Κικίλιας: Κατέθεσε τροπολογία για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού

Κικίλιας: Κατέθεσε τροπολογία για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού

Υπήρξε ευρύτατη κομματική και κοινωνική συναίνεση για την υλοποίηση της συγκεκριμένης κρίσιμης προσπάθειας αναχαίτισης της πανδημίας ανέφερε ο υπουργός Υγείας

5190277
Τροπολογία για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην Βουλή τονίζοντας ότι για την κατάρτιση του σχεδίου και την υλοποίηση της συγκεκριμένης κρίσιμης προσπάθειας αναχαίτισης της πανδημίας υπήρξε ευρύτατη κομματική και κοινωνική συναίνεση.

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στους τομεάρχες Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Ξανθό και Ανδρέα Πουλά αντίστοιχα, αλλά και στον εκπρόσωπο του ΜεΡΑ25 για την συμβολή τους.

«Να ευχαριστήσω τους συναδέλφους Ξανθό και Πουλά και τον εκπρόσωπο του ΜεΡΑ25 καθώς και των υπόλοιπων κομμάτων με τις συμφωνίες και τις αντιρρήσεις τους που έθεσαν ως εθνική προτεραιότητα την εκστρατεία εμβολιασμού» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι έχει διαμορφωθεί δημοκρατικό εμβολιαστικό τόξο.

«Είμαστε χαρούμενοι που σε ένα τόσο σημαντικό θέμα η εθνική αντιπροσωπεία εμφανίζεται ενωμένη. Για να ενημερώσουμε τους συμπολίτες τεκμηριωμένα και πειστικά για το πως θα γίνουν οι εμβολιασμοί. Για να τους ενημερώσουμε απέναντι στα fake news. Μπροστάρηδες στην προσπάθεια μπαίνουν τα κόμματα και τους ευχαριστώ. Μαζί με τα κόμματα θα μετέχουν οι Εκκλησία της Ελλάδας, οι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού. Θα μετέχουν ιατρικοί σύλλογοι, φαρμακευτικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, ΜΚΟ, επιχειρήσεις και όλος ο δημόσιος τομέας» είπε σε άλλο σημείο.

Ο ίδιος μίλησε για «προσπάθεια μείζονος σημασίας» και για εγχείρημα που δεν μπορεί να φέρει εις πέρας μόνος του ένας οργανισμός.

Παράλληλα για τις διατάξεις που προβλέπουν διαφημιστική καμπάνια για τον εμβολιασμό ανέφερε ότι υπάρχει ευρύτερη κομματική συμφωνία για να γίνει ανοικτός διαγωνισμός με καθαρούς όρους και την συμμετοχή όλων των κομμάτων.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του υπουργού Υγείας:

«Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ.

Κύριοι συνάδελφοι, να πω δυο κουβέντες μόνο για την πρώτη τροπολογία με αριθμό 657, την οποία καταθέσαμε ως Υπουργείο Υγείας, που αφορά πρώτα και κυρίως τη νομιμοποίηση των δαπανών, έτσι ώστε να πληρωθούν οι υπερωρίες του προσωπικού στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν άλλα συναρμόδια Υπουργεία δια των φορέων και των υπηρεσιών τους να διενεργούν τα rapid test και τεχνικές διατάξεις σε ό,τι έχει να κάνει με το clawback.

Κλείσιμο
Η δεύτερη τροπολογία την οποία καταθέσαμε, με αριθμό 658, είναι εξαιρετικά σημαντική. Ξεκινώντας θα ήθελα να ευχαριστήσω, και πρέπει να το κάνω από αυτό το βήμα, τους συναδέλφους μας στη Βουλή δια των κομμάτων τους: της μείζονας αντιπολίτευσης, τον κύριο Ανδρέα Ξανθό και τον συνάδελφό μας από το ΚΙΝΑΛ, τον κύριο Πουλά και τον εκπρόσωπο του ΜέΡΑ25, που εκπροσώπησε το κόμμα αντί του κυρίου Κλέωνα Γρηγοριάδη στη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας.

Αλλά και των υπολοίπων κομμάτων με τη συμφωνία και τις επιμέρους αντιρρήσεις τις οποίες ενδεχομένως είχαν, για αυτό το οποίο αποτελεί εθνική προτεραιότητα μείζονος σημασίας και τεράστιο θέμα δημόσιας υγείας: την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού.

Το είπα και χθες στο Υπουργείο Υγείας στους εκπροσώπους των κομμάτων, το λέω και σήμερα στην Εθνική Αντιπροσωπεία: Δεν είναι κυβερνητικό θέμα, δεν είναι κομματικό θέμα, είναι βαθιά εθνικό και πατριωτικό θέμα.

Η δυνατότητα να φτάσουμε στο τελευταίο χωριό, στην τελευταία πόλη, στο τελευταίο νησί της χώρας και να ενημερώσουμε σωστά τους συμπολίτες μας, επιστημονικά, τεκμηριωμένα, δομημένα για το τι είναι τα εμβόλια, τι είναι ο εμβολιασμός, πώς θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, ποιους θα εμπεριέχει, ποιος ο τρόπος για να φτάσει κανείς σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, ποια είναι τα fake news τα οποία δεν πρέπει να ακούει.

Όλη αυτή η προσπάθεια είναι φύσει αδύνατον να γίνει μόνο από την ελληνική Κυβέρνηση. Είναι φύσει αδύνατον να γίνει μόνο από τα συναρμόδια Υπουργεία. Είναι φύσει αδύνατον να γίνει μόνο από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Υγείας. Μπροστάρηδες στην προσπάθεια μπαίνουν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό. Μαζί με αυτούς, στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού θα συμμετέχουν: η Εκκλησία της Ελλάδος, ο 1ος και 2ος βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - ευχαριστώ πάρα πολύ τον κύριο Υπουργό, τον κύριο Θεοδωρικάκο για την παρότρυνση σε όλους τους Δημάρχους, στα Δημοτικά Συμβούλια και στις αντιπολιτεύσεις των Δημοτικών Αρχών, για τη δυνατότητα να μεταδώσουν σωστά το μήνυμα του εμβολιασμού μέχρι και το τελευταίο χωριό της χώρας. Θα συμμετέχουν όλοι οι Ιατρικοί και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας, τα επιστημονικά και επαγγελματικά Επιμελητήρια, ΜΚΟ, όλες οι επιχειρήσεις, ενημερώνοντας το προσωπικό τους, όλος ο δημόσιος τομέας.

Είναι μια εθνική προσπάθεια μείζονος σημασίας. Τέτοιο υγειονομικό εγχείρημα δεν έχει επαναληφθεί ποτέ ξανά στη χώρα. Και είναι αυτή τη στιγμή, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, ο μοναδικός τρόπος να επιστρέψουμε εμείς οι Έλληνες σε μια καταρχάς μερική κανονικότητα, να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω και να μπορούμε να εργαστούμε κανονικά, να μπορούμε να επανακοινωνικοποιηθούμε, να αγκαλιάσουμε τους αγαπημένους μας γονείς, συνανθρώπους, φίλους.

Αυτή η προσπάθεια είναι πάρα πολύ σημαντική. Έχει να κάνει με την διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας και των φορέων και των κοινωνικών εταίρων, των συνδικαλιστικών φορέων, καταγράφεται μέσα στη διάταξη αυτή. Και έχει ως κύριο σκοπό και στόχο την ενημέρωση, καθόλη τη διάρκεια του εμβολιασμού, όσους μήνες και αν αυτός διαρκέσει.

Είναι μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού. Βεβαίως έχει και ένα κομμάτι διαφημιστικής προώθησης του μηνύματος αυτού, το οποίο όμως, όπως συμφωνήσαμε με τα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, θα γίνει με διαγωνιστικές διαδικασίες, με τη συμμετοχή των κομμάτων, με διαφάνεια, με καθαρότητα και με λογοδοσία.

Θέλω να ελπίζω ότι στο τέλος αυτής της προσπάθειας όλων αυτών των μηνών, όλοι εμείς θα έχουμε μείνει ευχαριστημένοι γιατί οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα έχουν ενημερωθεί σωστά, θα έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η αναγκαιότητα αυτής της τεράστιας εθνικής προσπάθειας, θα έχουμε αντικρούσει και θα έχουμε περιορίσει στο ελάχιστο τα fake news, τις δεισιδαιμονίες και την προσπάθεια κάποιων να πλήξουν αυτή την εθνική προσπάθεια.

Και θα έχουμε μπορέσει στο μέτρο του δυνατού, καθότι γνωρίζετε ότι από το Σύνταγμά μας ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, να πείσουμε τους συμπολίτες μας, ακόμα και τους πιο δύσπιστους, έτσι ώστε να μπορέσουν με σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έγκριτων επιστημόνων, κορυφαίων στο χώρο της λοιμωξιολογίας. Μια Επιτροπή η οποία έχει διοριστεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και ως Υπουργός Υγείας την άφησα άθικτη. Είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο εννοούμε τη σύμπνοια και τη συναίνεση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα,.

Θα εμβολιάζονται κατά σειρά προτεραιότητας οι υγειονομικοί, οι ευπαθείς ομάδες και όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας, καθώς θα εγκρίνονται τα εμβόλια και θα έρχονται στη χώρα μας. Την ίδια χρονική στιγμή για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια μέρα σε κάθε χώρα. Και φυσικά, τα εμβόλια είναι δωρεάν για τον πολίτη. Συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη στην αποπληρωμή των εμβολίων και μοιράζονται στην Ευρώπη με αλγόριθμο τέτοιο, ανάλογα με τους πληθυσμούς της κάθε χώρας.

Ήθελα για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω όλους αυτούς οι οποίοι δέχτηκαν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Έχω αναλάβει και έχουμε αναλάβει ως Υπουργείο Υγείας υποχρέωση σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση να ενημερώνουμε σε τρία επίπεδα. Πρώτον, στο επιστημονικό κομμάτι δια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για το ποιες είναι οι επιστημονικές εξελίξεις και οι ιδιαιτερότητες, γιατί είναι πολύ δύσκολο επιστημονικό εγχείρημα.

Δεύτερον, δια της τεχνοκρατικής-επιχειρησιακής ομάδας για το πώς προχωρούν τα logistics, οι διαγωνισμοί, οι προμήθειες, ποια είναι τα εμβολιαστικά κέντρα, πού βρίσκονται σε όλη τη χώρα, πώς θα αποφύγουμε cyber attacks, πώς ψηφιακά θα ενισχύσουμε τη διαδικασία, πώς θα γίνει η φύλαξη των εμβολίων, πώς με διεθνή στάνταρτ θα φτάσουν στη χώρα μας, πώς θα μεταφερθούν σε εργοστάσια, φαρμακαποθήκες και στη σειρά της αλυσίδας του εμβολιασμού στα εμβολιαστικά κέντρα.

Και τρίτον, πώς θα προχωράει η διαδικασία αυτή της ενημέρωσης των πολιτών για τα βασικά μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο για τον εμβολιασμό, στα οποία βασικά μηνύματα θα πρέπει να είναι σύμφωνα όλα τα κόμματα.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Υπέρ της τροπολογίας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ - «Παρών» από ΚΚΕ και ΜεΡΑ25

Η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου υποστήριξε ότι είναι «απαράδεκτη η διαδικασία κατάθεσης της τροπολογίας» και πρόσθεσε «θα ψηφίσουμε παρών γιατί ανάμεσα σε όλα τα άλλα υπάρχουν τα γνωστά παρατράγουδα». 

Ωστόσο, στην τελική ψηφοφορία, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ της τροπολογίας.

Από το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου είπε «Εμείς είχαμε ζητήσει εδώ και μήνες συνεννόηση για εκπόνηση σχεδιασμού. Ο εμβολιασμός θα έρθει να δώσει ελπίδα μπροστά στο κλίμα ανασφάλειας και φόβου. Εδώ πρέπει να είναι μπροστά στο όλο σύστημα οι επιστήμονες και όχι τα πολιτικά κόμματα. Η τροπολογία αποτελεί το πρώτο βήμα αλλά δεν έχει ακόμα εχέγγυα διαφάνειας. Εμείς θα τη στηρίξουμε για να προχωρήσει η διαδικασία με την ανάλογη κριτική.

Ο κ. Γιάννης Δελλής από το ΚΚΕ δήλωσε ότι το κόμμα του στηρίζει την εστρατεία εμβολιασμού ωστόσο τόνισε ότι θα δηλώσει παρών στην τροπολογία καθώς διαφωνεί με την διαφημιστική καμπάνια επι πληρωμή. Παρών θα δηλώσει και το ΜεΡΑ25.

Τις ενστάσεις για την ασφάλεια των εμβολίων επανέλαβε ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λϋση.

Απο την πλευρά της ΝΔ ο κ. Γιάννης Μπούγας τόνισε «πρόκειται για μια προσπάθεια εθνική. Από αυτή δεν πρέπει να λείπει κανείς γιατί θα κρίνει αν θα ξανάρθει η ελπίδα στη χώρα μας. θα κρίνει το μέλλον της κοινωνίας και της οικονομίας μας.Πρέπει να απομονώσουμε τις φωνές που θέλουν να οδηγήσουν σε ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα. όλοι πρέπει να συμβάλλουμε με πρώτο τον πολιτικό κόσμο, την Πρόεδρο της ΔΗμοκρατίας, τους πολιτικούς αρχηγούς και τους βουλευτές. Πρώτοι να δώσουμε το παράδειγμα».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας: «με την προτεινόμενη διάταξη αναλαμβάνονται όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική, έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση των πολιτών ως προς την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατά του κορονοϊού covid 19. Η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού έχει ως αντικείμενο την πλήρη ενημέρωση των πολιτών ως προς κάθε πτυχή της εμβολιαστικής διαδικασία. Για τον λόγο αυτό προβλέπεται η υλοποίηση συμπράξεων με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς εν γένει, περιλαμβανομένων ιδίως των πολιτικών κομμάτων, της Εκκλησίας της Ελλάδας, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α και β βαθμού, ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων, συλλόγων ασθενών και λοιπών επιστημονικών συλλόγων, ενώσεων και φορέων, επαγγελματικών ενώσεων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων, ΜΚΟ, με σκοπό την ασφαλή ενημέρωση και τη διασφάλιση της εν επίγνωση συναίνεσης και συμμετοχής τους στην εμβολιαστική διαδικασία. Προς τουτο καθορίζονται ταχείες διαδικασίες για την αντιμετώπιση της άμεσης, απρόβλεπτης και επιτακτικής ανάγκης ενημέρωσης του πληθυσμού της χώρας ως προς τη διαδικασία συμμετοχής στον εμβολιασμό κατά παρέκκλιση των τακτικών διαδικασιών ανάθεσης των σχετικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

Ορίζεται ότι για χρονικό διάστημα μέχρι τις 30-6-2021 το Υπουργείο Υγείας μπορεί να οργανώνει Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατά του covid 19 ηια την εν γένει διαμόρφωση ενεργού συμμετοχής των πολιτών στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Η εν λόγω Εθνική Εκστρατεία περιλαμβάνει συνεργασία και συμπράξεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς εν γένει συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ κλπ

Συγκροτείται στο Υπουργείο Υγείας τριμελής επιτροπή οργάνωσης της Εθνικής Εκστρατείας με τη μνημονευόμενη σύνθεση και το ειδικότερο αναφερόμενο έργο (υλοποίηση των ενδεδειγμένων δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προβολής της ανάγκης εμβολιασμών κλπ)

Στο πλαίσιο υλοποίησης του σκοπού των προτεινόμενων ρυθμίσεων προβλέπεται η σύναψη 2 συμβάσεων με αντικείμενο αντίστοιχα: ι) τον δημιουργικό σχεδιασμό της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για τον έγκαιρο εμβολιασμό και τη διαμόρφωση των ενημερωτικών μηνυμάτων και πάσης φύσεως έντυπου και οπτικοακουστικού προωθητικού υλικού για την προβολή των μηνυμάτων της Εθνικής Εκστρατείας
ιι) τη διάθεση με κάθε πρόσφορο μέσο των προαναφερόμενων μηνυμάτων και του σχετικού υλικού.

Οι εν λόγω συμβάσεις συνάπτονται με τη διαδικασία της απ ευθείας διαπραγμάτευσης».

Ειδήσεις σήμερα

Λοιμωξιολόγοι: Χριστούγεννα με ανοιχτά μόνο τα κομμωτήρια, συνοικιακά βιβλιοπωλεία και click away

Σύνοδος Κορυφής - Μήνυμα Μητσοτάκη σε Μέρκελ: «Pacta sunt servanda»

Κορωνοϊός: Από ένα γλέντι βρέθηκε στην καραντίνα το Ραπτόπουλο Ευρυτανίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ