Καιρός: Κακοκαιρία και βαρυχειμωνιά με κρύο και βροχές - Χάρτες και βίντεο

Καιρός: Κακοκαιρία και βαρυχειμωνιά με κρύο και βροχές - Χάρτες και βίντεο

Βαρυχειμωνιά φέρνει ο Αζορικός αντικυκλώνας - Κάτω από τους μείον οκτώ βαθμούς οι ελάχιστες θερμοκρασίες το πρωί της Παρασκευής

kairos_krio_xeimonas
Με κακοκαιρία θα αποχαιρετήσουμε τον μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, καθώς ο Αζορικός Αντικυκλώνας φέρνει βαρυχειμωνιά στη χώρα. Αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν έπεσε η θερμοκρασία το νωρίς το πρωί της Παρασκευής  στα ημιορεινά τμήματα της χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Σήμερα Παρασκευή στην Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ στα ανατολικά 4-5 και τοπικά στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ. Τις νυχτερινές ώρες, προβλέπεται κατά τόπους παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά.
kairikos_xartis_kairos_paraskeui


Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό 

-Ηλιοφάνεια το επόμενο διήμερο, με τοπικές ομίχλες

-Αλλαγή του Καιρού από την Κυριακή με βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά 

Κλείσιμο
-Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε κανονικά επίπεδα 

-Οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ αλλά θα ενισχυθούν ως νοτιάδες στα 7 μποφόρ στο Ιόνιο την Κυριακή

Δείτε σε βίντεο την σημερινή πρόγνωση του καιρού



Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι οκτώ σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr (εξαιρουμένων των ορεινών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων) που κατέγραψαν τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες.
kairos_meteo_thermokrasies_xartis_meion
Ο Αζορικός αντικυκλώνας και ο ρόλος του στη διαμόρφωση του καιρού


Ο Αζορικός αντικυκλώνας είναι ένα στάσιμο πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων το οποίο παρατηρείται πάνω από τις νήσους Αζόρες δυτικά της Πορτογαλίας και ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό τον καιρό τόσο της χώρας μας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης. Από την θέση του εξαρτάται η κίνηση των βαρομετρικών χαμηλών αλλά και η κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών από τα βορειότερα τμήματα της Γηραιάς ηπείρου προς τα νότια και κατ' επέκταση και τη χώρα μας.

Καθώς ο Αζορικός αντικυκλώνας αναμένεται να εμφανίσει μια έξαρση προς τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης, θα αναγκάσει τα βαρομετρικά χαμηλά από τη δυτική Μεσόγειο να κινηθούν προς τη χώρα μας ενώ από την άλλη θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια (δεύτερος και τρίτος επισυναπτόμενος χάρτης).

Σύγκρουση αερίων μαζών πάνω από την Ελλάδα

Σύγκρουση αερίων μαζών θα δημιουργηθεί με διαφορετικά θερμοϋγρομετρικά χαρακτηριστικά πάνω από τη χώρα μας. Από τη μία θα έχουμε θερμές και υγρές αέριες μάζες που θα μεταφερθούν από τα βαρομετρικά χαμηλά στην Μεσόγειο και από την άλλη πολύ πιο ψυχρές και πολύ πιο ξηρές αέριες μάζες που θα μεταφερθούν από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης. Αυτή η βίαιη σύγκρουση θα δημιουργήσει σφοδρή κακοκαιρία στην περιοχή μας με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους πολύ ισχυρούς ανέμους ακόμη και τα χιόνια που πιθανόν να μην αφορούν μόνο ορεινές περιοχές αλλά και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου με έμφαση τη βόρεια Ελλάδα.


Ειδήσεις σήμερα: 

Δήμητρα Γαλάνη: Οι κατηγορίες για παρεμπόδιση της κοινωνικής κουζίνας, οι επιθέσεις και οι εξηγήσεις

Taxisnet: Βρείτε ποιοι «είδαν» το ΑΦΜ σας

Πούτιν: Η κρυφή εξώγαμη κόρη με πρώην καθαρίστρια και νυν... εκατομμυριούχο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης