Οι Τούρκοι επενδύουν σε ακίνητα στην Ελλάδα για να πάρουν άδεια διαμονής

Οι Τούρκοι επενδύουν σε ακίνητα στην Ελλάδα για να πάρουν άδεια διαμονής

Με το πρόγραμμα «Golden Visa», χορηγείται άδεια διαμονής στην χώρα μας σε αλλοδαπούς, που θα αγοράσουν ακίνητο στην Ελλάδα αξίας άνω των 250.000 ευρώ

akinita123
Δυναμική είσοδο έχουν κάνει Τούρκοι επενδυτές στο πρόγραμμα «Golden Visa», με το οποίο χορηγείται άδεια διαμονής στην χώρα μας σε αλλοδαπούς, που θα αγοράσουν ακίνητο στην Ελλάδα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Η τάση αυτή καταγράφεται ξεκάθαρα στη σχετική λίστα των αδειών διαμονής, που χορηγήθηκαν μέσω στρατηγικής επένδυσης, αφού οι Τούρκοι βρίσκονται σταθερά στη δεύτερη θέση μετά του Κινέζους αποκτώντας περιουσιακά στοιχεία στην ελληνική επικράτεια ώστε να εξασφαλίσουν για τους ίδιους και την οικογένεια τους την «χρυσή» βίζα.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από την χρονιά του 2014, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η «Golden Visa», έως σήμερα συνολικά 7.825 πολίτες τρίτων χωρών επένδυσαν τουλάχιστον 250.000 ευρώ για να αποκτήσουν ακίνητα στην Ελλάδα.

Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας συναντάμε τους Κινέζους με 5.770 εγγραφές και ακολουθούν 527 Τούρκοι επενδυτές ενώ την τριάδα συμπληρώνουν αγοραστές από την Ρωσία (363). Η υπόλοιπη κατάταξη έχει ως εξής: Λίβανος (159), Αίγυπτος (153), Ιράν (121), Ιράκ (95), Ιορδανία (68), Ουκρανία (63), Συρία (57) και λοιπές χώρες (449).

Με βάση των ελληνικό Κώδικα Μετανάστευσης παρέχεται δυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη των οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας με το ελάχιστο ύψος της να καθορίζεται σε 250.000 ευρώ, ποσό που θα πρέπει να έχει καταβληθεί ολοσχερώς κατά την υπογραφή του συμβολαίου. Οι άδειες διαμονής ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια εφόσον οι αλλοδαποί επενδυτές εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους την ακίνητη περιουσία, που απόκτησαν στην ελληνική επικράτεια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων και μέλη της οικογένειάς τους το διάστημα 2014-2020 ανέρχονται σε 23.361. Από αυτές οι 17.475 χορηγήθηκαν σε Κινέζους ενώ ακολουθούν 1.427 Τούρκοι και 976 Ρώσοι. Η πιο επιτυχημένη χρονιά προσέλκυσης επενδύσεων ήταν μακράν το 2019 όταν 3.339 πολίτες τρίτων χωρών αγόρασαν ακίνητα με συμβόλαια άνω των 250.000 ευρώ στην χώρα μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χορηγηθούν πέρυσι 10.775 άδειες διαμονής στους επενδυτές και στα μέλη της οικογένειας τους.


Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στη Φυλή - Συναγερμός στην Πυροσβεστική


Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν με τα αναδρομικά - Δείτε παραδείγματα

Παρέμεινε τριψήφιος ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης