Σεισμός στη Σάμο - Συνολάκης στο protothema.gr: «Τσουνάμι αντίστοιχο με αυτό προ διετίας στην Κω χτύπησε την Σάμο»

Σεισμός στη Σάμο - Συνολάκης στο protothema.gr: «Τσουνάμι αντίστοιχο με αυτό προ διετίας στην Κω χτύπησε την Σάμο»

Συνολάκης στο protothema.gr: Τσουνάμι αντίστοιχο με αυτό προ διετίας στην Κω χτύπησε την Σάμο - Υπάρχει πιθανότητα και  μεγαλύτερης έντασης φαινόμενο, εάν έχει σημειωθεί υποθαλάσσια κατολίσθηση, λέει ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών - Αύξηση της στάθμης της θάλασσας έως και τη Μύκονο

tsounami23
Ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης, που ανέπτυξε το παγκόσμιο μοντέλο προσομοίωσης για τσουνάμι, μιλώντας στο protothema.gr, έκανε λόγο για ένα τσουνάμι μικρής ισχύος.



«Αυτό που είδαμε ήταν ένα τσουνάμι αντίστοιχο με αυτό που είχε χτυπησει την Κω και αυτό που σκεφτόμαστε είναι αν μετά τον σεισμό δημιουργήθηκε αυτό που λέμε υποθαλάσσια κατολίσθηση».

Κλείσιμο


Στην ερώτηση τι μπορεί να συμβεί αν έχει γίνει κάτι τέτοιο, ο κύριος Συνολάκης είπε ότι υπάρχει μια πιθανότητα για δεύτερο τσουνάμι. «Είναι μικρή η πιθανότητα, αλλά αν έχουμε υποθαλάσσια κατολίσθηση, το δεύτερο τσουνάμι θα έχει μεγαλύτερη ένταση από το πρώτο και αυτό που σας λέω είναι σίγουρο».

Ο ίδιος θεωρεί ότι ασφαλή συμπεράσματα μπορούν να βγουν μόνο μετά την εξέταση παλλιροιογράφων, εάν υπάρχουν εγκατεστημένοι στην Σάμο η σε κάποιο άλλο νησί, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Μεγάλος σεισμός 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο - Προκλήθηκε μικρό τσουνάμι


Υψηλός κυματισμός, όμως, καταγράφεται κάθε φορά που εκδηλώνεται ένας ισχυρός μετασεισμός. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα στις παραλιακές περιοχές της Σάμου, αλλά και στην Τουρκία, ενώ η Πολιτική Προστασία έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους να μείνουν μακριά από τις ακτές. Η ίδια προειδοποίηση για τσουνάμι έχει πάει στις λιμενικές αρχές των περισσότερων νησιών τόσο του βορείου Αιγαίου, όσο και των Κυκλάδων και των Δωδεκαννήσων, ώστε να ενημερώσουν και τους αλιείς να μείνουν μακριά από τη θάλασσα.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε ακόμη και στη Μύκονο! 

Ειδήσεις σήμερα:

Τρόμος: 6,6 Ρίχτερ βόρεια της Σάμου - Αισθητός ο σεισμός σε όλη την Ελλάδα

Ένα ολόκληρο χωριό... έπαθε αλλεργία στην Κρήτη - Τι συνέβη

Βίντεο-σοκ: Πολυκατοικίες καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα στη Σμύρνη - Τέσσερις οι νεκροί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης