LIVE

Κορωνοϊός

Το «ΟΧΙ» στο Ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά

metaxas

Τι έγραψε στις 28.10.1940 ο τότε πρωθυπουργός της χώρας

Ήταν 03:00 ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν ο Πρεσβευτής της Ιταλίας στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκράτσι, χτυπούσε το κουδούνι της οικίας του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά, επιδίδοντάς του το ιταλικό τελεσίγραφο. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Ωστόσο, ίσως είναι λιγότερο γνωστό το γεγονός, πως ο Ιωάννης Μεταξάς διατηρούσε προσωπικό ημερολόγιο στ’ οποίο κατέγραφε τις σκέψεις του, τις ανησυχίες του, την αλληλογραφία καθώς και συμβάντα από την ζωή του. Ξεκίνησε να γράφει σ’ αυτό το 1896, και με ελάχιστες διακοπές, συνέχισε έως το 1941 και λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του (29.1.1941).

metaxas2


Η καταγραφή της 28/10/1940 στο ημερολόγιό του Μεταξά, αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Έγραψε συγκεκριμένα :

«28 Οκτωβρίου, Δευτέρα. Νύκτα στις τρείς με ξυπνούν, ο Τραυλός. Έρχεται ο Grazzi. - Πόλεμος! - Ζητώ αμέσως Νικολούδη, Μαυρουδή. -Αναφέρω Bασιλέα. - Καλώ Πάλαιρετ και ζητώ βοήθειαν Αγγλίας. -Κατεβαίνω 5 Υπουργικόν Συμβούλιον. Όλοι πιστοί και Μαυρουδής. - Όλοι πλην Κύρου. - Βασιλεύς. Περιφορά μαζί του. Φανατισμός του λαού αφάνταστος. - Μάχαι εις σύνορα Ηπείρου. - Βομβαρδισμοί. Σειρήνες. - Αρχίζουμε να τακτοποιούμεθα. Ο Θεός βοηθός !!!»

metaxas1


Ουσιαστικά ο Μεταξάς περιγράφει λακωνικά στο ημερολόγιό του, τα γεγονότα που ακολούθησαν της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της απάντησης «Alors c' est la guerre» (επομένως έχουμε πόλεμο) στον Γκράτσι.

Ποια όμως είναι τα πρόσωπα που αναφέρει στο ημερολόγιό του, εκείνη την ιστορική μέρα ο Ιωάννης Μεταξάς ;

Ο Τραυλός που τον ξυπνάει, ήταν το επίθετο του αρχιφύλακα έξω από την οικία του.

Οι Θεολόγος Νικολούδης και Νικόλαος Μαυρουδής που ζήτησε να συναντήσει ακόμη και πριν την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον βασιλέα Γεώργιο, ήταν ο υπουργός Τύπου και Τουρισμού και ο υφυπουργός Εξωτερικών αντίστοιχα.

Ο Πάλαιρετ με τον οποίον επικοινωνεί τηλεφωνικά ζητώντας την στρατιωτική βοήθεια της Αγγλίας, ήταν ο πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα Mίκαελ Πάλαιρετ.

Ο Αλέξης Κύρου, ήταν τμηματάρχης του υπουργείου Εξωτερικών.

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός για το νέο αρνητικό ρεκόρ - «Η χρήση μάσκας μπορεί να σώσει μέχρι και 240.000 ζωές»

ΗΠΑ-Εκλογές: Κυβερνοπειρατεία στον ιστότοπο της εκστρατείας Τραμπ

Η κακοκαιρία «Κίρκη» ξεκινάει... παρέλαση από νοτιοδυτικά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (97)

Παναγιώτης

😂😂😂😂😂 Δε μπορώ όμως πεθαίνω στα γέλια μ αυτά που γράφουν τα κουμουνια. 😂😂😂😂😂😂 Παρηγοργιουνται μεταξύ τους τα ανθελληνοκουμουνια ενώ όλη η ΕΛΛΆΔΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ. Τέλεια πολύ μ αρέσει, έχει πάρα πολύ πλάκα 😂😂😂 Ούτως ή άλλως είναι πολύ λίγοι κ όσο πάει κ λιγοστεύουν 😂👍 Πονάνε πολύ όμως σήμερα (αλλά κ άλλες μέρες) τα φασιστοκουμουνια, δεν μπορώ όμως να πω ότι τους λυπάμαι, συγνώμη αλλά δε μπορώ να πω ψέματα.

Αυτά βάσει των πηγών

Από το βιβλίο του Γκράτσι "Η αρχή του τέλους. Η επιχείρηση κατά της Ελλάδας": - Γκράτσι Εξοχότατε, είναι τελεσίγραφον. –Μεταξάς: Ισοδύναμον προς κήρυξιν πολέμου. –Γκράτσι: Ασφαλώς όχι, διότι πιστεύω ότι θα παράσχετε τας διευκολύνσεις, τας οποίας ζητεί η κυβέρνησίς μου. –Μεταξάς: ΟΧΙ! Ούτε λόγος δύναται να γίνη περί ελευθέρας διελεύσεως.

Δόξα και τιμή

Στον Μεταξά, τον πιο αδικημένο κυβερνήτη της Ελλάδος.

Αγύριγο κεφάλι

Όλα είναι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ με συνέπειες.________ΚΑΙ ο Πόλεμος ΚΑΙ ο ΜΗ Πόλεμος!..__________Ουδέν περισσότερον, Ουδέν ολιγότερον τούτου!__________(Δηλαδή: Δεν υπάρχουν "προδότες" και "ήρωες" στις Πολιτικές Αποφάσεις.________Υπάρχουν ΕΞΥΠΝΕΣ Πολιτικές αποφάσεις και Υπάρχουν και ΑΣΤΟΧΕΣ Πολιτικές αποφάσεις.____Έτσι ερευνώνται στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ αυτά!____Μόνο εδώ στην Ελλάδα λαμβάνουν ...εμφυλιο-διχαστική και εμφυλιοπολεμική χροιά!..).

Χωρίς συνσισθηματισμούς άλλους από την αγάπη για την Ελλάδα

Και κάθησε κι υπολόγισε: αν συνταχθουμε με τους εν τέλει ηττημένους, βρασ'τα. Τώρα αν συνταχθούμε με Γερμανοϊταλους και νικήσουν, ζητάμε Κύπρο. Αν συνταχθούμε με Αγγλους και νικήσουν, ζητάμε Βόρειο Ήπειρο και Δωδεκάνησα. Τι πιθανότητες έχουν οι Γερμανοί & Σια έναντι της θαλασσοκρατειρας Αγγλίας; Έπαιξε και κερδίσαμε - τα Δωδεκάνησα.

Ή πραγματική ιστορία του φασίστα Μεταξά

Βασικός υπαίτιος του εθνικού διχασμού 1914-1918 που οδήγησε στην μικρασιατική καταστροφή.Δεν εκτελέστηκε μαζί με τους άλλους στου Γουδή γιατί σαν πονηρούλης που ήταν "κρύφτηκε" μετά το 1918 επειδή τάχα μου τον κυνηγούσαν οι βενιζελικοί. Το 1936 εγκαθίδρυσε ναζιστική δικτατορία και εφάρμοσε ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ εναντίον των "υπόπτων" στοιχείων (δημοκρατικοί πολίτες, σλαβομακεδόνες, μέχρι και τα στα ρεμπέτικα τραγούδια έφτασε) Το 1940 είπε το ΟΧΙ με το πιστόλι στον κρόταφο και μετά από μερικούς μήνες τον έφαγαν οι εγγλέζοι .

Ντπ

Ο ναζιστής Μεταξάς, ουσιαστικά κατέστρεψε τη ναζιστική Γερμανία, αφού τους ανάγκασε να κατέβουν μια βόλτα από Βαλκάνια πριν πάνε στον πρώην σύμμαχο κ συνεργάτη των ναζιστών, πατερούλη, όπου λόγω του χειμώνα κατάφερε να τους ανακόψει. Ρε ποσά θέλετε να μας τρελάνετε πια, παντού φαντάσματα βλέπετε ! Πιειτε νερό στο όνομα του Μεταξά, αφού αν δεν ήταν αυτός, ο κομμουνισμός θα είχε αφανιστεί από το 1945 !

TAKIS

Τι να πει κανείς!!!!! Κρίμα!!!!

Πειραιώτης

Ο Ιωάννης Μεταξάς έμπνευση για τους σημερινούς Πατριώτες. Είμαστε πολλοί και επιτέλους με δημόσιο λόγο. Η διάλυση της Χρυσής Αυγής είναι ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα Πατριωτικού κόμμα στο τρίπτυχο Πατρίδα, Θρησκεία,Οικογένεια.

TAKIS

ΚΑΛΑ ΕΣΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μακάρι να 'ταν όλοι οι αριστεροί έτσι...

Καθιέρωσε την Πρωτομαγιά ως «Εθνική Εργατική Εορτή». Έθεσε σε λειτουργία το ΙΚΑ. Καθιέρωσε: - το 8ωρο ημερησίως και το 48ωρο εβδομαδιαίως - την πληρωμή των υπερωριών - την υποχρεωτική αργία της Κυριακής - την υποχρεωτική διαιτησία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων - την άδεια μετ’ αποδοχών Θέσπισε: - τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων - το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» - την υπογραφή των πρώτων συλλογικών συμβάσεων εργασίας Ίδρυσε: - κρατικούς παιδικούς σταθμούς - την Εργατική Εστία, με αυξημένες δραστηριότητες για «μετά την εργασίαν ψυχαγωγίαν των εργατών» και «εξασφάλισιν στέγης εις αυτούς» Απαγόρευσε τη παιδική εργασία.

Ο ικανοτεροσ

Ηγετης .Ειχε δημιουργησει τετοιο πατριωτικο εθνικιστικο κλιμα που ολη πηγαν στο μετωπο με το χαμογελο στα χειλη .Σημερα με αυτους που μας κυβερνουν θα την κανουμε σε αλλη γη σε αλλα μερη αν γινει το μπαμ

ΜΑΧΗΤΉΣ

ΌΧΙ ΕΊΠΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΌΣ ΛΑΌΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΌ ΤΑ ΚΟΥΜΟΎΝΙΑ ΌΜΩΣ ΤΗΝ ΠΟΥΛΉΣΑΝΕ.

patrivths

ΣΥΓΚΡΙΝΕ ΚΟΥΛΗ ΜΕΤΑΞΑ

TAKIS

Καμία σύγκριση

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης