LIVE

Κορωνοϊός

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι θα επιτρέπεται και τι όχι από την Παρασκευή - Πώς φτάσαμε ως εδώ

LOCK_DOWN2

Μετακινήσεις με το... σταγονόμετρο από τις 9 το βράδυ της Παρασκευής και στο βάθος παράταση της καραντίνας - Για ποιους λόγους θα μπορούν να μετακινούνται οι πολίτες - Τι ισχύει για delivery και take away - Φονικός Νοέμβρης: 284 νεκροί σε 11 μέρες και εκτίναξη των διασωληνώσεων

Μετακινήσεις με το σταγονόμετρο θα επιτρέπονται από την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου σε όλη τη χώρα, με τα μέτρα προστασίας από την πανδημία να αναβαθμίζονται περαιτέρω για το σύνολο της επικράτειας και όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, παρά τις σχετικές εντυπώσεις που είχαν καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Αντίθετα, αξιολογώντας την κατάσταση οι λοιμωξιολόγοι χθες άναψαν το πράσινο φως για την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι και τις 5 το πρωί, αρχής γενομένης από την Παρασκευή, μειώνοντας στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις κατά τις βραδινές ώρες.

Νίκος Χαρδαλιάς Aνακοίνωση 11/11


Συγκεκριμένα, για το χρονικό αυτό διάστημα θα επιτρέπονται μετακινήσεις:

· Για λόγους υγείας

· Για λόγους μετάβασης – επιστροφής στην εργασία

· Για μικρή βόλτα, κοντινή στην κατοικία, του οικόσιτου ζώου

Αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να μετακινηθεί για έναν από τους παραπάνω -και μόνο- λόγους το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, πρέπει να στείλει SMS προς το 13033:

· σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1)

· σε περίπτωση συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6),

· ενώ σε περίπτωση μετάβασης -αποχώρησης από την εργασία πρέπει να φέρει τη βεβαίωση εργαζομένου.

Την τελευταία μπορεί να προμηθευτεί κανείς ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ υπάρχει διαθέσιμη και στον ιστότοπο forma.gov.gr

«Άρα, μετά τις 9:00 το βράδυ και μέχρι τις 5:00 το πρωί, μετακίνηση μόνο για εργασία, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας (SMS με κωδικό 1) και μικρή βόλτα κατοικιδίου πλησίον της οικίας μας με SMS με κωδικό 6», ξεκαθάρισε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας το νέο πλέγμα μέτρων.

Τρώγοντας μετά τις 9

Παρότι η απαγόρευση των μετακινήσεων θα ισχύει από τις 9 το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής και εξής, κανονικά θα λειτουργούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι υπηρεσίες διανομής φαγητού κατ΄οίκον (delivery). Στην περίπτωση, όμως του take away, αυτό θα επιτρέπεται μόνο για τους που βρίσκονται νομίμως στο δρόμο ή γι' αυτούς που επιστρέφουν από την εργασία τους, ενώ για όλους τους άλλους απαγορεύεται.

Συνεπώς, δεν θα μπορεί κανείς να αποστείλει από τις 9 το βράδυ και εξής sms 2 για αγορά αγαθών, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο να κλείνουν νωρίτερα τα σούπερ μάρκετ, ώστε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτά να προλαβαίνουν να έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους, πριν τις 9 το βράδυ.

Γυμναστική μέχρι 3

Περαιτέρω διευκρινήσεις παρείχε ο κ. Χαρδαλιάς και αναφορικά με το καθεστώς της σωματικής άσκησης, στον απόηχο του 1 εκατομμυρίου sms που στάλθηκαν την περασμένη Κυριακή, θορυβώντας το κυβερνητικό επιτελείο.

Ειδικότερα, η ατομική άθληση (που επιτρέπεται με sms και τον κωδικό 6) δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο ίδιος επανέλαβε πως το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, καθώς η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά κυρίως σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

Τηλεργασία μέχρι και στα κανάλια

Ορόσημο αποτελεί η Παρασκευή 13 Νοεμβρίου για το νέο πακέτο μέτρων και αναφορικά με τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με την τηλεργασία, αφού από τότε και στο εξής κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση, που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

«Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πέραν των πολιτών, ο Υφυπουργός απηύθυνε χθες δημόσια συστάσεις και προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ζητώντας από τα κανάλια να δώσουν… το καλό παράδειγμα, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.

Χριστούγεννα με το κυάλι

Σε περίπτωση, ωστόσο, που ούτε τα νέα μέτρα αποδώσουν, πρώτον, ενδεχομένως να έχουμε περιορισμό έτι περαιτέρω των μετακινήσεων, δεύτερον, περιορισμό λειτουργίας σχολείων αλλά και επαγγελματικών δραστηριοτήτων που λειτουργούν σήμερα, κάτι που «ίσως αλλάξει», περιέγραψε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανοίγοντας για πρώτη φορά παράθυρο παράτασης στην καραντίνα. «Θέλουμε να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα, αυτός είναι ο βασικός μας στόχος» γνωστοποίησε ο ίδιος, αλλά «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επέκταση των μέτρων και τον Δεκέμβριο», κατέληξε με νόημα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψη κι άλλων μέτρων 

Σε περίπτωση που δεν αποδώσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ από τις 21:00 μέχρι τις 5:00, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ο ακόμα αυστηρότερος περιορισμός των μετακινήσεων, ο περιορισμός της λειτουργίας των σχολείων και ο περιορισμός λειτουργείας επαγγελματικών δραστηριοτήτων που λειτουργούν ακόμη.

Ειδήσεις σήμερα

Βολιβία: Συνεχίζει τη διδασκαλία στο πανεπιστήμιο με τηλεκπαίδευση ο νέος πρόεδρος της χώρας

Κορωνοϊός: Η Κίνα διατηρεί σε πολύ χαμηλά ποσοστά τα κρούσματα


Νεκροί 44χρονος και 38χρονος σε Φλοίσβο και Χερσόνησο - Διακομιδή 17χρονης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (89)

apostolis

ζουμε την απολυτη κομμουνιστοφασιστικη - ναζιστικη δικτατορια!. ντροπη στην κυβερνηση, ντροπη στους ειδικους της, ντροπη και στους δημοσιογραφους της!

σκυλίσια ζωή

Πάντως εγώ λυπάμαι τα καημένα τα σκυλάκια αυτήν την εποχή. Τα έχουν ρέψει στην βόλτα οι κύριοί τους, χώρια και τα "δανεικά", για να βγει βόλτα και η υπόλοιπη πολυκατοικία. Τα φουκαριάρικα, θα βλέπουν λουρί και θα κρύβονται κάτω απ' τον καναπέ ή θα σκαρφαλώνουν πάνω στην ντουλάπα!

,,,,

Μέτρα απελπισίας

Thomas

Οι μετακινησεις απο και προς το αεροδρομιο μετα τις 9?

Κωστας

Την κοτούλα μου μπορώ να τη βγάλω με λουρί και να την κυκλοφορήσω ?

Dr.

Η κυβέρνηση κάνει απελπισμένες, σπασμωδικές κινήσεις, και τιμωρεί τους πολίτες επειδή εκείνη ήταν ανίκανη να ελέγξει διάφορους Κορωνοδιαδηλωτές και λοιπούς ψεκασμένους. Επιπλέον, μας κάνει και Σοβιέτ, για να τα έχει καλά με τη συνδικαλαρία του εμπορίου. Έχω περιέργεια να δω, τι άλλο θα σκεφτεί για να πέσει ακόμα πιο χαμηλά.

Οτι να ναι

Δηλαδη αν βγαλω σκυλο μπορω να χτυπησω και 2 ποτογυρα take away?

Αγύριγο κεφάλι

Tα μέτρα πρέπει να ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ και να εφαρμόζονται απαρεγκλίτως!________Αρκετά υποφέρει ο κόσμος με τους ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΥΣ!_________Οσονούπω και αυτοί, είτε οι ίδιοι ατομικά, είτε μέλη της οικογενείας τους θα δεχθούν την ..."επίσκεψη" του κορωναϊού και τότε θα νιώσουν στο πετσί τους τα επίχειρα της ανοησίας τους!_____Η μέγγενη του κορωναϊού ολονέν και σφίγγει!_____Και ουαί στους απερίσκεπτους!_____ Είσαι νομίζεις "ξύπνιος";____Θα δεις τι θα πάθεις τότε!..________Με την ασθένεια όποιος τα βάζει είναι ...χαμένος από χέρι!..

Δηλαδή

εάν οι γονείς μου, στα 85 του ο ένας και στα 80 του ο άλλος, χρειαστούν την βοήθειά μου μετά τις 21:00, γεγονός το οποίο συμβαίνει τακτικά, εγώ ΔΕΝ θα έχω το δικαίωμα να του βρεθώ και συμπαρασταθώ, ενώ ο γείτονάς μου με το σκυλί θα μπορεί να το μετακινήσει για να μην αποκτήσει ψυχολογικά προβλήματα επειδή κάνει πιπί του ή χοντρά του στο μπαλκόνι, στην αμμοδόχο. Είστε για φτύσιμο

αντωνης

αν εχουν αναγκη θα πας ....το πολυ πολυ παρε και τους αστυνομικους μαζι για επιβεβαιωση

Αγύριγο κεφάλι

Οι ηλικιωμένοι γονείς ΣΟΥ, ______ΠΩΣ________δεν είναι ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο σπίτι που κατοικείς; _________Θες να δείξει ..."ενδιαφέρον" η πολιτεία γιά ΣΕΝΑ;______Ενώ εσύ δεν έχεις τους καημένους τους γονείς σου ΜΑΖΙ ΣΟΥ;

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ,ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ.. ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ... ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΝ ,ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ... ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ , ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΤΟΥΣ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης