοί της Επιτροπής μελετούν και προτείνουν αποτελεσματικά και εφαρμόσιμα μέτρα για την επιδημία, συμφωνούν όμως πως μείζον ζήτημα αποτελεί σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος της τήρησης των μέτρων.

Το κύμα ασθενών στο ΕΣΥ και η αντοχή των νοσοκομείων

Χθες καταγράφηκαν 426 νέες εισαγωγές, αριθμός ρεκόρ από την αρχή του έτους. Μάλιστα, μέσα σε ένα 24ωρο οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν σημειώνοντας αύξηση κατά 38% σε σχέση με τη Δευτέρα (είχαν δηλωθεί 307 εισαγωγές).

Ανάλογη εκτίναξη σημειώθηκε όπως είναι αναμενόμενο και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής. Έγιναν 270 εισαγωγές χθες με τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία και Αττικόν να φτάνουν σε υψηλές πληρότητες και στις απλές κλινικές covid-19.

Κλείσιμο
Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και η ασφυκτική πίεση που παρατηρείται στις δομές υγείας, κυρίως της Αττικής, έχουν ενεργοποιήσει ήδη το υπουργείο Υγείας -οι επικεφαλής της Αριστοτέλους βρίσκονται από το περασμένο Σάββατο σε συνεχείς έκτακτες συσκέψεις με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ και των Υγειονομικών Περιφερειών της Αττικής για τη διαχείριση του κύματος ασθενών που αναμένεται στο ΕΣΥ. Σήμερα, το απόγευμα, αναμένεται ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας να ανακοινώσει το πλήρες σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Έτσι, εκτός από τη διακοπή των διακομιδών προς τα νοσοκομεία της Αττικής από όμορες περιοχές που αποφασίστηκε το Σάββατο (εξαιρούνται τα πολύ σοβαρά περιστατικά για ΜΕΘ), αναδιατάχθηκαν τα νοσοκομεία ώστε να αντέξουν το κύμα των ασθενών που ήδη κινείται με ταχύτητα προς αυτά.

Συγκεκριμένα, το ΝΙΜΤΣ και το «Ερρίκος Ντυνάν» θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των non covid-19 ασθενών εντός του ΕΣΥ, ώστε να συνεχιστεί χωρίς αναταράξεις η λειτουργία του και η κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται διακομιδές ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας πλην λοίμωξης κορωνοϊού, υπό τον συντονισμό της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ από τα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός, Ιπποκράτειο, Γεννηματάς, Ευαγγελισμός, προς το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει προβλεφθεί, πριν από τη διακομιδή θα γίνεται μοριακός έλεγχος για Covid στους ασθενείς προς μετακίνηση ώστε να παραμείνει ελεύθερο κορωνοϊού το ΝΙΜΤΣ.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας εξασφαλίζει περισσότερες κλίνες για την επιδημία μετατρέποντας άμεσα δύο μεγάλα νοσοκομεία, ένα της 1ης ΥΠΕ (Σισμανόγλειο) και ένα της 2ης ΥΠΕ (Τζάνειο) σε νοσοκομεία για την αποκλειστική νοσηλεία περιστατικών covid-19. Παράλληλα, οι ιδιωτικές κλινικές της Αττικής θα δέχονται παθολογικά περιστατικά από το ΕΣΥ που χρειάζονται νοσηλεία, εφόσον βεβαίως υπάρχει η σχετική γνωμάτευση από το δημόσιο νοσοκομείο για την ανάγκη νοσηλείας όπως και για την έλλειψη διαθέσιμης κλίνης στο δημόσιο νοσοκομείο - θα εφαρμοστεί το μοντέλο της συν-εφημέρευσης ιδιωτικού με δημόσιο όπως είχε γίνει και τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Ειδήσεις σήμερα

Απεργία πείνας Κουφοντίνα: Ένα δαιδαλώδες νομικό ζήτημα

Κύπρος: Η Ιερά Σύνοδος ζητάει να ακυρωθεί το τραγούδι... του διαβόλου για την Eurovision

Θεσσαλονίκη: Επίθεση με γκαζάκια σε σπίτι πρώην δικαστικού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης