Κορωνοϊός - Βατόπουλος: Το πρόβλημα μετατοπίζεται στην επαρχία - Να μείνει το lockdown σε ορισμένες περιοχές

Κορωνοϊός - Βατόπουλος: Το πρόβλημα μετατοπίζεται στην επαρχία - Να μείνει το lockdown σε ορισμένες περιοχές

«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις» τονίζει ο καθηγητής

kozani_covid
Την ανησυχία των ειδικών έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε επαρχιακές πόλεις, φέρνοντας πάλι στο τραπέζι το σενάριο του lockdown «δύο ταχυτήτων». Σύμφωνα με τα όσα είπε στον ΣΚΑΪ,ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία», ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός κατά τη σταδιαρκή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να παραμείνουν σε καθεστώς lockdown.

«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όπως σημείωσε επιδίωξη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει το άνοιγμα της αγοράς, να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό. «Εφόσον τηρούνται τα μέτρα και οι επαφές μεταξύ των ατόμων ελαττώνονται, λογικά θα μειωθούν και τα κρούσματα. Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται και στις μικρές πόλεις», επισήμανε ο καθηγητής.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι τα χειρότερα πέρασαν και «πιστεύω ότι πλέον θα είμαστε σε ύφεση, απλώς ακόμα έχουμε μια ασταθή κατάσταση σε διάφορες περιοχές»

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρατήσεις σίγουρα 1-2 εβδομάδες ακόμα. «Τα βαριά περιστατικά θα εξακολουθήσουν, γιατί υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν πριν 10-15 μέρες. Ας μην κοιτάμε ακόμα τις διασωληνώσεις και τους νεκρούς, αλλά τα κρούσματα και την εξάπλωσή του σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι και πενταπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται, καθώς κάποιοι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να μην υποβάλλονται σε τεστ.  

Ειδήσεις σήμερα: 

Βρείτε ποιοι «είδαν» το ΑΦΜ σας

Θρήνος στο τελευταίο αντίο: Δίπλα στους γονείς του αναπαύεται ο Μαραντόνα

Δημοσκόπηση: 17% μπροστά η ΝΔ, -3 στους 4 ζητούν παράταση του lockdown
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης