Lockdown: Πιθανή παράταση έως τις 15 Μαρτίου

Lockdown: Πιθανή παράταση έως τις 15 Μαρτίου

Νέα έντυπα μετακίνησης από σήμερα - Στα τέλη της εβδομάδας νέα εισήγηση των επιστημόνων και πιθανή παράταση έως τις 15 Μαρτίου

maskes_attiki_main
Αναπόφευκτη αποδείχθηκε τελικά η παράταση του lockdown καθώς η αύξηση των κρουσμάτων και η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ δεν θα μπορούσαν επ’ουδενί να συνδυαστούν με επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας.

Έτσι, ο Μάρτιος από σήμερα μπαίνει με την πανδημία να δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο και με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα να ισχύουν έως τουλάχιστον τις 8 Μαρτίου. Η χθεσινή μέρα έδειξε πως κάθε αισιοδοξία θα πρέπει να περιμένει αφού ο αριθμός των ημερησίων κρουσμάτων έφτασε τα 1.269 σε 26.336 τεστ. Μάλιστα ο αριθμός αυτός αποτελεί και αρνητικό ρεκόρ Κυριακής, καθώς αντίστοιχο τετραψήφιο νούμερο είχαμε να δούμε από τις 29 Νοεμβρίου 2020.

«Δεν αποτελεί μόνο πολιτική επιλογή, καθώς βαδίζουμε βάσει των εισηγήσεων των επιστημόνων, αλλά στην πράξη φαίνεται πως δεν θα μπορούσαμε να έχουμε προχωρήσει σε άρση του lockdown και επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από αύριο», μετέφερε στο protothema.gr ανώτερη πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης. «Θα χρειαστούμε χρόνο για να βελτιωθεί η εικόνα και ευελπιστούμε στα μέσα Μαρτίου να μπορέσουμε με αυστηρούς όρους να επιτρέψουμε στην αγορά να κινηθεί», συμπλήρωνε τασσόμενος στο πλευρό των υπουργών που το περασμένο Σαββατοκύριακο με τις τοποθετήσεις τους «έδειξαν» εκ νέου παράταση του lockdown για ακόμα μία εβδομάδα.

Άλλωστε η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τέτοια που δύσκολα θα περίμενε κανείς θεαματική πτώση των δεικτών τις επόμενες ημέρες. Χαρακτηριστικό είναι πως, όπως μετάδωσε ο ΣΚΑΪ την Κυριακή το «Σωτηρία» γέμισε, μην έχοντας ούτε μία κλίνη ελεύθερη για κρούσματα κορωνοϊού που χρειάζονται διασωλήνωση. Την ίδια ώρα, στην παραπάνω εικόνα προστίθεται και το γεγονός πως ο μέσος όρος κρουσμάτων της εβδομάδας που μας πέρασε ήταν 1.630 κρούσματα, με την άνοδο που καταγράφηκε να αγγίζει το 50% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Την ώρα που η απαγόρευση κυκλοφορίας για την Αττική από σήμερα έως και την Παρασκευή επιστρέφει στις 21:00, η εβδομάδα και ο μήνας, ξεκινά με μόνο ένα σίγουρο δεδομένο: οι λοιμωξιολόγοι την Παρασκευή θα εξετάσουν ξανά τα δεδομένα και θα κάνουν εκ νέου την εισήγησή τους. Όλα δείχνουν πως η Αττική θα έχει αυστηρά περιοριστικά μέτρα έως την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο δεν είναι μόνο η περιοχή της πρωτεύουσας καθώς κι άλλες περιοχές εμφανίζονται ως σημαντικές εστίες προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς με δεομένο πως στην εξίσωση έχουν μπει για τα καλά οι μεταλλάξεις.

«Ανάσα» χάρις στον εμβολιασμό

Και ενώ ο αρχικός στόχος είναι η επανελειτουργία του λιανεμπορίου όσο πιο σύντομα γίνεται, το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι το καλοκαίρι να είναι ακόμα καλύτερο από το προηγούμενο. Για να συμβεί ωστόσο αυτό, πρέπει παράλληλα με την όποια απόδοση έχουν τα περιοριστικά μέτρα, να τρέχει με γοργούς ρυθμούς και το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με όσα δήλωσε την Κυριακή στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, κάθε ημέρα εμβολιάζονται περίπου 30.000-35.000 άτομα, ενώ από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει 885.000 εμβολιασμοί, ενώ μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα αγγίξουν το ένα εκατομμύριο.

Έτσι, με τρία εμβόλια διαθέσιμα (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) και άλλο ένα στον προθάλαμο της έγκρισης (Johnson&Johnson), οι οιωνοί είναι θετικοί και εκτιμάται πως περί τα τέλη Μαΐου ότι θα έχει «υψωθεί» τείχος ανοσίας στο 30% του πληθυσμού. 

Άλλωστε, τα προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμού για τον Μάρτιο ξεπερνούν ήδη τις 720.000 και το προσεχές διάστημα θα ανοίξουν τα ραντεβού και για άλλες ηλικιακές ομάδες.  Ήδη, πάντως όπως αναφέρουν επιστήμονες στην Καθημερινή, ένας στους έξι κατοίκους της Αττικής και ένας στους πέντε στη Θεσσαλονίκη έχει κάποιου βαθμού ανοσία, είτε μέσω της φυσικής νόσησης είτε μέσω των εμβολιασμών. 

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης

Παράλληλα, νέες βεβαιώσεις μετακίνησης θα πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι από σήμερα, Δευτέρα 1 Μαρτίου.

Ετσι λοιπόν, οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενούς τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους.

Υπογραμμίζεται ότι οι συγκεκριμένες βεβαιώσεις ισχύουν μέχρι και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου ενώ από την Τρίτη στις 9 του μήνα, οι επιχειρήσεις πρέπει να χορηγήσουν νέες βεβαιώσεις που δύνανται να έχουν ισχύ έως 14 ημέρες.

Πώς χορηγούνται οι βεβαιώσεις

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι βεβαιώσεις αυτές μπορούν να εκδίδονται από τις 25/2/2021.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χορηγούνται αφενός μεν ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αφετέρου δε από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση μετακίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:

καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
τηλεργασία και
νόμιμη άδεια
και οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Με έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το Πληροφοριακό Σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.

Ειδικώς, οι επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Τέλος, με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.


Ειδήσεις σήμερα 

Μειώσεις ενοικίων: Προβλήματα «ερμηνείας» με τις υπεκμισθώσεις – Αλαλούμ με τα υποκαταστήματα

Μεξικό: Στο νοσοκομείο με κορωνοϊό ο υφυπουργός Υγείας της χώρας

Εμπρησμοί αυτοκινήτων σε Άγιο Δημήτριο και Μενίδι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης