Νέα μέτρα - Μετακίνηση: Ποιοι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται βεβαίωση - Εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας

Νέα μέτρα - Μετακίνηση: Ποιοι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται βεβαίωση - Εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας

Μετακίνηση στην Αττική λόγω lockdown: Τι ισχύει

metakinisi_nea_metra
Βεβαιώσεις μετακίνησης δεν δικαιούνται να έχουν οι μισθωτοί αλλά και οι επαγγελματίες που είτε η επιχείρησή τους είναι κλειστή είτε οι ίδιοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ή ακόμη και σε υποχρεωτική τηλεργασία.

Αναλυτικά, αποφασίστηκε ότι από την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου θα ισχύουν τα εξής:

-Οσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας δεν μπορούν να διαθέτουν βεβαιώσεις μετακίνησης, είτε από τον εργοδότη τους, είτε από το σύστημα «Εργάνη», είτε από το forma.gov.gr. Οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για αυτούς τους εργαζομένους παύουν να ισχύουν και η μετακίνησή τους θα γίνεται με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

-Οσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α΄» που εκδίδεται από το forma.gov.gr, θα πρέπει να έχουν, κάθε φορά που τους ζητείται, εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

metakiniseis


Η  Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας


Η εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας, με άξονα τη διαμόρφωση συγκεκριμένου πλαισίου για την επιτήρηση της ορθής εφαρμογής των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού στους χώρους αυτούς, αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, της Γενικής Γραμματέως Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών Βιβής Χαραλαμπογιάννη, της Γενικής Γραμματέως Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννας Στρατινάκη και του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελου Μπίνη.

Πιο συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα:

Κλείσιμο
Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι:

α) οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας,

β) οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Για τον δημόσιο τομέα

1. Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.

2.  Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.


Ειδήσεις σήμερα: 

Survivor: To.... Amber Alert για Κρις και Αλέξη και το «αντίο» του Δημήτρη Μακρόπουλου στον Άγιο Δομίνικο

Ναυαγοί σε ερημονήσι διασώθηκαν μετά από 33 μέρες - Έτρωγαν καρύδες και... αρουραίους

Καιρός - Κακοκαιρία Μήδεια: Χιόνια από το Σαββατοκύριακο και μέσα στην Αθήνα, βρέχει ήδη στα δυτικά - Νέοι χάρτες, βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης