Κορωνοϊός - Αττική: Στο επίκεντρο της πανδημίας

Κορωνοϊός - Αττική: Στο επίκεντρο της πανδημίας

Νέα εστία μόλυνσης σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου βρέθηκαν 32 θετικοί - Από τα 354 νέα κρούσματα, τα 195 στο λεκανοπέδιο

athina
Με την ίδια σταθερή ταχύτητα κινείται ο κορωνοϊός στη χώρα – ταχύτητα που είναι υψηλή στην Αττική και χαμηλώνει αρκετά στην υπόλοιπη επικράτεια. Σήμερα το λεκανοπέδιο βρίσκεται στο προσκήνιο όχι μόνο για τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων αλλά και για τη νέα εστία που εντοπίστηκε στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αττική» στον Άγιο Παντελεήμονα στο κέντρο της Αθήνας.

Ο έλεγχος των αρμοδίων έχει δείξει τουλάχιστον 32 θετικά περιστατικά στον κλειστό πληθυσμό της Μονάδας, ωστόσο η διαδικασία ελέγχου και ιχνηλάτησης συνεχίζεται από τις υγειονομικές αρχές. Σημειωτέον ότι στη Μονάδα βρέθηκαν αμέσως μόλις έλαβαν τη σχετική ενημέρωση τόσο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε τουλάχιστον επτά Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων έχει «εισβάλλει» ο φονικός για τους ενοίκους αυτών των Μονάδων κορωνοϊός από την αρχή της επιδημίας – έχουν καταγραφεί συρροές, μικρές αλλά και μεγαλύτερες και θανατηφόρες με χαρακτηριστικές εκείνης στην κλινική «Ταξιάρχαι» καθώς και στην «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Κάθε συμβάν έχει τη δική του επιδημιολογική βαρύτητα – και παράλληλα υπενθυμίζει με τον πιο δραματικό τρόπο πόσο απρόβλεπτα κινείται ο κορωνοϊός και πόσο εύκολα μπορεί να «φωλιάσει» σε κλειστές δομές με ευάλωτους πληθυσμούς, παρά τη γνώση που συσσωρεύεται σχετικά με την πορεία του και παρά τα μέτρα προφύλαξης που ενισχύονται γύρω από αυτές τις δομές.

Συνεχίζεται η αρνητική πρωτιά για την Αττική

Το... σερί των 300 και πλέον κρουσμάτων ημερησίως που χαρακτήρισε το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου συνεχίστηκε μέχρι τέλους του μήνα. Στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφέρονται 354 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με την πλειονότητα όπως πάντα να είναι εγχώρια και να εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν 29 εισαγόμενα κρούσματα και 325 δηλωθέντα ως εγχώρια. Την αρνητική πρωτιά σε επίπεδο περιοχών συνεχίζει να διατηρεί -όπως όλο τον μήνα- η Αττική, η οποία μετρά 195 θετικά κρούσματα.

Κλείσιμο
Συνολικά μέσα στον Σεπτέμβριο στο λεκανοπέδιο καταγράφηκαν 4.091 κρούσματα κορωνοϊού. Τόσο από τη σημερινή έκθεση όσο και από τις προηγούμενες προκύπτει πως σημαντικός αριθμός κρουσμάτων συνδέεται με γνωστές συρροές αλλά και με ιστορικό ταξιδιού σε άλλο επιβαρυμένο σημείο της επικράτειας.

Στην Αττική νοσηλεύονται οι περισσότεροι από τους 638 ασθενείς στα νοσοκομεία με κλινικές κορωνοϊού και καταγράφεται συνεχής ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία. Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Παμμακάριστος, Αττικόν, Θριάσιο, Αμαλία Φλέμινγκ σηκώνουν μεγάλο βάρος και επικουρούν διατηρώντας δυνάμεις και για τα γενικά περιστατικά μεγάλα νοσοκομεία όπως το Λαϊκό, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, το Γεννηματάς.

Η πορεία του κορωνοϊού στην περιφέρεια

Σε...απόσταση από την Αττική συνεχίζει να βρίσκεται αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων η Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφηκαν και σήμερα 12 κρούσματα. Κατά μέσο όρο αυτός είναι ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται στην Περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης μέσα στον Σεπτέμβριο – αριθμός που δείχνει ότι η επιδημική έξαρση που σάρωσε την περιοχή τον Αύγουστο έχει υποχωρήσει πολύ.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της επιδημίας στην επικράτεια, ο απολογισμός της τελευταίας ημέρας του μήνα περιλαμβάνει άλλες 23 Περιφερειακές ενότητες (Π.Ε)όπου ο κορωνοϊός έχει αφήσει το αποτύπωμά του.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν 13 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, και άλλα 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας. Εννέα κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, 8 σε εκείνη των Τρικάλων και από 6 κρούσματα στις Π.Ε. Καστοριάς και Λάρισας.

Στον επιδημιολογικό χάρτη υπάρχουν επίσης οι Π.Ε. Ηρακλείου, Κοζάνης, Πιερίας με 5 κρούσματα σε καθε μία, και οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ιωαννίνων (4 νέα κρούσματα εκάστη).

Από 3 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Εύβοια, στην Ημαθία, στις Σέρρες. Από 2 κρούσματα αναφέρθηκαν στη Φλώρινα, τη Λακωνία, τη Σάμο και τη Λέσβο.

Τέλος, με ένα κρούσμα μπαίνουν στη σημερινή λίστα με τις νέες λοιμώξεις κορωνοϊού οι εξής Π.Ε.: Αρκαδία, Δράμα. Θήρα, Ρόδος και Φθιώτιδα. Αλλα 21 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.


Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Συναγερμός σε γηροκομείο στην Αθήνα - Από τα 70 τεστ τα 35 βγήκαν θετικά

Κορωνοϊός: Στα 354 τα νέα κρούσματα, τα 195 στην Αττική - 78 διασωληνωμένοι

Julia Garner: Στα 26 της θα ενσαρκώσει τον μύθο της Μαντόνα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης