Η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως τίμησε τον ιδρυτή της Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο

Η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως τίμησε τον ιδρυτή της Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο

Παρέστησαν Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης και ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας 

DSC_4523
Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τη μνήμη του ιδρυτού του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Σήμερα, τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, με την συμμετοχή των Μητροπολιτών Ικονίου Θεολήπτου και Σηλυβρίας Μαξίμου.

Κατά την Θεία Λειτουργία παρέστη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης υπό τον Καρδινάλιο Kurt Koch, Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας.Στη Θ. Λειτουργία πήγε και Πρωθυπουργός της Ουκρανίας κ. Denys Shmyhal, συνοδευόμενος από Υπουργούς και υψηλόβαθμα στελέχη της Κυβερνήσεώς του.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσφώνησε την επίσημη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και του ιδίου προσωπικώς προς τον Αγιώτατο Πάπα Ρώμης, για την παρουσία των εκπροσώπων του στην Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παρά τις δυσχέρειες, τις οποίες εξακολουθεί να δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού Covid - 19. Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος επισήμανε ότι οι δυσκολίες που εμφανίζονται περιοδικώς στον υπό εξέλιξη θεολογικό διάλογο Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων συνδέονται με την πολυπλοκότητα των συζητουμένων θεμάτων, "τα οποία επί πολλούς αιώνας απησχόλουν και εδίχαζον τας δύο Εκκλησίας και την θεολογίαν".

"Κινούμεθα πέραν κάθε θεολογικού μινιμαλισμού και οικουμενιστικού ουτοπισμού, με ρεαλισμόν και εμπιστοσύνην εις την πρόνοιαν του Θεού. Η βούλησις σταθεράς πορείας προς την ποθεινήν ενότητα παραμένει ακεραία, κατά την εντολήν του αρχηγού της πίστεως ημών. Διά την ημετέραν πλευράν, επεβεβαιώθη τούτο και υπό της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, συμφώνως προς την οποίαν, κοινός πάντων σκοπός εις τους θεολογικούς διαλόγους είναι «η τελική αποκατάστασις της εν τη ορθή πίστει και τη αγάπη ενότητος». Επιτρέπεται διαφοροποίησις μόνον της τηρηθησομένης μεθοδολογίας, εφ᾿ όσον τούτο επιβάλλεται εκ του ιδιαιτέρου χαρακτήρος των προβλημάτων ενός διμερούς διαλόγου, ενώ «ο σκοπός είναι ενιαίος εις πάντας τους διαλόγους».

Κλείσιμο
Δι᾿ ημάς έχει ιδιαιτέραν σημασίαν το γεγονός ότι ο «διάλογος της αληθείας» εν αγάπη, ο οποίος συνεπλήρωσεν εφέτος τεσσαράκοντα έτη ζωής και καρποφορίας, συνοδεύεται υπό πρωτοβουλιών προς κοινήν μαρτυρίαν εν τω κόσμω έναντι των συγχρόνων ακανθωδών προβλημάτων, δράσεων, εμπνεομένων υπό των θεμελιωδών αρχών του Ευαγγελίου, του προτύπου του εν Χριστώ ανακαινισθέντος ανθρώπου, εν αμοιβαία εμπιστοσύνη και αγαστή συνεργασία."

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι με τον Αγιώτατο Πάπα Φραγκίσκο έχουν κοινούς προβληματισμούς και κοινές ευαισθησίες, αλλά και ταυτόσημες απόψεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας.

"Στηρίζομεν τας πρωτοβουλίας, αι οποίαι προάγουν την ειρήνην και την καταλλαγήν. Εκφράζομεν μετ᾽ εμφάσεως το φιλάνθρωπον μήνυμα της Εκκλησίας διά την προώθησιν της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Συμμετέχομεν εις την προσπάθειαν αντιμετωπίσεως των αιτίων και των συνεπειών της μεγάλης συγχρόνου προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσεως. Μας συγκλονίζουν τα συχνά τραγικά περιστατικά βίας εν ονόματι του Θεού και της θρησκείας. Ταύτα αποκαλύπτουν εκ νέου την αξίαν του διαθρησκειακού διαλόγου, της ειρήνης και της συνεργασίας των θρησκειών διά την αποφυγήν τοιούτων ακραίων καταστάσεων και συμπεριφορών, διά την υπέρβασιν της δυσπιστίας και διά την εδραίωσιν του αλληλοσεβασμού.

Η πρόσφατος Εγκύκλιος του Αγιωτάτου Πάπα Φραγκίσκου Fratelli Tutti αναδεικνύει με εντυπωσιακόν τρόπον την πολυδιάστατον μέριμναν της Εκκλησίας της Ρώμης έναντι των μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων. Η ημετέρα Μετριότης ανέθεσε προ τριετίας εις ομάδα εγκρίτων Ορθοδόξων θεολόγων την κατάρτισιν κειμένου, επί τη βάσει των διατυπωθεισών υπό της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, τεθεμελιωμένων επί θεολογικών παραδοχών, θέσεων περί του κοινωνικού ήθους εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία, κειμένου, το οποίον εκυκλοφορήθη τύποις και διαδικτυακώς κατά τον παρελθόντα Μάρτιον υπό τον τίτλον Υπέρ της του κόσμου ζωής. Το κοινωνικόν ήθος της Ορθοδόξου Εκκλησίας και έχει ήδη προκαλέσει γόνιμον συζήτησιν."

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο, τον περασμένο μήνα στην Ρώμη, επισημαίνοντας ότι "κάθε συνάντησις πρόσωπον προς πρόσωπον μετά του αδελφού Πάπα Φραγκίσκου αποτελεί ιδιαίτερον βίωμα αδελφοσύνης, το οποίον ενισχύει τον πόθον και τον αγώνα αμφοτέρων διά την πρόοδον της πορείας προς το κοινόν Ποτήριον της Ευχαριστίας".

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι η Θρονική Εορτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως είναι κοινή εόρτιος ημέρα και της Εκκλησίας της Ρώμης, εφ᾿ όσον οι θεμελιωτες αυτών, κατά σάρκα αδελφοί Ανδρέας και Πέτρος, συνάντησαν από κοινού τον Ιησού και αναγνώρισαν στο πρόσωπό Του τον Μεσσία και Σωτήρα του κόσμου.

Στη συνέχεια ο Καρδινάλιος Kurt Koch ανέγνωσε μήνυμα του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου, στην αγγλική γλώσσα, με το οποίο εξέφρασε τις θερμές ευχές του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την εορτή του προστάτη του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέα.

Στο μήνυμά του ο Αγιώτατος Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε ότι ο ίδιος έχει βιώσει αυτό το πνεύμα αδελφοσύνης κατά τις διάφορες συναντήσεις που είχε με τον Παναγιώτατο, και υπενθύμισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πριν από τις άλλες Εκκλησίες, με την Συνοδική Εγκύκλιο του 1920, είχε εκφράσει την επιθυμία για μεγαλύτερη εγγύτητα και κατανόηση μεταξύ των Χριστιανών. Σημείωσε δε ότι οι σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών Ρώμης και Κωνσταντινούπολης έχουν αναπτυχθεί πολύ κατά τον τελευταίο αιώνα, καθώς οι δύο Εκκλησίες κρατούν ζωντανό τον πόθο για την επίτευξη του στόχου της αποκατάστασης της πλήρους κοινωνίας, μέσω της συμμετοχής στο κοινό Ευχαριστιακό θυσιαστήριο. "Αν και παραμένουν εμπόδια, είμαι βέβαιος ότι βαδίζοντας μαζί με αμοιβαία αγάπη και συνεχίζοντας τον θεολογικό διάλογο, θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο", επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Πάπας Φραγκίσκος.

Στην συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε θερμά τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας κ. Denys Shmyhal και την συνοδεία του, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του δείχνει τον σεβασμό του λαού της Ουκρανίας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από το οποίο έλαβε το βάπτισμα. Ο Παναγιώτατος πρόσθεσε ότι θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Volodymyr Zelenskyy, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Φανάρι, και, συν Θεώ, θα επισκεφθεί επισήμως την χώρα την επόμενη χρονιά, κατά την οποία συμπληρώνονται 30 έτη από την ανεξαρτησία της. Επίσης καλωσόρισε εγκαρδίως την Αντιπροσωπεία της Αυτονόμου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Φιλλανδίας.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε σε ιδιαίτερη ακρόαση τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας κ. Denys Shmyhal, μαζί με την συνοδεία του. Ο Πρωθυπουργός, σε σύντομη ομιλία του, διαβίβασε τον εγκάρδιο χαιρετισμό του Προέδρου της Ουκρανίας και μίλησε με θερμούς λόγους για το πρόσωπο του Πατριάρχου και για τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 1044 τα νέα κρούσματα - 600 διασωληνωμένοι, 85 θάνατοι

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Φοβήθηκα πολύ και πόνεσα πολύ, όπως όλοι οι άνθρωποι

Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας οι καταγγελίες για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης