Έρευνα ΚΕΦίΜ: Σε «μαύρα μεσάνυχτα» περί κομμουνισμού οι νέοι Έλληνες

Έρευνα ΚΕΦίΜ: Σε «μαύρα μεσάνυχτα» περί κομμουνισμού οι νέοι Έλληνες

Οι σημερινοί νέοι δείχνουν να έχουν ισχυρότερη άγνοια από τους μεγαλύτερους για τα θέματα που αφορούν τα πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα, τουλάχιστον όσον αφορά τις ηλικίες 18 έως 40 περίπου

marx
Έως και κατάπληξη θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης, ειδικά για το επίπεδο γνώσεων των Ελλήνων σχετικά με την ιδεολογία και την έμπρακτη εφαρμογή της κομμουνιστικής θεωρίας.

Επιγραμματικά, οι διαπιστώσεις που εντυπωσιάζουν για το βάθος της άγνοιας, ειδικά των νεότερων εξ ημών, για το τι είναι ή ήταν ο κομμουνισμός, ο λεγόμενος «υπαρκτός σοσιαλισμός» κ.λπ. έχουν ως εξής:

- 1 στους 4 δεν γνωρίζει ότι το οικονομικό σύστημα της Ρωσίας τα πρώτα 20 χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν κομμουνιστικό. Σχεδόν 1 στους 2 δεν γνωρίζει ότι η Τσεχοσλοβακία και η Πολωνία ήταν επίσης κομμουνιστικές χώρες.

- Σε ποσοστό 60% οι νέοι Έλληνες φαίνεται να πιστεύουν ότι η σοβιετική Ελλάδα θα ήταν περίπου ίδια με την σημερινή, ή ίσως και πλουσιότερη αν είχε ενταχθεί στην ρωσική σφαίρα επιρροής μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

- 1 στους 4 θεωρεί λανθασμένα ότι η Αργεντινή υπήρξε κομμουνιστική. Το ίδιο λάθος κάνει το 10% των ερωτηθέντων ακόμα και στην περίπτωση της Ιαπωνίας.

- 2 στους 3 νέους Έλληνες δεν γνωρίζουν ότι το Τείχος του Βερολίνου χτίστηκε το 1961.

Κλείσιμο
- Οι σημερινοί νέοι δείχνουν να έχουν ισχυρότερη άγνοια από τους μεγαλύτερους για τα θέματα που αφορούν τα πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα, τουλάχιστον όσον αφορά τις ηλικίες 18 έως 40 περίπου.

- Ούτε 2,4% των ερωτηθέντων μπορούν να διανοηθούν ότι η αναμονή για ένα ευτελέστατο ανατολικογερμανικό αυτοκίνητο Τράμπαντ ξεπερνούσε τη δεκαετία.

- Μόλις το 16% δείχνει να κατανοεί ότι αιτία για την αύξηση των μισθών στην Ελλάδα από το 1900 έως το 2000 είναι η άνοδος της παραγωγικότητας. Η συντριπτική πλειονότητα (66%) θεωρεί ότι «όλα είναι θέμα δανεικών».

- Κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό, είναι ότι παρατηρείται σαφής τάση για περισσότερα λάθη στις απαντήσεις των ερωτηθέντων με γνωστικό υπόβαθρο από τις τεχνικές επιστήμες. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν το τελευταίο απολυτήριο/πτυχίο του ατόμου, η τάση είναι απολύτως ξεκάθαρη, με λιγότερα λάθη όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο.

Η ποσοτική μελέτη με τίτλο «Γνώση και άγνοια των νέων Ελλήνων σχετικά με τον κομμουνισμό» διενεργήθηκε από το ΚΕΦίΜ με τη μέθοδο της διαδικτυακής έρευνας με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε δείγμα 250 ατόμων από το γενικό πληθυσμό, ηλικίας μεταξύ 18 και 40. Την ευθύνη για τη διεξαγωγή της έρευνας και την επεξεργασία των στοιχείων είχε ο κ. Σωτήρης Γεωργανάς, Αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο City, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ – Μάρκος Δραγούμης.

Στην εισαγωγή του, προλογίζοντας την παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας, ο κ. Γεωργανάς μεταξύ άλλων γράφει ότι «σε ολόκληρη την διδακτική ύλη του ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου οι μέρες μετά το 1940 αναφέρονται σε ελάχιστες σελίδες, και συχνά οι μαθητές δεν προλαβαίνουν καν να τις διδαχτούν. Ο κομμουνισμός ή αν θέλετε ο κεντρικός σχεδιασμός, ως οικονομικό σύστημα, δεν αναφέρεται καθόλου».

«Τα αποτελέσματα του αποτυχημένου σοβιετικού συστήματος είναι όλο και πιο δυσδιάκριτα στα μάτια νέων που δεν γνωρίζουν πια ούτε καν αν η Βουλγαρία είχε κομμουνισμό ή όχι. Σε μια δημοκρατία, τέτοια άγνοια είναι επικίνδυνη. Αν δεν διδασκόμαστε από τα λάθη των γειτόνων μας (και σε κάποιο βαθμό και της ίδιας της χώρας μας, που έζησε ιδιαίτερη κρατική ανάμιξη στην παραγωγική διαδικασία) κινδυνεύουμε να τα επαναλάβουμε ατόφια».

Δείτε όλη την έρευνα ΕΔΩ



Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε όλα τα γκολ του Σαββατοκύριακου από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Κορωνοϊός: Προβλήματα με την τηλεκπαίδευση - Δεν μπορούν να μπουν οι μαθητές στο σύστημα

Ερντογάν: Τον «κρέμασε» ο ΥΠΟΙΚ γαμπρός του - Κλυδωνισμοί στην τουρκική οικονομία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης