Κραυγή αγωνίας από τον φυλακισμένο και θετικό στον κορωνοϊό, «Mr International», Σάκη Δαρίβα

Κραυγή αγωνίας από τον φυλακισμένο και θετικό στον κορωνοϊό, «Mr International», Σάκη Δαρίβα

Η ζωή στα χρυσά χρόνια του modeling, η σχέση με τον σχεδιαστή Τίμη Παρίση, η απάτη, η καταδίκη, οι απόπειρες αυτοκτονίας και η μάχη με τη νόσο Covid-19 μέσα από τις φυλακές Διαβατών

darivas-0
Κάποιες φορές η ζωή μπορεί να σου χαμογελάσει πλατιά. Απέναντι σε ένα τέτοιο χαμόγελο βρέθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 το χρυσό παιδί του modeling, Σάκης Δαρίβας. Ωστόσο, πολλά λάθη σε μία στραβά κατευθυνόμενη μοίρα, του στέρησαν τα πάντα: επιτυχία, χρήμα, φίλους, δόξα, αξιοπιστία και κυρίως την ελευθερία του…

Από τις πασαρέλες στην φυλακή και στις απόπειρες αυτοκτονίας

Τέλη δεκαετίας ‘90. O «Mr International», Σάκης Δαρίβας, μεσουρανεί στις πασαρέλες αποτελώντας πηγή έμπνευσης για μεγάλους σχεδιαστές μόδας. Αρχικά βρίσκεται δίπλα στον Μιχάλη Ασλάνη τον οποίο αφήνει για τον μεγάλο αντίπαλο του στα σαλόνια της υψηλής ραπτικής, Τίμη Παρίση. Οι δυο τους, γίνονται αχώριστοι, ο ένας μοιάζει με σκιά του άλλου σε κάθε συνεργασία, σε κάθε παρουσίαση, σε κάθε μικρό ή μεγάλο event.

Η ζωή του εστεμμένου σε διεθνείς διαγωνισμούς ομορφιάς μοιάζει βγαλμένη από σενάριο χολιγουντιανής ταινίας. Ο «εστεμμένος κούρος» όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του και η πιάτσα της μόδας, μπαίνει στον χώρο του modeling και στον χορό της επιτυχίας: επιδείξεις, φωτογραφίσεις, αναγνωσιμότητα, δόξα και χρήμα, κερδίζονται εύκολα για να χαθούν ωστόσο ακόμη ευκολότερα λίγα χρόνια μετά. Το Πάσχα του 2013 ο Τίμης Παρίσης φεύγει ξαφνικά από τη ζωή. Τον γνωστό σχεδιαστή βρίσκει νεκρό στο σπίτι του, στο κέντρο της Αθήνας, ο Σάκης Δαρίβας. Ο Παρίσης, κείτεται κάτω από έναν νιπτήρα με την βρύση να τρέχει και την κούπα του καφέ ακόμη στα δάχτυλά του… Ο ιατροδικαστής κάνει λόγω για ακαριαίο θάνατο οφειλόμενο σε πνευμονικό οίδημα…

darivas-1


Κλείσιμο
Η είδηση του θανάτου του σκάει σαν βόμβα στον χώρο της showbiz, οι δικοί του άνθρωποι μιλούν για σοβαρά οικονομικά προβλήματα κι ένα μυστήριο μαζί με ανείπωτη θλίψη καλύπτει το φινάλε μιας χρυσής επαγγελματικής πορείας.

Λίγο διάστημα μετά, μία δεύτερη βόμβα ταράζει ξανά τα νερά της showbiz. O Δαρίβας οδηγείται στη φυλακή με την κατηγορία της απάτης. Σύμφωνα με όσα βλέπουν την εποχή εκείνη το φως της δημοσιότητας, όταν πέθανε ο Παρίσης, ο Δαρίβας μπήκε στο κατάστημά του που δεν είχε σφραγιστεί από την αστυνομία, αφαίρεσε κάποια ρούχα τα οποία «βάφτισε» με άλλη ονομασία και τα πουλούσε σε άλλη τιμή στις κυρίες της υψηλής κοινωνίας. Μέχρι που κάποια από αυτές τον «έδωσε» στην αστυνομία.

Ο εστεμμένος Κούρος καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη οκτώ ετών, προφυλακίστηκε στα Διαβατά και με πειθαρχική μεταγωγή μεταφέρθηκε στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών.

Τα Χριστούγεννα του 2014, ο Σάκης Δαρίβας, κάνει δύο φορές απόπειρα αυτοκτονίας σε διάστημα δύο ωρών μέσα στο κελί του: «Τρελάθηκα», θα πει τότε σε συνέντευξή του λίγο καιρό μετά »Έκανα τις απόπειρες γιατί ήμουν καταβεβλημένος και βαθιά στεναχωρημένος επειδή κάποιοι συγκρατούμενοί μου μού είχαν φερθεί άσχημα. Στο υπαρχιφυλακείο άκουσα ένα σχόλιο για τον ανδρισμό μου και αυτό ήταν. Τρελάθηκα.

Κλειδώθηκα στην τουαλέτα και πήρα ένα κουτί με εβδομήντα χάπια για την καρδιά, τα οποία είναι του συγκρατούμενού μου, με αποτέλεσμα να με βρουν αναίσθητο. Στο νοσοκομείο μου έκαναν πλύση στομάχου και όταν συνήλθα, υπέγραψα με δική μου ευθύνη το εξιτήριο και επέστρεψα στη φυλακή. Αυτοί ήθελαν να με κρατήσουν δυο τρεις μέρες, όμως εγώ δεν ήθελα να ζήσω! Επειδή είχα κάνει την πρώτη απόπειρα δεν με πήγαν στο κελί μου αλλά στα πειθαρχεία.

darivas-2


Δεν άντεξα την πίεση και στο πειθαρχείο αποπειράθηκα να κρεμαστώ με μια κουβέρτα. Είχαν όμως κάμερες, και με το που είδαν τι πήγα να κάνω, ήρθαν και με μάγκωσαν. Μετά με κλείσανε σε ένα δωμάτιο με ένα στρώμα και σπασμένα παράθυρα…». Εν συνεχεία ο Σάκης Δαρίβας νοσηλεύτηκε για ένα διάστημα στο ψυχιατρείο Κορυδαλλού, το 2017 αποφυλακίστηκε ενώ οδηγήθηκε ξανά στις φυλακές τον Απρίλιο του 2020 για μια εκκρεμούσα ποινή ήσσονος σημασίας…

«Να πληρώσω για όσα έκανα αλλά όχι με την ζωή μου»

Σήμερα, ο Σάκης Δαρίβας που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, κάνει έκκληση για βοήθεια αναφερόμενος στις τραγικές συνθήκες κράτησης των κρατουμένων: «Βοηθήστε μας! Οι συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτες. Εδώ, που βρίσκομαι, στις φυλακές Διαβατών, υπάρχουν πάνω από 65 κρούσματα θετικά στον κορωνοϊό καθώς επίσης και επτά σωφρονιστικοί υπάλληλοι, το σύστημα έχει παραλύσει. Θέλω να εστιάσω την έκκλησή μου για βοήθεια στο εξής σημείο: απομονώνουν τους κρατούμενους σε ειδικά κελιά στα λεγόμενα “πειθαρχεία” τα οποία είναι ένα στρώμα με σπασμένα παράθυρα, το κρύο μας πεθαίνει, υπάρχει σοβαρό θέμα μόλυνσης γιατί είναι βρώμικα, κοντεύουμε να πεθάνουμε…”, λέει και συνεχίζει:

«Βρέθηκα θετικός στον κορωνοϊό όσον αφορά στο πρώτο τεστ. Το μοριακό δεν έχει βγει ακόμη, το περιμένουμε αύριο. Είχα γρίπη και με διέγνωσαν στους θετικούς. Έτσι με έβαλαν στην καραντίνα, στην απομόνωση. Εμένα δεν είναι το πρόβλημά μου ότι είμαι στην απομόνωση αλλά το ότι οι συνθήκες κράτησης είναι τραγικές. Είναι πολύ άσχημα όσα συμβαίνουν εδώ μέσα. Δεν μας αφήνουν να κάνουμε μπάνιο, δεν μας αφήνουν να πάρουμε τα ρούχα μας να αλλάξουμε. Υπάρχουν παιδιά που τους έχουν δέκα μαζί μέσα στα κελιά χωρίς καμία απολύτως προστασία. Ακόμη και κρύωμα να έχει ένας κρατούμενος τον βάζουν με τους θετικούς. Δεν ξέρουν, λένε, πού να τους βάλουν. Οι γυναικείες φυλακές είναι άδειες. Γιατί δεν μας βάζουν εκεί; Η πολιτεία μας έχει στερήσει την ελευθερία μας, όχι την υγεία μας. Μην μας στερείτε την τελευταία. Ακόμη και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι συγκινημένοι με τα όσα τραβάμε. Ρωτήστε τους! Σας παρακαλούμε, βοηθήστε μας. Ζούμε στον 21ο αιώνα. Δέχομαι πως πρέπει να πληρώσω για όσα έκανα αλλά όχι με την υγεία μου και με την ίδια μου τη ζωή. Είμαστε άνθρωποι, όχι ζώα…
»

darivas-3


Τι λέει ο δικηγόρος του και διδάκτωρ νομικής Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου

Ο εντολέας μου βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και όπως καταγγέλλει σ΄αυτό συνέβαλαν οι άθλιες συνθήκες διαβιώσεως στις Φυλακές Διαβατών. Απευθύνει ουσιαστικά έκκληση για τη διαφύλαξη της υγείας του και της σωματικής του ακεραιότητας, ενώ κινδυνεύει και η ίδια του η ζωή. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι οι κρατούμενοι στερούνται μεν του δικαιώματος της ελευθερίας κυκλοφορίας και κινήσεως, αλλά κατά τα λοιπά διατηρούν ακέραια τα συνταγματικά τους δικαιώματα, όπως ενδεικτικά αυτό της διαφύλαξης της υγείας, της σωματικής τους ακεραιότητας και της ίδιας τους της ζωής.

darivas-4
Οι καταγγελίες για τις Φυλακές Διαβατών αφορούν τουλάχιστον 59 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε κρατουμένους και έξι σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους, με τον αριθμό των κρουσμάτων συνεχώς να αυξάνεται. Ο ακριβής αριθμός παραμένει άγνωστος, δεδομένου του περιορισμού του δικαιώματος ακόμα και τηλεφωνικής επικοινωνίας των κρατουμένων με τους δικούς τους ανθρώπους και τους συνηγόρους τους. Αναφορικά δε με την έλλειψη μέτρων όχι μόνον ως προς την εισδοχή αλλά και την περαιτέρω διάδοση του ιού είναι αξιοσημείωτο ότι η ίδια η ίδια η Ένωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι οι αρχές δεν εισάκουσαν τις εκκλήσεις τους για την αποτροπή της εξάπλωση του ιού στις φυλακές, ενώ και η Πανελλήνια Ένωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων είχε εκδώσει δελτία Τύπου όπου διατυπώνονται έντονες διαμαρτυρίες για την έλλειψη σχετικών μέτρων.

Ειδικότερα ως προς τις καταγγελλόμενες συνθήκες μετά την αποκάλυψη ότι τουλάχιστον το 10% των κρατουμένων -με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα -είναι θετικό στον ιό, οι κρατούμενοι φέρονται σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες τους να κρατούνται σε καθεστώς απομόνωσης σε κελιά 10 ατόμων όπου κανονικά θα έπρεπε να κρατούνται 3 άτομα, δεν λαμβάνεται καμία απολύτως πρόνοια για τις συνθήκες υγιεινής τους, άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό κρατούνται με άτομα θετικά στον ιό, ενώ δεν παρέχονται απορρυπαντικά για να καθαριστούν τα κελιά.

darivas-5
Ο αριθμός των μασκών και των γαντιών είναι ελλιπής, δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτικό υλικό ούτε λαμβάνει χώρα άμεση μεταγωγή κρατούμενων σε νοσοκομειακές μονάδες. Επιπλέον, οι κρατούμενοι σ΄αυτό το ιδιότυπο καθεστώς περαιτέρω περιορισμού των συνταγματικών ελευθεριών τους δεν μπορούν να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους ούτε με τους δικηγόρους τους.

Ενόψει όλων αυτών δέον όπως αναζητηθούν οι ευθύνες για την εισδοχή και διάδοση του ιού στις Φυλακές Διαβατών. Σε δεύτερο επίπεδο πρέπει η ελληνική πολιτεία να σκεφτεί τους θεσμούς αποσυμφόρησης των φυλακών δεδομένου ότι ο υπερπληθυσμός των φυλακών αποτελεί κύριο παράγοντα διάδοσης της νόσου, καθώς δεν μπορούν να τηρηθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στις φυλακές.

Επιπλέον, τα ίδια τα δικαστήρια θα πρέπει κατά τον έλεγχο των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης της ποινής ενόψει ασκηθείσας εφέσεως (ή και αναιρέσεως) να λαμβάνουν υπόψη τα νέα (εξαιρετικά) δεδομένα που αφορούν την ευάλωτη ομάδα των κρατουμένων που κρατούνται σε συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές. Όλα αυτά είναι αναγκαία για να μην θρηνήσουμε θύματα…

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Ανεξέλεγκτη η διασπορά του ιού - Έρχονται αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα

Επέκταση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων σχεδιάζει η ΕΚΤ

Γερμανία: 11χρονος μαθητής απείλησε να αποκεφαλίσει καθηγήτριά του «όπως έγινε με τον Πατί»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης