LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Σε δύο ταχύτητες η άρση των μέτρων - Τι θα γίνει με τα δημοτικά σχολεία

athinart

Κάθε μέρα συνεδριάζει η επιτροπή του υπουργείου Υγείας - Βατόπουλος (ΘΕΜΑ 104.6): «Παρακινδυνευμένο να ανοίξει οτιδήποτε στις 7 Δεκεμβρίου» - Ζαχαράκη: «Στο τέλος της εβδομάδας η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων»

Την άρση των μέτρων σε «δύο ταχύτητες» πρότεινε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία, μάλιστα, υποστήριξε ότι τα δημοτικά σχολεία πρέπει να ανοίξουν, ενώ πρέπει να συνεχιστεί η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Όπως πληροφόρησε η ίδια, αυτές τις μέρες συνεδριάζει καθημερινά η επιτροπή του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καταλήξει και να αποφασίσει ποιες θα είναι οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες. «Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση του χάρτη, δηλαδή τι θα ανοίξει και πότε και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Παπαευαγγέλου τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της άρσης των δημοτικών σχολείων και όπως είπε, η επιτροπή έχει στη διάθεσή της και εξετάζει λεπτομερώς τα στοιχεία προκειμένου να διαπιστωθεί πόσα κρούσματα είχαν καταγραφεί όταν τα σχολεία λειτουργούσαν.

Επιπλέον, η ίδια ανέφερε ότι «είναι άδικο για κάποιες περιοχές να είναι οριζόντια τα μέτρα» και για αυτό θα εξεταστεί η άρση των περιορισμών ανά περιοχή και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η καθηγήτρια έφερε και ως παράδειγμα τα Ιωάννινα που επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά, ωστόσο υπογράμμισε ότι «είναι πολιτική απόφαση το άνοιγμα δύο ταχυτήτων». 

«Οι μελέτες δείχνουν ότι κάποια οριζόντια μέτρα είναι αποτελεσματικά στη μείωση της διασποράς του ιού», πρόσθεσε και συνέχισε: «Ακόμα κι αν ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, οι πολίτες δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Πήραμε το μάθημα μας».

Σχετικά με τα εμβόλια, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι σήμερα θα συναντηθεί η αρμόδια Επιτροπή για να καταλήξει στην προτεραιοποίηση, δηλαδή τη σειρά σύμφωνα με την οποία θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στις αρχές του έτους. Συμπλήρωσε πως αρχικά θα πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και μετά να έρθουν τα εμβόλια,τα οποία είναι έτοιμα και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν παντού στην Ελλάδα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ τόνισε ότι «σκοπός μας να μην υποχρεώσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, αλλά να τον πείσουμε». 

«Να ανοίξουν μετά τις γιορτές τα σχολεία και να γίνονται τεστ» λέει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ στον ΘΕΜΑ 104,6

Τον Ιανουάριο προτείνει το πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, να ανοίξουν τα σχολεία, ενώ βασικό θα είναι να υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται και τεστ.

Όπως είπε μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, ο Δεκέμβριος πρέπει να είναι ο μήνας που θα λυθούν όλα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η τηλεκπαίδευση. Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ο κ. Τσούχλος είπε ότι οι καθηγητές θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση μπροστά από το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας συνάντηση με την υπουργό, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας για τα κρούσματα που βρέθηκαν στην σχολική κοινότητα, είπε ότι έχουν καταγραφεί 5.000 κρούσματα, σε ηλικίες έως 17 ετών. Ενώ 1.000 σχολεία είχαν κλείσει λόγω κρούσματος. Μάλιστα, είναι πολλές οι απώλειες καθηγητών στη σχολική κοινότητα.

Παράλληλα, παρουσίασε μια καταγγελία, για την Ειδική Αγωγή στο Περιστέρι, όπου όπως είπε το συγκεκριμένο τμήμα δεν έχει νοσηλευτικό προσωπικό παρότι οι μαθητές λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, δεν υπάρχει αίθουσα COVID, και επιπλέον τα δρομολόγια γίνονται με πληρότητα 100%.
sxoleia_mathites

Βατόπουλος (ΘΕΜΑ 104.6): «Παρακινδυνευμένο να ανοίξει οτιδήποτε στις 7 Δεκεμβρίου»

Την άποψη ότι «είναι παρακινδυνευμένο όταν έχεις τόσα πολλά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα», να ανοίξουν δραστηριότητα της οικονομίας και της κοινωνίας από τις 7 Δεκεμβρίου, εξέφρασε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Σημείωσε, ότι ναι μεν υπάρχει πτωτική τάση των κρουσμάτων αλλά παραμένει υψηλός ο αριθμός τους, ενώ ανησυχία επικρατεί ακόμα για τους θανάτους και των αριθμό των ασθενών που διασωληνώνεται. «Ο ιός είναι παντού σε όλη την Ελλάδα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να υποτροπιάσει το φαινόμενο, με μία αύξηση της κινητικότητας μπορεί να πολλαπλασιαστεί η μετάδοση, δεν είμαστε σε σημείο να πούμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Για τα σχολεία, ο κ. Βατόπουλος έδειξε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το εάν πρέπει να ανοίξουν πριν τις γιορτές, λέγοντας όμως, ότι ειδικά τα μικρά παιδιά επηρεάζονται από την κατάσταση και είναι κακό για την ψυχολογία τους. «Το να ανοίξουν τα σχολεία έχει και καλά και κακά, αλλά όσο περνούν οι ημέρες ίσως δεν έχει και νόημα η συζήτηση» τόνισε με νόημα.

Επιφυλακτικός ήταν και για το λιανεμπόριο, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να πω ναι ή όχι, υπάρχει μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας».

«Δεν κρύβει κάτι ο ΕΟΔΥ, αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερη η ενημέρωση»

Μιλώντας για τον σάλο που έχει προκληθεί σχετικά με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο κ. Βατόπουλος είπε δεν ισχύει το περί «διπλών βιβλίων, δεν υπάρχει θέμα να θέλει κάποιος να κρύψει κάτι».

Σημείωσε δε ότι «η επιτροπή ειδικών του υπ. Υγείας ενημερώνεται καλύτερα από τον ΕΟΔΥ, από το καλοκαίρι και μετά» και διευκρίνισε ότι «ενημερωνόμαστε μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά στις 10 μέρες σχετικά καλά- για κάθε μέρα δεν μπορείς να έχεις δεδομένα, είναι δύσκολο να μαζευτούνε.

Θα μπορούσε σαφώς να είναι καλύτερη η ενημέρωση, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα, ότι δηλαδή η ποιότητα είναι τόσο κακή που να δημιουργεί πρόβλημα στις αποφάσεις».

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «προφανώς υπάρχει μία υστέρηση γιατί δεν τα βάζουν όλοι συγχρόνως, δεν είναι real team τα δεδομένα…», προσθέτοντας ότι «η επιτροπή δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ για να μπορεί να τα αναλύει πρωτογενώς» διευκρινίζοντας πάντως ότι «δεν είναι πρόβλημα αυτό». «Είχαμε ζητήσει με ένα κουμπί να περνάνε τα δεδομένα στην ΗΔΙΚΑ, δεν έχει γίνει ακόμα» σημείωσε.

Για την ποιότητα των δεδομένων, επισήμανε ότι «θα μπορούσε να είναι καλύτερη, όπως κάνουμε με τη γρίπη» και υπογράμμισε ότι όπως γίνονται οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ «εμπεριέχουν μία λογική του τυχαίου», τονίζοντας και πάλι ότι «θα μπορούσαν αυτά τα πράγματα να γίνουν καλύτερα, έχουμε πει πολλές φορές ότι η στρατηγική της επιτήρησης θα μπορούσε να είναι λίγο καλύτερη. Θα μπορούσε ο ΕΟΔΥ και η ΓΓΠΠ να δουν το επιδημιολογικό κομμάτι λίγο καλύτερα».

Επανέλαβε ωστόσο ότι «δεν έχουμε τεράστιο πρόβλημα κακών δεδομένων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή», παραδεχόμενος ξανά ότι «θα μπορούσε να είναι σαφώς καλύτερα».

Για τα δεδομένα που δίνουν τα νοσοκομεία εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιτροπή τα γνωρίζει.

Ερωτηθείς εάν η επιτροπή είχε ενημερωθεί και είχε γίνει συζήτηση πριν ληφθεί η απόφαση για το λοκ ντάουν στις αρχές Νοεμβρίου, δήλωσε αρχικά «δεν θυμάμαι», σημειώνοντας ότι «πολλές φορές οι αποφάσεις παίρνονται πιο γρήγορα, η Πολιτεία παίρνει αποφάσεις», ενώ στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «έγινε μία συζήτηση».
sxoleia

Ζαχαράκη: Στο τέλος της εβδομάδας η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων

Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, όπως δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Εισερχόμαστε σε μια εβδομάδα που τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά ώστε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι για το καλό των παιδιών. Αν και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλειά τους. Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η  απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη σύμπτυξη των διακοπών των Χριστουγέννων, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει τέτοια απόφαση κι εξήγησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρέαζε και την επανέναρξη των σχολείων. 

Η κ. Ζαχαράκη πρόσθεσε ότι η τηλεκπαίδευση λειτουργεί, τα προβλήματα έχουν εξομαλυνθεί, ωστόσο η εκπαίδευση δια ζώσης είναι αναντικατάστατη.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν εξετάζετε το άνοιγμα των σχολείων σε δύο ταχύτητες, επισήμανε ότι «μέχρι τώρα όλες οι αποφάσεις είναι οριζόντιες, δεν είχαν κάποια γεωγραφικά στοιχεία διάκρισης».

Δερμιτζάκης: Επικίνδυνη η ενδεχόμενη διασπορά στις μικρές κοινωνίες

Για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης στο MEGA.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία μετά από τόση ενημέρωση που έχει υπάρξει γύρω από τον κορωνοϊό να μην τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας» δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης υπογραμμίζοντας πως στις μικρές κοινωνίες, ενδεχόμενη διασπορά δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. «Δεν χρειάζεται να φτάσει κάποιος συγγενής ή φίλος στη ΜΕΘ και να διασωληνωθεί, προκειμένου να πιστέψουμε ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και να πράξουμε αναλόγως» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στη μικρή μείωση που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα και κατά πόσο αυτή μας επιτρέπει να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων, ο κ. Δερμιτζάκης επεσήμανε πως αν και πρόκειται για μία σημαντική μείωση οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες. «Οι επόμενες 10 μέρες είναι περίοδος αναμονής. Οι πρώτες μέρες είναι πάντα με μικρότερο ρυθμό μείωσης, ενώ όσο περνάνε οι μέρες στο lockdown, ο ρυθμός αυτός θα επιταχύνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Μιλώντας για το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ακόμα πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος για αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης. «Εάν η μείωση των κρουσμάτων επιταχυνθεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα μπορεί να είμαστε γύρω στα 500 ή και λιγότετα κρούσματα. Αν είμαστε εκεί, δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα μαγαζιά» δήλωσε.

Τέλος μιλώντας για την πιθανότητα ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στην πανδημία, επισημαίνοντας πως εάν η κοινωνία συμμορφωθεί απέναντι στα μέτρα προστασίας δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε.


Ειδήσεις σήμερα:

Αποκαλυπτικές φωτογραφίες: Αγοράζουν τη δόση τους, μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους, μέρα μεσημέρι εν μέσω καραντίνας

Oruc Reis: Βάζει πλώρη για Τουρκία - Δεν ανανεώθηκε η Navtex

Νιγηρία: Ώρες αγωνίας για τους ομήρους Έλληνες ναυτικούς - «Είμαστε στο έλεος του Θεού» λένε οι οικογένειες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (33)

μαπ

ο,τι να ναι, δεν μπορουν οι κοινωνιες να το διαχειριστουν χωρις θυματα δυστυχως, γιατι δεν μπορει να υπαρχει η ζωη εσωκλειστα ακομη κ υπο πανουκλα! το ξερουν κ στην κυβερνηση κ θα παρατησουν γιατρους κ ασθενεις σε λιγες εβδομαδες. οπως σε ιταλια, πεθαναν γιατροι, νοσοκομες, ασθενεις κλπ. σε ολο τον κοσμο ετσι θα γινει, τα λοκ ειναι καταδικασμενα. να σπασουν. η κινα μαλλον τους αφηνει κ πεθαινουν κ παρουσιαζει οτι το εχει νικησει ενω πιθανο δεν νικιεται αυτο το πραγμα προς το παρον.

Εντάξει...

Δεν θα αρρωστήσουμε από κορωνοϊό αλλά θα πεθάνουμε από την πείνα ή θα αυτοκτονήσουμε από την κατάθλιψη. Το δεύτερο lockdown είναι αποτυχημένο και θα ήταν αχρείαστο αν είχαν πάρει τα κατάλληλα στοχευμένα μέτρα νωρίτερα. Τώρα δεν ξέρουν τι τους γίνεται και τι να κάνουν. Και βγαίνει ο καθένας λέει ότι του έρθει δημιουργώντας αυτή την απίστευτη σύγχυση. Και πιπιλίζουν την καραμέλα του εμβολιασμού λες και είναι το μαγικό ραβδί. Ακόμα και αν αρχίσουν οι εμβολιασμοί και οι πολίτες συμμετέχουν ικανοποιητικά, θα περάσουν μήνες ώστε να έρθει η ανοσία του πληθυσμού. Τι θα κάνουμε μέχρι τότε, θα είμαστε με lockdown και θα κυκλοφορούμε με sms; Δεν είναι σοβαροί ούτε αυτοί της επιτροπής ούτε αυτοί της κυβέρνησης.

Δ.Υ

Όλοι μέσα μέχρι τον Αύγουστο. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε την υγεία μας. Περνάμε τέλεια άραγμα και Netflix και ενδιάμεσα κανένα ριάλιτι. Πρώτα από όλα η υγεία μας ο ιός είναι παντού και παραμονεύει σαν πιράνχας να μας καταβροχθίσει. Άλλωστε το παν και οι δημοσκοπήσεις ο λαός θέλει σκληρότερα μέτρα. Οι λοιμοξιολόγοι ξέρουν και για αυτό θέλουν το καλό μας μήνα γίνουμε Μπεργκαμο!!!

Η μόνη χώρα

με κλειστά σχολεία είναι η Ελλάδα Ντροπή σε μια χώρα με τέτοιον καιρό να κλείνει τα εξάχρονα σπίτι να κάνουν webex δηλ παρωδία μαθήματος! Η παιδεία είναι δικαίωμα των παιδιών και Οποία κυβέρνηση το καταπατά αργά ή γρήγορα θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη! Και ναι γτ να μην ανοίξουν τα σχολεία σε νόμους που δεν έχουν θέμα ; Δλδ τα παιδάκια στα νησιά με μηδενικά κρούσματα που όλη μέρα είναι έξω κ παίζουν μεταξύ τους είναι λογικό να μην πηγαίνουν σχολείο;;

Μπεεε

Σας κατέστρεψαν οι λαθρομεταναστες προβατακια

Ανοίξτε

τουλάχιστον την πρωτοβάθμια άμεσα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι πολύς ο καιρός! Η Κεραμέως θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματα της

Κοπέρνικος

Μιλούσαν για "ψεκασμένους" πολλοί, από τον πρωθυπουργό μέχρι κάτι πιθήκους εδώ στα σχόλια. Έδωσε το σύνθημα ο ηγέτης τους και χόρευαν οι μαϊμούδες - υπεύθυνοι πολίτες. Τώρα όχι μόνο απέτυχε το επικίνδυνο lockdown αλλά και βγαίνουν αποκαλύψεις για την κατάρρευση του συστήματός τους. Και μάλιστα από φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Το θέαμα της πτώσης τους εκτός από απολαυστικό θα είναι και άκρως γελοίο.

Χ.Π.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Bloomberg έκανε μιά έρευνα για το πόσο καλά τα κράτη αντιμετώπισαν τον κορωνοιό και δημοσίευσε μιά λίστα... Στην Ελλάδα βέβαια αυτό το κατάπιαν τα ΜΜΕ με μόνη εξαίρεση το ΒΗΜΑ.. Σε αυτή η ελλάδα είναι στην 31η θέση... Η τουρκία στην 30!!!!!!, οι ΗΠΑ κάπου στην 22, η Ρωσία στην 24 κτλ κτλ το Μπαγκλαντές στην 27!!! το Βιετνάμ στην !0η και στις τρείς πρώτες θέσεις η Νέα Ζηλανδία, η Ταιβάν και η Ιαπωνία!!! Η ΝΖ που εξαρτάτε από τον τουρισμό κατά 40% απλά έκλεισε άμεσα τα σύνορα και δεν επέβαλε κανένα άλλο μέτρο.. Ακριβώς το ίδιο και η Ταιβάν η οποία αν έκλεινε την αγορά θα είχε αμέσως πτωχεύσει καθώς έχει πάνω από 3000000 μικρές οικογεννειακές επιχειρήσεις!! Εδώ ο κούλης αφού διέλυσε τα πάντα και τα αποτελέσματα της οικονομικής καταστροφής είναι ήδη ορατά, έφερε την Ελλάδα μετά την Τουρκία, καταγράφονταας ψεύτικους θανάτους υπερηλίκων και ασυμπτωματικούς 'η με αστεία τέστς ως κρούσματα για να μας φοβίσει!!! Πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε συμβάν με την τουρκία τον Δεκέμβρη και ότι θα συρθούμε σε συνομιλίες τραγικές όπου θα μικρύνει η Ελλάδα...Αυτό θα είναι το κατόρθωμα του γερμανόδουλου κούλη.. Ας ξυπνήσουν πρώτα πρώτα οι πατριώτες ΝΔ γιατί αυτοί θα φορτωθούν το εθνικό έγκλημα..!!

οικονομολογος

ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ...ΜΟΝΟ Ο ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ 800ΑΡΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες

ψήφισαν ΝΔ γιατί τους ζόριζε ο νόμος Κατρούγκαλου. Το οριστικό λουκέτο στο μαγαζί και η πτώχευση να δούμε πώς θα σας φανεί, αγαπούλες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης