Κορωνοϊός: Προβληματίζει η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής - Επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμού

Κορωνοϊός: Προβληματίζει η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής - Επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμού

Σε 46 περιφερειακές ενότητες μοιράζεται το σημερινό επιδημιολογικό παζλ - Άνοιξε η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού για εμβολιασμό - Στις 16 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός για τους άνω των 85 - Στόχος 100.000 ηλικιωμένοι  να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του μήνα - Σκληρό lockdown στη Βοιωτία από αύριο έως τις 18 Ιανουαρίου

emvoliasmos535
Θαμπή παραμένει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μετά τα σημερινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αν και το αναγκαίο χρονικό διάστημα από τα Χριστούγεννα έχει παρέλθει, τα 444 νέα κρούσματα που ανέδειξαν 16.670 έλεγχοι –εκ των οποίων 10.717 rapid tests, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διενεργήθηκαν στους εκπαιδευτικούς, και 5.953 μοριακά– δεν αποτυπώνουν την πραγματική πορεία της επιδημίας, ιδίως για το διάστημα των εορτών που έχει θορυβήσει τους ειδικούς.

Με δυσοίωνες οι εκτιμήσεις, οι επιστήμονες εξέφρασαν φόβους για τετραψήφια νούμερα κρουσμάτων και το Εθνικό Σύστημα Υγείας να λυγίζει υπό το βάρος της πανδημίας. Ωστόσο, τα σημερινά κρούσματα σε σύγκριση με της προηγούμενης Δευτέρας (427 από 8.000 περίπου ελέγχους), αφήνουν χώρο για μια αίσθηση μικρής υποχώρησης, όπως και ο σημερινός αυστηρός δείκτης των διασωληνωμένων: 350 έναντι 407 τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, ενώ οι 6 στους 10 αφορούν ασθενείς άνω των 65 ετών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Ο βαρύς απολογισμός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου έδειξε 464 θανάτους από κορωνοϊό, με 39 νέες απώλειες και διάμεση ηλικία τα 79 έτη.

Σε 46 περιφερειακές ενότητες μοιράζεται το σημερινό επιδημιολογικό παζλ, με τα 180 κρούσματα της Αττικής να της δίνουν την ανησυχητική αριθμητική υπεροχή, με 59 νέες μολύνσεις στο κέντρο της Αθήνας και τη Δυτική Αττική, παρά το σκληρό lockdown από τα μέσα Δεκεμβρίου, να καταλήγει με διπλάσιο και μοναδικό διψήφιο ιικό φορτίο στον νομό, με 12,43 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Στον αντίποδα, η Θεσσαλονίκη με 56 κρούσματα παραμένει σε σταθερή καθοδική πορεία.

Υψηλό ιικό φορτίο τέλος σημείωσαν και οι ενότητες Λακωνίας (16,83 και 15 κρούσματα έναντι ενός χθες), Λήμνου (11,59), Σαντορίνης (10,59), Τρικάλων (9,92) -το ιικό φορτίο στα Τρίκαλα σχετίζεται με τη μεγάλη διασπορά του ιού στο χωριό Μεγάλα Καλύβια- και Βοιωτίας (6,78), η οποία τίθεται σε καθεστώς αυστηρού lockdown από αύριο το πρωί, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία.

Προχωρά κανονικά ο εμβολιασμός για την «Ελευθερία»

«Το τρένο του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει, κυλά σε σταθερές ράγες, επιταχύνει και θα επιταχύνει περισσότερο», επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κα Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την πορείας της επιδημίας στη χώρα.

Αναφερόμενη στην εξέλιξη του σχεδίου «Ελευθερία», πρόσθεσε πως το εμβόλιο θεωρείται ασφαλές για τις εγκύους, ωστόσο «επειδή οι κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων, η επίσημη σύσταση από τους φορείς, είναι κατά τη διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, έως τις 17:00 σήμερα πραγματοποιήθηκαν 4.773 εμβολιασμοί, με το σύνολο από τις 27 Δεκεμβρίου να ανέρχεται στους 49.661 και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να βρίσκεται στο 0,46%.

Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει σε 106 νοσοκομεία του ΕΣΥ και 5 στρατιωτικά, σε πολλά από τα οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών με την πρώτη δόση, δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ έως αύριο ολοκληρώνονται οι παραδόσεις εμβολίων σε 19 σημεία της νησιωτικής χώρας για την έναρξη της εμβολιαστικής διαδικασίας.

Κανονικά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προχωρά και ο εμβολιασμός εργαζομένων και διαμενόντων σε οίκους ευγηρίας από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ. Τις επόμενες ημέρες θα εκκινήσει η χορήγηση εμβολίου στο υγειονομικό προσωπικό ιδιωτικών νοσοκομείων και τους ιδιώτες ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς.

Στις 16 Ιανουαρίου, τέλος, ξεκινά ο εμβολιασμός για τους άνω των 85. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στην πλατφόρμα προγραμματισμού των εμβολίων emvolio.gov.gr, η οποία είναι ήδη ενεργή από τις 6 το απόγευμα σήμερα, εκτιμώντας ότι περίπου 100.000 ηλικιωμένοι επί συνόλου 520.000 που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα, θα έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του μήνα.

Το πλάνο της κυβέρνησης, σύμφωνα με ανακοίνωση από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Χρήστο Ταραντίλη, είναι να έχει εμβολιαστεί το 70% πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι.

Ειδήσεις σήμερα:

Στα 444 τα νέα κρούσματα - 350 οι διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι

BioNTech: «Στόχος μας η παραγωγή δύο δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου μέσα στο 2021»

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης