Καιρός: Κακοκαιρία με καταιγίδες, χαλάζι και πτώση της θερμοκρασίας - Νέοι χάρτες και βίντεο

Καιρός: Κακοκαιρία με καταιγίδες, χαλάζι και πτώση της θερμοκρασίας - Νέοι χάρτες και βίντεο

Η εξέλιξη του καιρού σε χάρτες, έπεσαν τα πρώτα χιόνια στον Παρνασσό - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αθήνα - Πτώση θερμοκρασίας μέχρι 12 βαθμούς από Τετάρτη - Χιονοπτώσεις από Πέμπτη

kairos
Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις, προβλέπει για τις επόμενες ώρες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες θα πέσει ως και 15 βαθμούς.

Αυτή την ώρα βρέχει καταρρακτωδώς στο Άργος, στην Ιστιαία Ευβοίας, στην Αράχωβα,  στη Θράκη (Αλεξανδρούπολη). Στη Στερεά Ελλάδα από ισχυρές βροχές πλήττεται το Καρπενήσι. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν δε, στον Παρνασσό. 

Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό σε όλη τη χώρα 

• Βροχές και καταιγίδες στα νότια θαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ακόμη και σε χαμηλότερο υψόμετρο

• Η θερμοκρασία θα πέσει σημαντικά κατά 10 με 12 βαθμούς και προς το τέλος της εβδομάδος θα κυμαίνεται σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά

• Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 6 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο τα 8 μποφόρ

Η κακοκαιρία συνεχίζεται στην χώρα σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα βόρεια, ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και από το απόγευμα στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Εύβοια. Τα φαινόμενα στη Θράκη και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες με αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών κατά τόπους.

Βίντεο καιρού: Τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα του καιρού - Χειμωνιάτικο σκηνικό για μια εβδομάδα - Η βόρεια Ελλάδα, Ηπειρος, Μακεδονία και Θράκη ήδη πλήττονται αρχικά από την κακοκαιρία - Αρνητικές θερμοκρασίες με ανοιχτά σχολεία

Κλείσιμο

Ο καιρός στην Αθήνα προβλέπεται άστατος με νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές. Την Παρασκευή θα χιονίσει στα ορεινά. Η μέγιστη θερμοκρασία από τους 13 βαθμούς της Τετάρτης την Παρασκευή θα πέσει στους 6 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά, από το πρωί περιμένουμε νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή και τοπικές καταιγίδες. Προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα γενικευθούν και θα ενταθούν περαιτέρω, κι έτσι περιμένουμε ισχυρές καταιγίδες με εντυπωσιακή δομή που ίσως να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και υδροστρόβιλους στα παραθαλάσσια. Αν και ο καιρός σύντομα θα δείξει σημάδια βελτίωσης, η ανάπτυξη τοπικών καταιγίδων φαίνεται να ευνοείται έως και το απόγευμα, με ιδιαίτερα αυξημένο τον κίνδυνο να παρατηρηθεί χαλάζι μεγάλου μεγέθους. Έπειτα ο καιρός θα βελτιωθεί.
kairos_stin_athina_xartis_xalazi_kai_isdrostroviloi




kairos_kakokairia_weatherforecast


Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η βροχόπτωση που αναμένεται ανά τρίωρο έως το βράδυ της Τρίτης 12/1.

kairos_meteo_kataigida_kakokairia_xartes
Γιάννης Καλλιάνος: Σφοδρή κακοκαιρία με τχιονοπτώσεις από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης


Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής μετεωρολογικά δεδομένα, σήμερα αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες ενώ όπως επισήμανε στο protothema.gr ο μετεωρολόγος και βουλευτής του νότιου τομέα της Αθήνας, της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος: «Για την Τρίτη ο καιρός θα είναι άστατος στις περισσότερες περιοχές της χώρας και στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά με μπόρες και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες.

Και στην Αττική αναμένουμε κάποια φαινόμενα βροχοπτώσεων. Βέβαια θα είναι μαλακός ο καιρός με αυξημένες θερμοκρασίες μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Την Τετάρτη προς το βράδυ φαίνεται να έχουμε το πρώτο κύμα τοπικών βέβαια χιονοπτώσεων και όχι γενικευμένων, στα βορειοηπειρωτικά, αλλά και σε χαμηλά υψόμετρα με υποψήφιες μεγάλες πόλεις της δυτικής Μακεδονίας.
skoni_athina
Νοτιάδες και αφρικανική σκόνη στον Αττικό ουρανό(11/01/2021)


Ωστόσο το πέρασμα του χιονιά θα είναι πρόσκαιρο. Γενικά και την Τετάρτη θα είναι «μαλακός» ο καιρός με κάποιες τοπικές βροχές». Όπως είπε ο κ. Καλλιάνος η σφοδρή κακοκαιρία με τις χιονοπτώσεις αναμένεται από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης. «Το όλο σκηνικό ξεκινά από την Πέμπτη τις βραδινές ώρες, όπου από θα έχουμε το πρώτο μπάσιμο του ισχυρού χιονιά από τη βόρεια Ελλάδα. Εκεί θα έχουμε χιόνια σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, ακόμη και σε πεδινά τμήματα. Από την Παρασκευή αυτό το ψυχρό κύμα θα γίνει αισθητό και στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας.

Και υπάρχει και μια πιθανότητα να δούμε χιόνια και στα βόρεια προάστια της Αττικής. Βέβαια αυτό ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει και στα μοντέλα πρόγνωσης υπάρχει μια διχογνωμία και μπερδεύουν και τους μετεωρολόγους. Αυτή η εικόνα θα ξεκαθαρίσει τα επόμενα 24ωρα». Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο την Παρασκευή το βράδυ, αλλά και το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας με τον υδράργυρο να δείχνει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. «Από την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή θα επικρατήσει πάρα πολύ κρύο. Ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους μείον 12 και μείον 13 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά της Πελοποννήσου που είναι νότια, θα έχουμε μείον 7 και μείον 8 βαθμούς Κελσίου».



Δέκα δήμοι της Ηπείρου σε έκτακτη ανάγκη λόγω των καταστροφών


Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί από το «κύμα» κακοκαιρίας στα ορεινά της Ηπείρου. Οι σφοδροί άνεμοι ξήλωσαν στέγες σπιτιών και στάβλων, ενώ στο Νομό Άρτας τα χωριά Μελισσουργοί και Θεοδωριανά έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές. Επίσης, λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καθιζήσεις στο ορεινό οδικό δίκτυο.


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών). Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης.


-Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε.

Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ. Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού: Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο: Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ. Αν μετακινούνται πεζή:

-Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

-Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού) Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Πέρυσι, αρχές Ιανουαρίου, αρκετές περιοχές των βορείων προαστίων της Αττικής «ντύθηκαν» στα λευκά. Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από το Χαλάνδρι(08/01/2019).
kairos_xalandri_perisi

kairos_xalandri_xioni


Ειδήσεις σήμερα:

Nammos Dubai: Ποιός Nusret, ποιό «Coya» - Οι δικοί μας βγάζουν 1,5 εκατ. την εβδομάδα

Πώς φτάσαμε στην πρώτη τηλεοπτική «βόμβα» της χρονιάς: Λιάγκας - Σκορδά ξανά μαζί στον ΑΝΤ1

Ξυλοδαρμός 16χρονης στην Ερμού: Αντιζηλία βλέπουν οι αρχές πίσω από το περιστατικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης