Κορωνοϊός: Προβληματίζουν οι τοπικές εξάρσεις και η αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Προβληματίζουν οι τοπικές εξάρσεις και η αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ

Σημάδια ύφεσης της επιδημίας του κορωνοϊού διακρίνουν  πλέον οι ειδικοί - Ανησυχία για τις εξελίξεις στη φλεγόμενη Μόρια και στο εργοστάσιο στα Γιαννιτσά με τα δεκάδες κρούσματα

Κορωνοϊός: Προβληματίζουν οι τοπικές εξάρσεις και η αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ
Σημάδια ύφεσης και υποχώρησης της επιδημίας κορωνοϊού που άφησε έντονο το αποτύπωμα της στη χώρα όλο τον προηγούμενο μήνα βλέπουν πια οι ειδικοί. Ο αριθμός των κρουσμάτων που «πλησίαζαν» επικίνδυνα τα 300 κάποιες ημέρες τον Αύγουστο φαίνεται να σταθεροποιείται αρκετά κάτω από τα 200, κοντά στα 160, πια σε ημερήσια βάση, όπως επισήμανε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας. Εχθές αναφέρθηκαν 169 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, με τα 65 εξ αυτών στην Αττική και ιδίως στις περιοχές  Αθήνας, Πειραιά, καθώς και σε βόρεια προάστια του λεκανοπεδίου. 

Την ίδια στιγμή, όμως, οι ειδικοί βλέπουν - και καλούνται να τις αντιμετωπίσουν άμεσα επιχειρησιακά- τοπικές εξάρσεις της επιδημίας σε μικρές ή μεγαλύτερες δομές με κλειστό πληθυσμό. Οι πιο πρόσφατες είναι οι εστίες στο Κέντρο Μεταναστών με τους χιλιάδες φιλοξενούμενους στη Μόρια Λέσβου (όπου μάλιστα έχει ξεσπάσει πυρκαγιά από το βράδυ της Τρίτης, η οποία εξακολουθεί να μαίνεται) ή στη μονάδα παραγωγής με τους εκατοντάδες εργαζόμενους στα Γιαννιτσά Κιλκίς, εστίες που όπως έχει δείξει το προηγούμενο διάστημα όμως μπορούν να μένουν «ζωηρές» και να δίνουν κρούσματα για αρκετές εβδομάδες μετά την επιχείρηση κατάσβεσής τους. Οι έλεγχοι στη Μόρια Λέσβου αποκάλυψαν 35 περιστατικά θετικά στον κορωνοϊό και στο εργοστάσιο στα Γιαννιτσά περίπου  46, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις οι ιχνηλατήσεις συνεχίζονται όπως και η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στις συγκεκριμένες εστίες. Ιδίως σε ό,τι αφορά την παραγωγική μονάδα όπου οι εργαζόμενοι προέρχονται από πολλούς διαφορετικούς νομούς της Μακεδονίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το ιχνηλατούμενο εύρος της επιδημίας.

Η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας | 08/09/2020 | ΕΡΤ


Ήπια αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ

Παράλληλα με την τάση υποχώρησης των νέων κρουσμάτων και μάλιστα στις ηλικίες κάτω των 40 χρόνων, οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές καταγράφουν ήπια αυξητική τάση στον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Εχθές στις ΜΕΘ, ΜΑΦ και λοιπές ειδικές μονάδες όπως και στους θαλάμους αρνητικής πίεσης νοσηλεύονταν 122 άνθρωποι από τους οποίους οι 42 ήταν διασωληνωμένοι. Στις απλές κλινικές Covid-19 νοσηλεύονταν 293 ασθενείς στα νοσοκομεία αναφοράς. Κατά το τελευταίο 24ωρο έγιναν 36 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα, με τον κύριο όγκο των ασθενών να κατευθύνονται προς τον Ευαγγελισμό. Ωστόσο, ενδεικτικός για το μέγεθος της επιδημίας που «σάρωσε» τη χώρα τον προηγούμενο μήνα είναι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων σε όλη τη χώρα αυτό το διάστημα. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τα ενεργά κρούσματα είναι 3.978

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διασωληνωμένοι είναι ηλικίας άνω των 64 χρόνων. Η ήπια αύξηση των διασωληνωμένων (αυξάνονται κατά 2-3 κάθε 5-6 ημέρες) δεν συμβαδίζει με την μικρή μείωση των κρουσμάτων. Εξηγείται όμως από το γεγονός ότι πολλά κρούσματα ανήκουν στην ηλικία άνω των 40 χρόνων, μια ηλικιακή ομάδα που πλήττεται από τον κορωνοϊό. Η σοβαρή νόσηση που μπορεί να οδηγήσει σε διασωλήνωση είναι πιθανή σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, με την μεγαλύτερη επίπτωση να καταγράφεται στα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων. 

Επίσης, τα τωρινά στοιχεία αποτυπώνουν την κυκλοφορία και τις μολύνσεις του κορωνοϊού τουλάχιστον προ 10ήμερου. «Τα κρούσματα χρειάζονται περίπου 7 ημέρες για να επιδεινωθούν. Επομένως, τώρα αντικατοπτρίζουν την ένταση της επιδημίας που έλαβε χώρα πριν από 7 -10 ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιδημιολόγος.Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως η ιατρική δεν είναι δόγμα, δεν έχει στεγανά και υπογράμμιζε πως τους τελευταίους μήνες έχει αποδειχτεί η χρησιμότητα της μάσκας. Πρόσθεσε ότι το προφίλ ασφάλειας της μάσκας δεν αμφισβητείται, χαρακτηρίζοντας τη χρήση μάσκας ως «μικρή θυσία που πρέπει να κάνουμε όλοι». Εμφανίστηκε αισιόδοξος σε σχέση με το εμβόλιο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά  ότι "Αποκλείεται μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή να μην έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο».

Η βέλτιστη θωράκιση για κορωνοϊό και γρίπη 

Μέχρι τότε βεβαίως σημαντικό «όπλο» αποτελεί το αντιγριπικό εμβόλιο το οποίο θα αποτρέψει μεγάλα ποσοστά συννοσηρότητας κορωνοϊού και γρίπης στον πληθυσμό. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως υπάρχει  πρόβλεψη για μεγαλύτερη κάλυψη ιδίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Για το ίδιο θέμα ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε πως εφέτος έχουν δεσμευτεί 4 εκατ. Δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, έναντι 3,1 εκατ. Δόσεων που διατέθηκαν πέρυσι και πως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης θα ανοίξει στις 29 Σεπτεμβρίου. Για το πως θα επηρεάσει η γρίπη την κυκλοφορία του κορωνοϊού είχε μιλήσει και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, εξηγώντας ότι ο συνδυασμός του εμβολιασμού κατά της γρίπης με τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας θα έχει υπερπολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. «Με ενημέρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και το αναλύσαμε στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ότι στην Αυστραλία παρατηρείται μεγάλη πτώση του ιού της γρίπης, γιατί ο πληθυσμός λόγω της Covid χρησιμοποιεί αυξημένα τα μέσα ατομικής προστασίας και προσέχει γενικώς και αυτό έχει μειώσει υπερπολλαπλάσια τον ιό της γρίπης» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός. 


Ειδήσεις σήμερα:

Πέφτει η θερμοκρασία, ενισχύονται στα 8 μποφόρ οι άνεμοι στο Αιγαίο

Οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία


Πολύ δύσκολη ημέρα για την Πυροσβεστική: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν στη μισή Ελλάδα


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης