Lockdown: Πρόσω ολοταχώς για παράταση έως τις 15 Μαρτίου - Τι λένε οι επιστήμονες

Lockdown: Πρόσω ολοταχώς για παράταση έως τις 15 Μαρτίου - Τι λένε οι επιστήμονες

Γεραπετρίτης: Σταδιακό άνοιγμα αγοράς και κοινωνίας την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα - «Συμφωνία» πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων πως μία εβδομάδα πιθανόν να μην είναι αρκετή - Η Παγώνη ζήτησε άνοιγμα της εστίασης και χαρακτήρισε λάθος την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00

dasfhj
Κοινή παραδοχή αποτελεί πλέον για επιστήμονες αλλά και κυβερνητικά στελέχη πως το σενάριο της επέκτασης του lockdown είναι πολύ πιο κοντά. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι αφόρητη, τα ημερήσια κρούσματα είναι αρκετά υψηλά ενώ πολλές περιοχές προκαλούν ανησυχία για το επιδημιολογικό τους φορτίο.

Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί δηλώνουν με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους πως είναι πιθανόν την ερχόμενη Παρασκευή η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να αποφασίσει την επέκταση της διάρκειας των περιοριστικών μέτρων λόγω μη αποδοτικότητάς τους. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του  καθηγητή παθολογίας και κλινικής Φαρμακολογίας, Αναστάσιου Σπαντιδέα, ο οποίος μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, εξέφρασε τη διαφωνία του για την εφαρμογή των μέτρων, καθώς όπως εξήγησε, «μετά από δύο εβδομάδες και ενώ θα περιμέναμε μετά από την εφαρμογή να έχουμε προοδευτική πτώση κρουσμάτων βλέπουμε το αντίθετο».

«Με τα υπάρχοντα μέτρα κάτι δεν κάνουμε σωστά, τα κρούσματα αντί να πέφτουν αυξάνονται» σημείωσε. Εμφανίστηκε δε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την παράταση του lockdown κατά 1 ή 2 βδομάδες
, λέγοντας ότι δεν θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα τονίζοντας ότι «πρέπει να εντοπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να εστιάσουμε στην αντιμετώπιση τους».

Σημείωσε πως παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα ακόμη, «δεν βλέπουμε κανέναν περιορισμό, όλοι κυκλοφορούν ενώ μας έχουν επισκεφθεί και τα νέα στελέχη που είναι πιο μεταδοτικοί». Πρέπει να μπουν περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση. Αυστηρότερα μέτρα όπως η μάσκα να είναι υποχρεωτική σε αυστηρό βαθμό. Δεν έκρυψε παράλληλα ότι οι αυξημένες νοσηλείες και διασωληνώσεις είναι κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς.




Παυλάκης: Χρειάζεται ολικό lockdown δύο εβδομάδων

Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος μιλώντας στο MEGA το πρωί της Δευτέρας τόνισε πως οι δόσεις των εμβολίων από την Johnson & Johnson θα έρθουν στη χώρα μας περί τα τέλη Απρίλη και μέχρι τότε πρέπει να βρεθούν τρόποι τα πάμε καλύτερα. Ο καθηγητής σημείωσε πως η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ πρότεινε ένα ολικό lockdown δύο εβδομάδων.

Κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε αργότερα με προοπτικές και δίνοντάς μας την δυνατότητα να επανελειτουργήσει η οικονομία αλλά και το καλοκαίρι να είναι καλύτερο. Το να κατηγορούμε τα μέτρα, είπε, είναι κακό και λάθος, και τόνισε ότι,χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή.

Για την εστίαση είπε ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, όπως για τα σχολεία σχολίασε ότι αν ανοίξουν τότε υπάρχει κίνδυνος για ένα μεγάλο τσουνάμι. «Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα αν δεν πέσουν τα κρούσματα», 
είπε χαρακτηριστικά. Πρέπει να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, κατέληξε.



Γώγος: Μπορεί να χρειαστεί παράταση 1 βδομάδα το lockdown

Αντίστοιχα, ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε πως μπορεί να  χρειαστεί παράταση μίας βδομάδας στο lockdown.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων και έκανε έκκληση για την σωστή εφαρμογή τους. Ωστόσο, φάνηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μετά.
Παράλληλα, σημείωσε πως από τα πρώτα που θα ανοίξουν είναι το λιανεμπόριο καθώς είναι το λιγότερο επιβαρυντικό ενώ σημείωσε πως όσο υπάρχει ο κορωνοϊός θα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις. Ερωτηθείς για την Τσικνοπέμπτη είπε πως θα ήταν καλό να κάνουμε μόνοι μας λόγω της οικογενειακής διασποράς ενώ σχετικά με το Πάσχα δήλωσε ότι μπορεί να ανοίξουν οι εκκλησίες τότε.

Ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση και παράλληλα έχουμε και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. «Ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημειώσε ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος και ότι είναι κρίσιμο αυτό το 15νθήμερο.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c9lv1whx9c2h-sf)
Κλείσιμο

Σαρηγιάννης: Πιθανή η παράταση του lockdown

«Δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε», τόνισε από πλευράς του στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η απόδοση των μέτρων σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο είναι στο 45%.

Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντικό πρόβλημα τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, διασπορά των οποίων υπάρχει σε αρκετές περιοχές. 
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη «θα υπάρχει αποκλιμάκωση στην Αττική στο επόμενο δεκαπενθήμερο», ωστόσο, σημείωσε πως το σημαντικό είναι το πόσο αυτή η αποκλιμάκωση θα κρατήσει. Ανέφερε επίσης, πως ο ίδιος θα έδινε προτεραιότητα στο άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, λόγω πανελλαδικών, όχι όμως να ανοίξουν οι άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Ακόμα θα έλεγε «ναι» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, όμως υπό όρους και τόνισε πως θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει με click away και όχι με click in shop. Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση του lockdown για ακόμα μια εβδομάδα.

Ράπτη: Πιθανή παράταση lockdown έως την Καθαρή Δευτέρα

Εκτός, όμως, από τους επιστήμονες, και στην κυβέρνηση φαίνεται πως έχει γίνει αντιληπτό πως δεν είναι ακόμα εφικτό το άνοιγμα της αγοράς με τα παρόντα επιδημιολογικά δεδομένα. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη, η οποία μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της διάρκειας των περιοριστικών μέτρων.

Διευκρίνισε πάντως ότι «την Παρασκευή θα κριθεί η παράταση του lockdown». «Φαίνεται ότι κι ο κόσμος έχει κουραστεί, είδαμε χθες εικόνες συνωστισμού σε όλο το παραλιακό μέτωπο, και όχι μόνο, ακόμα και γάμους» σημείωσε.

«Δεν την έχουμε δει την κορυφή της πανδημίας, αντιθέτως έχουμε ανοδική τάση, πρέπει όλοι οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας…» «Έχουμε φτάσει πολύ κοντά στον εμβολιασμό ενός πολύ μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, μέχρι σήμερα έχουμε πάνω από 960.000 εμβολιασμούς» παρατήρησε ωστόσο. «Είμαστε προς το τέλος μια δύσκολης περιόδου. Εκτιμώ ότι αν όλοι συστρατευθούμε, στη γραμμή ότι έχουμε λίγο ακόμα μπροστά μας μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί στις ευπαθείς ομάδες, μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία (της αγέλης) σε μια πολύ μεγάλη μερίδα του ευάλωτου πληθυσμού αυτό μπορεί να έχει τελειώσει μέχρι αρχές Μαΐου μπορούμε να ευελπιστούμε ότι θα βγούμε από το τελευταίο lockdown» δήλωσε η κ. Ράπτη.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c9lv3ytxpk6x-sf)

Παγώνη: Δεν υπάρχει κανένα lockdown

Σε εντελώς διαφορετική γραμμή, βρέθηκε, πάντως η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Open, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης στις ΜΕΘ της Αττικής από τα κρούσματα κορωνοϊού.

Όπως είπε, δεν υπάρχει κανένα lockdown έτσι όπως το βιώνουμε. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι για να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε πάρκα, πλατείες κτλ, που είναι ο ένας πάνω στον άλλο «θα πρέπει να ανοίξουν και τα καταστήματα της εστίασης, τα ζαχαροπλαστεία. Πιο καλά ελέγχεται η κατάσταση αν είναι καθισμένοι στα τραπέζια με τις μάσκες τους παρά στα παγκάκια που είναι ο ένας πάνω στον άλλο και στις πλατείες».

Είπε επίσης ότι «είναι λάθος η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα. Είδαμε τον συνωστισμό που υπάρχει ειδικά στα σούπερ μάρκετ».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c9lslrr9dsoh-sf)

Ειδήσεις σήμερα 

Χρυσές Σφαίρες 2021: «Nomadland» και «Borat 2» οι μεγάλοι νικητές των βραβείων

Μέσα στο μήνα ξεκινάνε οι εμβολιασμοί των άνω των 40 στη Βρετανία

Νορβηγία: Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό λόγω της βρετανικής μετάλλαξης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης