Novartis: Χωρίς δικαίωμα ερωτήσεων η εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου - «Ξεμπλοκάρει» η εξέταση μαρτύρων

Novartis: Χωρίς δικαίωμα ερωτήσεων η εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου - «Ξεμπλοκάρει» η εξέταση μαρτύρων

Tην Παρασκευή θα προσέλθει να καταθέσει o πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος

 

novartis01
Με οριακής πλειοψηφίας βούλευμα (3-2) το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που ερευνά τη σκευωρία της Novartis μετά την άσκηση από την Βουλή της ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αποφάσισε ότι η εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου, στο στάδιο καταθέσεων των μαρτύρων, δεν έχει δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων.

Μάλιστα, όπως έλεγαν έμπειροι ποινικολόγοι με το βούλευμα αυτό καθίσταται η εισαγγελέας διακοσμητικό στοιχείο στην κορυφαία αυτή διαδικασία της Δικαιοσύνης και της πολιτικής ζωής του τόπου.

Παράλληλα, οι ίδιοι ποινικολόγοι τόνισαν ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ως προς τον τρόπο σύνθεσής του, έτσι ώστε να συμμετέχουν δικαστές (μόνο) από τον Άρειο Πάγο και καθηγητές των Νομικών Σχολών που διδάσκουν Ποινικό Δίκαιο. Και ανάφεραν σαν παράδειγμα την σύνθεσή του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου στο οποίο συμμετέχουν (και) Πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι των Νομικών Σχολών.

Υπενθυμίζεται, ότι όταν είχε ανακύψει το εν λόγω ζήτημα η εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου κυρία Θεοδώρου είχε ταχθεί υπέρ της άποψης ότι ο εισαγγελεύς σύμφωνα και με το Ποινικό Κώδικα, έχει δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων.

Ειδικότερα, το Δικαστικό Συμβούλιο, με επίμαχο βούλευμά του, χωρίς ιδιαίτερο σκεπτικό, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, αποφάνθηκε με οριακή πλειοψηφία 3-2 ότι ο εισαγγελέας δεν έχει δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων.

Παράλληλα, οι ίδιοι δικαστικοί κύκλοι σημείωναν, ότι έχει νομολογηθεί ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, δεν έχει τη δυνατότητα να ασκήσει αναίρεση υπέρ του νόμου, επί του επίμαχου βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή, όμως «ξεμπλοκάρισε» η όλη διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων που είχε ανασταλεί μέχρι την έκδοση του επίμαχου βουλεύματος.

Έτσι, την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου (11 π.μ.) θα προσέλθει να καταθέσει o πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά προσήλθε και κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος ενώπιον της αρεοπαγίτου του Δικαστικού Συμβουλίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, την 6η Νοεμβρίου 2020, αλλά ανέκυψε το ζήτημα του εάν έχει δυνατότητα ή όχι η κυρία Θεοδώρου να υποβάλλει ερωτήσεις και διακόπηκε η κατάθεσή του, η οποία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Ακολουθεί, την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου (11 π.μ.) η κατάθεση του πρώην υπουργού και βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Λοβέρδου.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - FDA: Το εμβόλιο της Pfizer προσφέρει ισχυρή προστασία από την πρώτη δόση

Μετακίνηση εκτός νομού: Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται

Κορωνοϊός – Τραγωδία στην Πέλλα: Συγκλονίζει η κόρη του ζευγαριού που πέθανε λόγω κορωνοϊού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης