LIVE

Κορωνοϊός

Τι επιτρέπεται και τι όχι μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9.00 το βράδυ

night-control-0

Ανοιχτά τα delivery και τα take away -  Εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείνουν νωρίτερα τα σούπερ μάρκετ - Από την Παρασκευή και από τις 21:00 έως τις 05:00 θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση για ιατρικούς λόγους (SMS 1) και η έξοδος με κατοικίδιο κοντά στο σπίτι (SMS 6) - Με σημείωμα εργοδότη θα κυκλοφορούν όσοι εργάζονται 

Ακόμα σκληρότερο θα είναι από την Παρασκευή το lockdown, που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή στη χώρα μας, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την επιβολή του, η κυβέρνηση, δια στόματος Νίκου Χαρδαλιά, ανακοίνωσε νέα, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα που αφορούν τον περιορισμό κυκλοφορίας από τις 09.00 το βράδυ μέχρι τις 05.00 το πρωί.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας η εφαρμπογή του μέτρου ξεκινά από την ερχόμενη Παρασκευή 13/11 και η λήψη της σχετικής απόφασης κρίθηκε απαραίτητη καθώς παρατηρήθηκε κατάχρηση των SMS τη νύχτα με περιττές μετακινήσεις κυρίως σε οικίες πολιτών.

Θα ισχύουν μόνον τα SMS 1  και 6

Με αυτό το δεδομένο ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ότι οι μετακινήσεις θα περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου μετά τις 9:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Οι πολίτες, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, θα μπορούν να μετακινούνται εκείνο το διάστημα αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων κάθε νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ο λόγος του περιορισμού βασίζεται στη διαπίστωση ότι πραγματοποιούνται περιττές μετακινήσεις, κυρίως σε οικίες πολιτών που αυξάνουν την κινητικότητα και άρα διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.

Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας. «Άρα μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί, μετακίνηση μόνο για εργασία, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας (sms με κωδικό 1) και μικρή βόλτα κατοικιδίου πλησίον της οικίας μας με sms με κωδικό 6».

Τι ισχύει για το Take Away και το delivery

Όπως διευκρίνισαν κυβερνητικές πηγές στο πλαίσιο των νέων μέτρων οι υπηρεσίες delivery θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν κανονικά. Σε ό,τι αφορά στα take away θα επιτρέπεται μόνο για τους εργαζόμενους που βρίσκονται νομίμως στο δρόμο ή γι' αυτούς που επιστρέφουν από την εργασία τους, ενώ για όλους τους άλλους απαγορεύεται. Με άλλα λόγια καταργείται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, το SMS 2 που στέλνουμε για προμήθεια αγαθών. Τέλος για τα σούπερ μάρκετ εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείνουν νωρίτερα για να προλαβαίνουν οι εργαζόμενοι σε αυτά να επιστρέφουν σπίτι τους πριν τις 21:00.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, η Πολιτική Προστασία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 - 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.

Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε γνωστοποίησε ότι τις πρώτες 4 μέρες του γενικού lockdown πραγματοποιήθηκαν 301.794 έλεγχοι.

Διευκρινίσεις για την άθληση

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης διευκρινίστηκε ότι η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών. Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, καθώς η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά κυρίως σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

Τι ισχύει για την τηλεργασία

Όσον αφορά την τηλεργασία, ανακοινώθηκε ότι κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας. «Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ενθαρρύνουν και συστήνουν στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.

«Οι επόμενες εβδομάδες παραμένουν ιδιαίτερα κρίσιμες. Αναγνωρίζουμε την κόπωση όλων μας. Ωστόσο είμαστε σε ένα κομβικό σημείο, που χρειάζεται να οπλιστούμε με υπομονή και επιμονή για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλο και να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Περιορίζοντας την περιττή κινητικότητα σε όλη τη χώρα, περιορίζουμε τη μεταφορά, τη μετάδοση του ιού, περιορίζουμε τις πιθανότητες για νέα clusters, νέες συρροές, νέους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τι μπορούμε και τι όχι να αγοράζουμε από σήμερα στα σούπερ μάρκετ

Απτόητος ο Τραμπ μετά την εκλογική ήττα: «Θα κερδίσουμε», λέει - «Είναι ντροπιαστικό» απαντά ο Μπάιντεν

Μισέλ Ουελμπέκ: Ο «προφήτης» της τρομοκρατικής επέλασης του Ισλάμ στην Ευρώπη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (52)

Epic

Προσπαθούν να κρύψουν τα λάθη που εκαναν. Σχολεία και μμε. Αυτοι που είναι σήμερα άρρωστοι κόλλησαν πολλές μερες πριν. Και αυτοί αυστηροποιουν μέτρα που θα δείξουν μετά από 20 μέρες εάν λειτούργησαν για να νομίζουμε ότι κάνουν κάτι. Εάν δεν κλείσετε τα σχολεία και δεν αδειάσετε τα ΜΜΕ τρίχες. Κατά τ άλλα τους φταιει το take away. Τεστ στους μάγειρες κάνουν; Εαν έχει κολλήσει ο μάγειρας και μολύνει τα τρόφιμα που παρασκευαζει έχει σημασια εάν το κάνει delivery η take away? Φαρισαίοι υποκριτές τα κάνατε θάλασσα. Κλείστε τα σχολεία, κάντε τεστ σε όσους έρχονται άμεσα η έμμεσα σε επαφή με άλλους Γαμω το κεφάλι μου.

Μάκης

Όλοι σήμερα στις 10 μ.μ. στην πλατεία Αγ. Παρασκευής με το σκυλάκι σας και μια σακούλα μπύρες στο χέρι. Το σκυλοπάρτι θα κρατήσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Είστε απίστευτοι

Είναι να απορεί κάποιος με τα "μέτρα" αυτά. Η επιστημονική κοινότητα έχει τονίζει πόσο καταστρεπτικό, επικίνδυνο και άχρηστο είναι το μέτρο των lockdown αλλά οι πολιτικοί πανικόβλητοι "αποφασίζουν και διατάζουν" για να προστατέψουν το τομάρι τους και να μην κατηγορηθούν ότι δεν έκαναν αρκετά. Λοιπόν, ναι, κάνετε αρκετά για να οδηγήσετε πολύ περισσότερους ανθρώπους στην απώλεια τής υγείας τους ή στον θάνατο από όσους η ασθένεια που υποτίθεται προστατεύετε. Η ιστορία θα σάς κρίνει πολύ αυστηρά, κύριοι και κυρίες, και ακόμη περισσότερο ο Χριστός γιατί δεν πρόκειται να ζήσετε αιώνια σε αυτή τη ζωή. Αλίμονό σας!! "Ελληνικό Εθνικό Lockdown No2 και SARS-CoV2 / Covid 2019" - Συζήτηση με πάνελ επιστημόνων υγείας: https://www.youtube.com/watch?v=5txdE8mpH0g

Dr No

Στα τσακίδια κοπρίτες ψεύτες ελεινοί! Εξακολουθείτε να κοροιδεύτε τον κόσμο με την ανυπαρξία ενός ιού και έτσι νομίζετε πως θα ελέγχετε τον κόσμο! Σας πήρανε χαμπάρι στην Ευρώπη και εσείς ακόμα κοροιδεύετε τον κοσμάκη! Ούτε πανδημία υπάρχει ούτε και χαλάρωση μέτρων θα υπάρξει γιατί έτσι σας βολεύει! Βρε ουστ! Κούλη μην το τραβάς το σκοινί γιατί θα σπάσει και δεν σε σώζει τίποτα ούτε εσένα ούτε το αριστερό αποβρασμα πριν απο σένα!

Ναι καλά

Δεν θα βγούμε να περπατήσουμε στα χωριά μας που είμαστε το πολύ 50 μόνιμοι κάτοικοι και δεν θα πάμε για κυνήγι. Το μυαλό τους και ένα κάστανο. Κάθε μέρα έξω είμαστε στο δάσος και στα χωράφια μας αναπνέοντας φρέσκο και καθαρό αέρα.

Έλεος

Κωδικός 6 σημαίνει και σωματική άσκηση. Ή θα βάλετε άλλο κωδικό SMS για τα ζώα ή είστε οι ίδιοι κυριοι της κυβέρνησης

Dim

Το κατοικίδιο δικαιούται βόλτα . Το να πάει κάποιος να αλλάξει πάνα στο γέρο ή τη γριά και να δώσει τα φάρμακα τους δε δικαιούται να το κάνει .Αίσχος

Gchatzakis

Νομιζω περάσαμε τα ορια της υπερβολής και αγγίζουμε πια την γελειοτητα

Ελεύθεροι πολιορκημένοι

η αξία της ελευθερία δεν μετριέτε με ζωές, είναι ανεκτίμητη. το συνταγματικό δικαίωμα του συναθροιζειν και της ελεύθερης μετακίνησης παραβιάζονται. η διάρκεια των λοιμοξιολογων χειρότερη των συνταγματαρχών!

ΤΖ

ΤΟ ΟΤΙ 700.000 ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. ΤΟ 9 ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΕΙ. ΕΛΕΟΣ!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης