Κορωνοϊός: Σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα τα μισά κρούσματα - Δραματικά αργός ο ρυθμός αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ

Κορωνοϊός: Σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα τα μισά κρούσματα - Δραματικά αργός ο ρυθμός αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ

Χριστούγεννα με ανοιχτά κομμωτήρια, συνοικιακά βιβλιοπωλεία και click away - Την Παρασκευή οι επίσημες ανακοινώσεις - Μείωση 30% των κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες και μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων με Covid-19 τα θετικά μηνύματα

entatiki324
Συνεχίζεται η αργή υποχώρηση του επιδημικού κύματος, με την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα να συγκεντρώνουν περίπου τα μισά από τα 1.534 κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο αλλά και δεκάδες άλλες περιοχές να αφήνουν το αποτύπωμα τους στον επιδημιολογικό χάρτη.

Με τον ίδιο, δραματικά αργό ρυθμό γίνεται η αποσυμπίεση και στα δημόσια νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται πλέον περί τους 3.700 ασθενείς, εκ των οποίων οι 571 είναι διασωληνωμένοι.

Ο ημερήσιος απολογισμός των θυμάτων ήταν 81, ενώ συνολικά μέσα στον Δεκέμβριο έχουν καταλήξει 964 ασθενείς με επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19 και από την αρχή της επιδημίας 3.370!

Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων διαπιστώνουν πλέον σημαντική μείωση περίπου στο 30% στα κρούσματα κατά τις τελευταίες επτά ημέρες σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, γεγονός που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της επιδημίας.

Ωστόσο, ανάλογη αισιοδοξία δεν καταγράφεται και στο πεδίο του ΕΣΥ όπου δοκιμάζονται ακόμη ασθενείς και εργαζόμενοι προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα του κορωνοϊού. Τα «σκληρά» δεδομένα των νοσηλειών και των διασωληνωμένων δίνουν μια αδρή εικόνα του τι γίνεται στα νοσοκομεία.

Οι νοσηλευόμενοι μέχρι και το τέλος του Νοεμβρίου ήταν περί τους 4.500, ενώ πλέον έχουν υποχωρήσει στους 3.700. Μάλιστα, για πρώτη φορά όπως είπε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, φάνηκε ότι αρχίζει να ισοσκελίζεται το ισοζύγιο στις ημερήσιες εισαγωγές ασθενών και τα εξιτήρια. Γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τις επόμενες 10 ημέρες ημέρες και στη μείωση των διασωληνωμένων.

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των κρουσμάτων

Η Αττική παραμένει για τέταρτη ημέρα στην πρώτη, «αρνητική» θέση των περιοχών με τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα, έχοντας εκτοπίσει την μέχρι πρότινος κυρίαρχη επί εβδομάδες Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, σήμερα η Αττική κατέγραψε 318 νέα κρούσματα κορωνοιού και η Θεσσαλονίκη 298.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται πάντα η Λάρισα, με διψήφιο έπειτα από ημέρες αριθμό κρουσμάτων, 97. Και οι άλλες περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας καταγράφουν έντονη κυκλοφορία του κορωνοϊού, αλλά χαμηλότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Η Μαγνησία ανακοίνωσε 24 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η Καρδίτσα 35 και τα Τρίκαλα άλλα 10. Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο αποτυπώνεται και στην όμορη Στερεά Ελλάδα, όπου καταγράφηκαν 79 κρούσματα στη Φθιώτιδα και 23 στη Βοιωτία.

Κλείσιμο
Η επιβάρυνση λόγω του κορωνοϊού παραμένει για τις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Ενδεικτικά στη Δράμα καταγράφηκαν 70 κρούσματα, στην Καβάλα 26, στις Σέρρες 27, στην Ξάνθη 48, στο Κιλκίς 23, στην Κοζάνη 32, στη Ροδόπη 27, στην Πέλλα 52, στην Πιερία 60, στην Ημαθία 36 και στη Χαλκιδική 49.

Με 11 κρούσματα παραμένει σε περίοπτη θέση η Αιτωλοακαρνανία, όπως και η γειτονική Αχαΐα με 36. Επίσης, 20 κρούσματα καταγράφηκαν στη Λέσβο και άλλα 12 στη Ρόδο.

Κρούσματα καταγραφονται σε άλλες 29 περιοχές της χώρας.

Με κλειστά καταστήματα τα Χριστούγεννα - Ανακοινώσεις από Πέτσα, Γεωργιάδη

Την Πέμπτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που είχε ως θέμα το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί συμφώνησαν ότι προέχει η διασφάλιση της πτωτικής πορείας της επιδημιολογικής καμπύλης και η αποσυμπίεση των νοσοκομείων.

Με γνώμονα τη δημόσια υγεία και τον στόχο για έξοδο από το δεύτερο κύμα της επιδημίας, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να ανοίξουν συγκεκριμένοι κλάδοι οι οποίοι εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσουν την υποχώρηση της επιδημίας που καταγραφεται στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των συνοικιακών βιβλιοπωλείων και των εμπορικών καταστημάτων αλλά με παραγγελία εκ των προτέρων και παραλαβή εκτος του καταστήματος (click away).

Νωρίτερα, το protothema.gr είχε αποκαλύψει ότι οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα του λιανεμπορίου.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν στη διάρκεια των εορτών και πώς, θα ανακοινωθούν την Παρασκευή στις 11:00 το πρωί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη.

Ειδήσεις σήμερα:

Μόσιαλος: Οι αντιεμβολιαστές κατέρριψαν μόνοι τους το βασικό τους επιχείρημα - Σοκάρουν τα στοιχεία θανάτων από ιλαρά

Προβλήματα στο Facebook


Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Παρενόχληση και Κακοποίηση στον Αθλητισμό» διοργανώνει το ΑΠΘ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης