Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Στα επίπεδα του Απριλίου ο ιός στα αστικά λύματα της πόλης

thessaloniki-limata-arthro

Δείτε τι βρήκαν οι επιστήμονες και τι σημαίνει αυτό για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε

Στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Απριλίου 2020, όταν δηλαδή ήταν ακόμη σε ισχύ τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, καταγράφεται η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα της Θεσσαλονίκης στις πιο πρόσφατες δειγματοληψίες, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ομάδας του ΑΠΘ, έπειτα από περίπου τρεις εβδομάδες εντός του Μαΐου 2020 μη ανιχνεύσιμης παρουσίας του ιού στα λύματα, η συγκέντρωση του ιού είναι και πάλι ανιχνεύσιμη από αρχές Ιουνίου 2020 και έπειτα. Οι πρόσφατες τιμές συγκέντρωσης του ιού που καταγράφηκαν είναι αντίστοιχες των τιμών στα τέλη Απριλίου 2020, όταν ήταν σε εφαρμογή η καραντίνα. Λόγω της σοβαρότητας της εξέλιξης η ομάδα του ΑΠΘ προχώρησε επαναληπτικές αναλύσεις σε όλα τα δείγματα του Ιουνίου 2020 με τα ίδια αποτελέσματα.

Η χρονική εξέλιξη της παρουσίας του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης, όπως αποτυπώνεται στις μετρήσεις του ΑΠΘ, δε συνάδει με την ήρεμη κλινική εικόνα στα νοσοκομεία της πόλης κι έτσι οι επιστήμονες εκτιμούν πως έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασυμπτωματικών ή μετρίως συμπτωματικών κρουσμάτων στον πληθυσμό της πόλης που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα. Η άποψη αυτή είναι σε συμφωνία με την πρόσφατη διεθνή εικόνα της εξέλιξης του ιού, π.χ. στην Ιταλία και την Ισπανία. Η ομάδα του ΑΠΘ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές της Ελληνικής Πολιτείας για τα ευρήματα αυτά από την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020.

Η ομάδα του ΑΠΘ παρακολουθεί τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 στα υγρά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) κάνοντας μετρήσεις τρεις φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία εξορθολογισμού (rationalization) των μετρήσεων, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε λύματα και βασίζεται σε προχωρημένα φυσικοχημικά μοντέλα που εκτιμούν παρεμποδίσεις ή αλλοιώσεις στην ανιχνεύσιμη ποσότητα του ιού από διαλυμένες ή διεσπαρμένες ουσίες στα λύματα.

«Το ΑΠΘ θα συνεχίσει μαζί με την ΕΥΑΘ να παρακολουθεί συστηματικά την παρουσία του γονιδιώματος του ιού στα λύματα ως δείκτη του επιπέδου διασποράς του ιού στον πληθυσμό με στόχο την έγκαιρη -εντός 24 ωρών- επιστημονική ενημέρωση και υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας με στόχο να προλάβουμε πιθανή έξαρση του ιού πριν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στα νοσοκομεία», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, ανακοινώνοντας πως «με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις μετρήσεις και πέραν της Θεσσαλονίκης, σε δείγματα λυμάτων από τουριστικούς προορισμούς και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας».

Η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ -Τμήμα Ιατρικής (επικεφαλής Καθ. Ε. Ροηλίδης, Καθ. Α. Παπά-Κονιδάρη, Καθ. Σ. Μεταλλίδης), Κτηνιατρικής (επικεφαλής Καθ. Ν. Παπαϊωάννου), Βιολογίας (επικεφαλής Καθ. Μ. Αρσενάκης, Επίκ. Καθ. Δ. Ντάφου), Φαρμακευτικής (επικεφαλής Καθ. Θ. Σκλαβιάδης), Πολιτικών Μηχανικών (επικεφαλής Δρ. Μ. Πεταλά), Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης (επικεφαλής Αναπλ. Καθ. Σ. Στυλιανίδης), Χημείας (επικεφαλής Καθ. Θ. Καραπάντσιος) προτείνει τη λειτουργία Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Επιδημιολογίας Λυμάτων για την παρακολούθηση του ιού, για την αξιοποίηση της υπό δημιουργία τράπεζας δεδομένων και δειγμάτων λυμάτων στο ΑΠΘ σε ενδεχόμενη πιθανή επανεμφάνιση της πανδημίας το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Δείτε βίντεο: Απαγορεύονται τα πανηγύρια έως το τέλος Ιουλίου - Θεσσαλονίκη: Στα επίπεδα του Απριλίου ο ιός στα αστικά λύματα της πόλης
Απαγορεύονται τα πανηγύρια έως το τέλος Ιουλίου - Θεσσαλονίκη: Στα επίπεδα του Απριλίου ο ιός...


Ειδήσεις σήμερα: 

Η Ελλάδα πιέζει για κυρώσεις στην Τουρκία: Πρώτο βήμα η σύνοδος των υπ. Εξωτερικών 

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τις «αναζωπυρώσεις» - Σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου 

Προς απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι τέλος Ιουλίου - Εντείνονται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (128)

Γιατί

Δεν δόθηκαν εγκαίρως κίνητρα να απασχοληθούν άνεργοι και εποχικοί υπάλληλοι του τουρισμού που δεν θα εργάζονταν φέτος, στον αγροτικό τομέα; Περί πυρηνικής φυσικής πρόκειται; Όχι, αν υπάρχει όρεξη για δουλειά. Έτσι θα αποφεύγαμε και τους βαλκάνιους εργάτες με κορωνοϊό, που περνούν το ελληνικό χρήμα και το πάνε έξω και χρεωνόμαστε και τον έλεγχό τους για covid 19.

@Lena 13/07/2020, 16:19

Οφθαλμοφανές είναι.......ὀτι εσύ είσαι για τα.......ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ.......

Postapocalyptic Redneck

Οι Βόρειοι (Νοτιομακεδόνες) είναι τόσο μολυσμένοι που χέζουν κοροναϊούς στη θάλασσα..Αν και ο κοροναϊός παίζει να είναι ότι πιο καθαρό υπάρχει στο βόθρο που λέγεται Θερμαϊκός...

Δεν υπάρχει περίπτωση!

Οι Bαλκάνιοι οσονούπω θα κεράσουν τους ντόπιους.

Πέτρος

Ποιά είναι η "σοβαρότητα της εξέλιξης" δηλαδή; Στα ίδια επίπεδα με το τέλος Απριλίου που ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας βρέθηκε ο ιός στα λύματα, τώρα που βγαίνουμε και κυκλοφορούμε, ενώ οι ασθενείς είναι ακόμα -πολύ- πιο λίγοι και πιο ελαφρά ασθενείς από τότε και νεκροί -πρακτικά- δεν υπάρχουν πλέον. Τίποτα το σοβαρό ή ανησυχητικό δεν υπάρχει συνεπώς. Αντιθέτως.

Θανασης

Η έξαρση του κωροναιου στη Θεσσαλονίκη, οφείλεται στα στίφη των Βαλκανίων τουριστών που την έχουν κατακλύσει. Λεφτά δεν αφήνουν, αλλά αφήνουν Κορωναίο.

Νεμεσις

Αρχιστε να σκαβετε ομαδικους ταφους. Το Σεπτεμβρη θα εχουμε χιλιαδες κρουσματα.

Ακα

Στο κόσμο πεθαίνουν ετησίως περίπου 60.000.000 στην Ελλάδα οι θάνατοι είναι από 115.000 έως 120.000. Νομίζετε ακόμη ότι ο κορονοιος έχει μεγάλη θνησιμότητα που μετά από 6 μήνες είτε με γελοία μέτρα ή χωρίς , με τους 193 νεκρούς τον παρουσιάζεται σαν πανούκλα.π

Χαλκιδα

Τη βλακεια που κουβαλατε πολλοι,τη χαζομαρα τουελληνα ξεροκεφαλου δε πιστευω τιποτα και ολα ειναι σχεδιο και παρασκηνιο,να πατε να τα πειτε στους χιλιαδες νεκρους ή σε αυτους που εχασαν τους δικους τους ανθρωπους!Ακομα και χαμηλο δεικτη θνησιμοτητας να εχει γιατι ρε κολομαγκες να την πατησουν οι ηλικιωμενοι και οι ευπαθεις ομαδες!

Jackob13

Εδώ και δύο μήνες έχει λήξει η καραντίνα και έχουν παρατηρηθεί εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες περιστατικά συνοστισμου Έχει να μας δώσει σοβαρές εξηγήσεις κανένας από τα σαινια του εοδυ κ τον καθηγητών της δεκάδας γιατί δεν υπαρχει έξαρση στην Ελλάδα? Όσο δεν απαντάται πειστικά στο ερώτημα ο κόσμος θα σας γράφει ξέρετε που..ετσι λοιπόν και αν πραγματικά υπάρξει έξαρση δεν θα σας πιστεύει κανείς

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης