Λιανεμπόριο: Άνοιξε κανονικά από σήμερα η αγορά με μέτρα και εκπτώσεις έως και 70%

Λιανεμπόριο: Άνοιξε κανονικά από σήμερα η αγορά με μέτρα και εκπτώσεις έως και 70%

«Επιστροφή» για κομμωτήρια, εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά - Με ποιο SMS πηγαίνουμε για ψώνια - Οι κανόνες για καταστήματα και καταναλωτές και τα πρόστιμα  - Το παρασκήνιο της απόφασης για άνοιγμα

magazia
Πανηγυρικό κλίμα σήμερα στην αγορά, η οποία  επανήλθε σε πλήρη λειτουργία έπειτα από τρεις ολόκληρους μήνες... Μικρά καταστήματα ως και αλυσίδες προετοιμάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προκειμένου να είναι έτοιμοι από σήμερα το πρωί να υποδεχθούν και πάλι πελάτες.

Στόχος είναι η άντληση τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από τα περίπου 5 δισ. ευρώ που ήταν ο τζίρος της περυσινής εκπτωτικής περιόδου δεδομένων του περιορισμού στις μετακινήσεις και της εισόδου στα καταστήματα, και της αμυντικής στάσης που τηρούν οι περισσότεροι καταναλωτές λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας.

Επανεκκίνηση… στην αγορά: Με αυστηρά μέτρα στην αυριανή πρεμιέρα μετά το lockdown | OPEN TV


Ένας στόχος, που όπως λέει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης «είναι εφικτός» και μπορεί να προσφέρει σημαντική στήριξη κυρίως σε τομείς που επλήγησαν περισσότερο λόγω των lockdowns, όπως η ένδυση, η υπόδηση και η αργυροχρυσοχοϊα. Αρκεί βέβαια να μην υπάρξουν νέες εκπλήξεις και ένα τρίτο lockdown, κάτι το οποίο οι ίδιοι οι έμποροι λένε ότι θα είναι καταστροφικό. Ως εκ τούτου επιχειρηματολογούν ότι έχουν κάθε λόγο να εφαρμόσουν απόλυτα τα περιοριστικά μέτρα ασφαλείας που συνοδεύουν την πλήρη επαναλειτουργία του εμπορίου από σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση οι έμποροι ρίχνονται από σήμερα σε μία «μάχη» που ξέρουν καλά να δίνουν. Ήδη οι εμπορικοί σύλλογοι αλλά και η ΕΣΕΕ έχουν ξεκινήσει καμπάνιες προκειμένου να πείσουν τον κόσμο να προβεί σε αγορές και κυρίως από τα καταστήματα της γειτονιάς του. Πανηγυρικό είναι το κλίμα και στα εμπορικά κέντρα, όπου μέχρι χθες δίδονταν αγώνας δρόμου προκειμένου να είναι όλα εντάξει και να ανοίξουν χωρίς πρόβλημα τις θύρες τους για τον κόσμο που θα τα επισκεφθεί.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα επαναλειτουργούν πλήρως το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων καθώς επίσης τα εμπορικά κέντρα (malls), εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlets). Το ωράριο λειτουργίας τους, όπως και των σούπερ μάρκετ, μπορεί να ξεκινά απ’ τις 7 το πρωί και υποχρεωτικά να τελειώνει στις 8 το βράδυ. Μόνο στις επικίνδυνες επιδημιολογικά περιοχές τα καταστήματα θα ανοίξουν με τη μέθοδο του click away.

Οι κανόνες

Η λειτουργία του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται πλέον κανονικά με μόνο περιορισμό την συνάθροιση εντός του καταστήματος ή του mall κατά αναλογία 1 πελάτης ανά 25 τμ., υπολογίζοντας τους κύριους χώρους και όχι αποθήκες κοκ. Ένας περιορισμός μάλιστα που ισχύει πλέον και για τα σούπερ μάρκετ. Σημειωτέον πως ο αριθμός των παρευρισκόμενων υπαλλήλων των καταστημάτων δεν υπόκειται σε περιορισμό.

Παράλληλα οι καταναλωτές θα έχουν χρονικό περιθώριο δύο ωρών για τα ψώνια τους απ’ τη στιγμή που θα στείλουν με SMS στο 13033 τον κωδικό 2 λαμβάνοντας την έγκριση ή θα συντάξουν το έντυπο μετακίνησης.

Κυρώσεις και πρόστιμα

Οι παραβάτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πρόστιμο 300 ευρώ ενώ στην περίπτωση των επιχειρήσεων που παραβαίνουν τους κανόνες ως προς το όριο των πελατών θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις με προσωρινή αναστολή δραστηριότητας. Συγκεκριμένα ξεκινά για κατάστημα ως 20 τμ από 2000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας ως 15 μέρες και φθάνει για μεγάλα καταστήματα ως δεκάδες χιλιάδες ευρώ και αναστολή λειτουργίας ως 60 μέρες!

Επίσης κατάστημα χωρίς ανάρτηση στην πόρτα του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκεται εντός του θα βρίσκεται αντιμέτωπο με διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στην πρώτη παράβαση και 600 ευρώ στη δεύτερη. «Τσουχτερό» είναι και το πρόστιμο για μη τήρηση των κανόνων στους ανελκυστήρες. Η πρώτη παράβαση έχει πρόστιμο 1000 ευρώ για την επιχείρηση και η δεύτερη 2000 ευρώ.

Κομμωτήρια & Κέντρα αισθητικής

Μαζί με το λιανικό εμπόριο από σήμερα στις μη επικίνδυνες επιδημιολογικά περιοχές («πράσινες») θα λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού κομμωτήρια και κουρεία, Κέντρα αισθητικής, Διαιτολογικά κέντρα (με εξαίρεση την άσκηση) και γενικά οι υπηρεσίες διαιτολογίας, και Κέντρα ευεξίας, προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, καθώς και τα ΚΤΕΟ.

Για όλα αυτά το ωράριο λειτουργίας τους μπορεί επίσης να ξεκινά απ’ τις 7 το πρωί και υποχρεωτικά να τελειώνει στις 8 το βράδυ.
Τα ραντεβού θα πρέπει να καταγράφονται σε ημερήσια λίστα την οποία θα συντάσσουν οι υπεύθυνοι των καταστημάτων με την έναρξη λειτουργίας τους.

Οι επιχειρήσεις που θα «πιαστούν» με πελάτες χωρίς να έχουν κλείσει ραντεβού ή να μην τηρούν κατάλογο των ραντεβού της ημέρας που θα πρέπει να συντάσσεται κάθε πρωί με την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης τότε είναι αντιμέτωπες με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και 2.000 ευρώ για τη δεύτερη.


Ειδήσεις σήμερα

Θεσσαλονίκη: Φοιτήτρια καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του ΑΠΘ

ΗΠΑ: Συνελήφθη «καουμπόι» που ετοιμαζόταν να ταξιδέψει οπλισμένος στην Ουάσινγκτον-Δείτε βίντεο

Πανδημία-Κίνα:109 νέα κρούσματα - Ανησυχία ενόψει του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης