Κορωνοϊός-Αττική: Ένα βήμα πριν το «κόκκινο» η μεγαλύτερη περιφέρεια - Γιατί μιλούν για νέα μέτρα

Κορωνοϊός-Αττική: Ένα βήμα πριν το «κόκκινο» η μεγαλύτερη περιφέρεια - Γιατί μιλούν για νέα μέτρα

Πέτσας: Αν έχουμε επιδείνωση τα μέτρα θα εντείνονται - Σε 10-15 ημέρες το crash test για την απόδοση των μέτρων - Τι λένε Σύψας, Γώγος και Παναγιωτόπουλος

kwrwnart
Ειδική αναφορά στην Αττική έκανε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αφού νωρίτερα είχε σημειώσει ότι «ορισμένες περιοχές είναι ήδη στο πορτοκαλί πριν ανάψει το κόκκινο» όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα αυτή τη στιγμή η Αττική βρίσκεται μεταξύ «μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου» διευκρινίζοντας ότι «με 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κατατάσεται στον μέτριο κίνδυνο, την ίδια ώρα, όμως, εμφανίζει αυξημένη επιβάρυνση στις ΜΕΘ καθώς 2 στους 3 είναι κατειλημένες και αυτό την τοποθετεί στον υψηλό κίνδυνο».

«Πρέπει να συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό και να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών για να μην χρειαστούν νέα μέτρα» τόνισε ο κ. Πέτσας υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν το κάνουμε το οικονομικό και κοινωνικό κόστος θα είναι βαρύτερο». «Η κυβέρνηση θα παιρνει όποια μέτρα χρειάζονται» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι «αν έχουμε επιδείνωση μπορεί - όπως γίνεται τώρα στην Αττική - να εντείνονται τα μέτρα».

Αναφερόμενος στις γενικότερες εξελίξεις για τον κορωνοϊό είπε ότι «η χώρα μας τα καταφέρνει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πέτσας στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα βρισκόταν στην 124η θέση διεθνώς, και ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος ανά 1 εκατ. κατοίκους είναι 3.817 κρούσματα, στη χώρα μας είχαμε 1.319 κρούσματα, δηλαδή ο εθνικός μέσος όρος είναι τρεις φορές μικρότερος, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ότι αφορά τους θανάτους η Ελλάδα βρίσκεται στην 110η θέση διεθνώς. Με τον διεθνή μέσο όρο στους 120,6 θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι 30.

Live | Eνημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Δημοσιεύτηκε από Ελληνική Κυβέρνηση στις Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020


Σύψας: Θα πάμε σε lockdown στην Αττική αν δεν αποδώσουν τα μέτρα

Ο Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΑΝΤ1 ήταν κάθετος. «Ποτέ μη λες ποτέ με το lockdown. Αν χρειαστεί θα γίνει. Αν συνεχιστεί η κατάσταση με την πανδημία, ειδικά στην Αττική, θα πάμε αναμφίβολα σε lockdown. Το επόμενο βήμα, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι οι ειδικοί θα περιμένουν να δουν την απόδοση των νέων μέτρων πριν την εφαρμογή άλλων, ωστόσο ανέφερε ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί lockdown, αυτό θα είναι εβδομαδιαίο. «Θα είναι εβδομαδιαίας διάρκειας, αλλά θα είναι το επόμενο βήμα, γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά και αυτό φαίνεται από τις διασωληνώσεις. Θα δώσουμε σίγουρα 10 μέρες με 2 εβδομάδες στα νέα μέτρα για να δούμε αν θα αποδώσουν. Αν όχι ενδεχομένως να πάμε στο ακραίο μέτρο του περιορισμού κυκλοφορίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα πράγματα σοβαρεύουν» τόνισε ο κ. Σύψας και για αυτό έκανε έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα με ευλάβεια, ενώ αναφερόμενος στο κλείσιμο ορισμένων σχολείων υπογράμμισε ότι «οι καθηγητές κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο γιατί κινούνται στην κοινωνία π.χ. στο μετρό. Η εμεπιρία από την Αγγλία τον Ιούνιο έδειξε ότι περισσότερο κινδύνευαν οι καθηγητές παρά οι μαθητές. Ήταν αναμενόμενο να φτάσουμε εκεί. Όλα τα μέτρα τα λαμβάνουμε για να προστατεύσουμε τα σχολεία. Θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν».

Κλείσιμο
Τέλος, όσον αφορά τα τεστ για τον κορωνοϊό σε δασκάλους και καθηγητές, ο καθηγητής επεσήμανε ότι «δεν είναι πανάκεια» και πρόσθεσε ότι «μπορούμε σήμερα να ελέγξουμε όλους τους καθηγητές της Ελλάδας και αύριο κάποιος από αυτούς να μολυνθεί. Δεν έχουμε να κερδίσουμε πολλά, εκτός αν κάνουμε τεστ κάθε εβδομάδα, πράγμα αδύνατο. Προκρίνουμε καθηγητές και μαθητές να τηρούν τα μέτρα: μάσκα, αερισμός χώρος και αποστάσεις. Αν τα τηρούν ακόμη κι ένας μολυσμένος καθηγητής δεν θα κάνει διασπορά μεγάλη στο σχολείο και θα το ελέγξουμε πιο εύκολα».

Γώγος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα μέτρα αν δεν μειωθούν τα κρούσματα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα έκτακτα μέτρα, σε περίπτωση που δεν μειωθούν τα κρούσματα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο MEGA.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν θεωρεί πως θα δούμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ωστόσο αν δεν αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση, τα μέτρα θα επεκτείνονται.

Ο κ. 
Γώγος μίλησε επίσης και για τις λαϊκές αγορές, λέγοντας πως τα νέα μέτρα επιβάλλουν την αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των πάγκων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς «με τις μάσκες προστατεύει ο ένας τον άλλο».

«Αστυνόμευση δεν μπορεί να υπάρξει σε κάθε πάγκο, επομένως ο καθένας πρέπει να φροντίζει για την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και την αποφυγή συνωστισμού», υποστήριξε.

Για τα ΜΜΜ τόνισε πως «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση» και πως «πρέπει να αυξηθούν τα δρομολόγια με καινούρια λεωφορεία και περισσότερους οδηγούς». «Η μάσκα βοηθάει (στα λεωφορεία), αλλά χρειάζονται και αποστάσεις», σχολίασε.

Όσο για την 
τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση, ο καθηγητής ανέφερε πως είναι ένα απόκτημα και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως μέθοδοι αποφυγής συγχρωτισμού.

Για τα σχολεία, υποστήριξε πως «τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί δεν προέρχονται από διασπορά μέσα στο κτίριο, αλλά έρχονται από έξω. Επομένως, και επειδή είναι αρχή ακόμα, υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία και προσοχή».

Σε περίπτωση κρουσμάτων, «η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Πρέπει ο υπεύθυνος του σχολείου να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο της εκπαίδευσης και τον υπεύθυνο της δημόσιας υγείας στην περιφέρεια και να συναποφασίσουν με τη βοήθεια των ειδικών».

Για τη χρήση μάσκας, τόνισε πως «μας προστατεύει από τα ασυμπτωματικά άτομα και πως δε δημιουργεί προβλήματα σε ανθρώπους χωρίς υποκείμενα νοσήματα».



Παναγιωτόπουλος: Να φοράμε μάσκες ακόμα και στους δρόμους

«Είμαστε σε μια σταθερή αύξηση, όχι όμως εκθετική, δηλαδή κάθε μέρα να έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από την προηγούμενη, αλλά δεν είμαστε σε ύφεση και εκεί είναι το στοίχημα. Είμαστε σε μια σταθερά κρίσιμη κατάσταση». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλαμ εξήγησε πως αν μπούμε σε εκθετική κατάσταση τα πράγματα μετά δεν θα ελέγχονται καθόλου ενώ έκανε σαφές πως τώρα είναι η ώρα για πραγματικά ισχυρά μέτρα όχι λίγο αργότερα. Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως η μάσκα στο δρόμο είναι και αυτή μέσα στην δέσμη μέτρων που μπορεί να εφαρμοστούν και χαρακτήρισε «υπερβολή» το κλείσιμο των σχολείων, ενώ, όπως υπογράμμισε, «ένα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες, να μην αναμειγνύονται τα τμήματα μεταξύ τους ώστε να εφαρμόζεται το κριτήριο της απόστασης και σε περίπτωση κρούσματος να μένει σε καραντίνα μόνο το τμήμα και όχι όλο το σχολείο».

Ειδήσεις σήμερα:

Αστυνομική επιχείρηση στη Λέσβο για τη μεταφορά των μεταναστών στο Καρά Τεπέ - Δείτε βίντεο

Κακοκαιρία «Ιανός»: Τα τέσσερα σενάρια για την πορεία της καταιγίδας

Γιώργος Μαυρίδης: Μας είχαν σε ένα κελί στο Μεξικό χωρίς νερό και φαγητό - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης