LIVE

Κορωνοϊός

Ναυάγιο Σάμινα: Ρυπαίνει την Πάρο με πίσσα και μαζούτ 20 χρόνια μετά - Δείτε βίντεο

samina543_2

Σαφή πλέον τα ίχνη της μόλυνσης από το «Εξπρές Σάμινα» στο περιβάλλον της Πάρου - Απαγορεύτηκαν καταδύσεις αναψυχής και κάθε αλιευτική δραστηριότητα στην περιοχή - Μεγάλες οι ευθύνες στην εταιρεία που έχει αναλάβει την απορρύπανση

Σε συναγερμό βρίσκονται ξανά το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι της Πάρου και η τοπική αυτοδιοίκηση, για άλλη μία φορά εξαιτίας της γνωστής και από κάθε άποψη απαράδεκτης πληγής του νησιού: Το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» εξακολουθεί να απειλεί, ακόμη και να καταστρέφει κατά τόπους το περιβάλλον της Πάρου, με τα πετρελαιοειδή που διαρρέουν από τις δεξαμενές του. Κι αυτό συμβαίνει σήμερα, με το «Εξπρές Σάμινα» να βρίσκεται στο βυθό, κομμένο στα δύο, τα τελευταία 20 χρόνια.

Βίντεο και φωτογραφίες από τις παραλίες πλησίον του ναυαγίου πιστοποιούν, πέραν πάσης αμφισβήτησης, ότι η μόλυνση έχει πάψει να είναι ένας ενδεχόμενος κίνδυνος. Είναι πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Στην επιφάνεια της θάλασσας εμφανίστηκαν πετρελαιοκηλίδες, ενώ στα βράχια κοντινών παραλιών ξεβράστηκε πίσσα. Τα σαφή αυτά ίχνη της μόλυνσης από το «Εξπρές Σάμινα» παρατηρούνται από τις 12 Ιουνίου.

Στα παρακάτω βίντεο, που γυρίστηκαν χθες, Σάββατο 4 Ιουλίου φαίνεται η κατάσταση αλλά και η ανεπάρκεια των μέτρων δήθεν αντιμετώπισης με πλωτό φράκτη.

Nαυάγιο


Ήδη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει δώσει εντολή να κινηθεί η νομική διαδικασία κατά παντός υπευθύνου. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει αναλάβει μεν την ευθύνη, ωστόσο, το πάνδημο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Πάρου είναι να τεθεί ένα τέλος σε αυτή την, επώδυνη και πολλαπλώς επιζήμια για το νησί, υπόθεση.

Nαυάγιο 2


Ο πλωτός φράκτης για τον περιορισμό της μόλυνσης, τον οποίον περιφέρει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του ναυαγίου ρυμουλκό ναυαγοσωστικό της εταιρείας Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε., περισσότερο γίνεται σύμβολο ντροπής για την κωλυσιεργία ετών, παρά επιβεβαίωση ότι, επιτέλους, γίνεται προσπάθεια ανέλκυσης. Ή, έστω, αποτελεσματικής εξουδετέρωσης του προβλήματος με τη διαρροή καυσίμων.

Βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέσει το ζήτημα υπόψιν της Βουλής των Ελλήνων, καταθέτοντας ερωτήσεις προς την κυβέρνηση. Αύριο, Δευτέρα 6 Ιουλίου, ο δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, θα συναντηθεί με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ειδικά για το «Εξπρές Σάμινα». Η συνάντηση Πλακιωτάκη-Κωβαίου προγραμματίστηκε αμέσως μετά από την επιστολή που έστειλε στον υπουργό ο δήμαρχος Πάρου, στην οποίαν και εξέθετε αναλυτικά το πρόβλημα, καθώς και την ανάγκη λήψης κατεπειγόντων μέτρων. Κατά την άποψη του Μάρκου Κωβαίου, η μόνη και οριστική λύση θα ήταν η ανέλκυση του ναυαγισμένου πλοίου.

Το μέτρο του πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση με το «Εξπρές Σάμινα» δίνει η απόφαση του Λιμενάρχη Πάρου, ο οποίος στις 16 Ιουνίου απαγόρευσε τις καταδύσεις αναψυχής, καθώς και κάθε αλιευτικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή στην οποία βρίσκεται το ναυάγιο.

Ενώ πλησιάζει η 26η Σεπτεμβρίου, δηλαδή η 20η επέτειος της αποφράδας εκείνης νύχτας του 2000 όταν το «Εξπρές Σάμινα» προσέκρουσε στις νησίδες «Πόρτες» και έγινε υγρός τάφος με 81 νεκρούς, το μόνο που βλέπουν σήμερα οι Παριανοί είναι το «Αιγίς Ι» της Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. (EPE S.A.) να κινείται αργά πάνω από το ναυαγισμένο φέρι.

anelkish_nauagiou__2


Αγανάκτηση, συλλογικές διαμαρτυρίες από φορείς ιδιωτικού και δημοσίου της Πάρου, διαβήματα στις αρχές και διάχυτη ανησυχία κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην κοινωνία του νησιού. Μαζί, φυσικά, με την αγωνία ότι η ήδη καθημαγμένη από την πανδημία τουριστική κίνηση της Πάρου θα δεχτεί τη χαριστική βολή από τη δυσφήμιση που προξενεί το χρονίζον όνειδος του «Εξπρές Σάμινα» -εκτός από την καθαυτό ρύπανση των παρακειμένων ακτών, κυρίως στην περιοχή της Παροικιάς.

Τοπικοί παράγοντες δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία τους για την εμπλοκή της Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. του γνωστού επιχειρηματία κ. Ιωάννη Πολυχρονόπουλου. Σε κάποιες από τις πάμπολλες επιχειρήσεις απορρύπανσης, ανέλκυσης ναυαγίων κ.λπ. που αναλαμβάνει (με πιο χαρακτηριστική την πολύ πρόσφατη περίπτωση του «Αγία Ζώνη II» που προκάλεσε εκτεταμένη μόλυνση στο Σαρωνικό), έχουν υπάρξει σαφές καταγγελίες, ακόμη και παραπομπές στη δικαιοσύνη, για εσκεμμένη καθυστέρηση. Η οποία, όπως είναι αυτονόητο, λειτουργεί προς όφελος της απορρυπαντικής εταιρείας, αλλά εις βάρος του περιβάλλοντος -και δη με τραγικές ή και ανεπανόρθωτες συνέπειες.

Η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. έχει επιλεγεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Εξπρές Σάμινα», την Hellenic Seaways. Εκτός του «Αιγίς Ι», στο χώρο του ναυαγίου επιχειρεί και σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Δύτες έχουν καταδυθεί στο ναυάγιο προκειμένου να διενεργήσουν αυτοψία για το μέγεθος της ζημιάς στο «Εξπρές Σάμινα» και τα σημεία διαρροής. Υπολογίζεται ότι εντός του ναυαγίου υπάρχουν κάποιες δεκάδες κυβικά μέτρα υγρών καυσίμων.

Η ανακοίνωση του Δήμου Πάρου

Στις 23 Ιουνίου, ο Δήμος Πάρου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, στην οποίαν αποτυπώνεται, κατά το δυνατόν ολοκληρωμένα, το πρόβλημα:

«Ενημέρωση από τον Δήμο Πάρου για την εμφάνιση σποραδικών ρύπων στη θαλάσσια περιοχή και ακτογραμμή της Παροικιάς.
anelkish_nauagiou_

Σεβόμενοι πλήρως το ενδιαφέρον και την ανησυχία των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της Πάρου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την εμφάνιση σποραδικών ρύπων στην θαλάσσια περιοχή και ακτογραμμή της Παροικιάς, και τις ενέργειες από πλευράς του Δήμου Πάρου και των αρμόδιων αρχών για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Από τις 12/06/2020 οπότε και ενημερώθηκε για πρώτη φορά η Λιμενική Αρχή για την ύπαρξη μικρής έκτασης ρύπανσης στην παράκτια περιοχή της Παροικιάς, πραγματοποιούνται έλεγχοι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ενώ ενημερώθηκε άμεσα η αρμόδια Δ/νση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου.

Ο Δήμος Πάρου προέβη σε περισυλλογή των ρύπων από την ακτογραμμή και έκτοτε διενεργεί ελέγχους και καθαρισμούς όπου απαιτείται, ενώ έχει προγραμματίσει δειγματοληψία και ανάλυση των θαλάσσιων υδάτων. Επίσης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με ειδική αντιρρυπαντική εταιρεία, διενεργεί συνεχείς έρευνες με ειδικό σκάφος και επεμβαίνει όπου και εφόσον απαιτείται σε καθαρισμό του θαλάσσιου χώρου.

Επιπλέον, στην περιοχή του ναυαγίου του Εξπρές Σάμινα, το Λιμενικό Σώμα, με ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος, εκτελεί καθημερινές εργασίες καθαρισμού με διελεύσεις και χρήση απορροφητικών υλικών.

Με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών συντάσσεται δικογραφία κατά των υπαιτίων. Στο πλαίσιο αυτό, διορίσθηκε πραγματογνώμονας -καταδυτικό συνεργείο, το οποίο διενήργησε αυτοψία στο ναυάγιο και λήψη δειγμάτων των πετρελαιοειδών ρύπων, ενώ ανάλογες ενέργειες έγιναν και από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Συγχρόνως, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος, με επιστολή του στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, τον ενημέρωσε για τον κίνδυνο θαλάσσιας ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής στο μέλλον και αιτήθηκε εκ νέου την ανέλκυση του πλοίου ως οριστική λύση, ενώ ζήτησε συνάντηση μαζί του, η οποία προγραμματίστηκε για τις 6 Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, εάν και εφόσον απαιτηθεί, οι εργασίες περιορισμού των πετρελαιοειδών ρύπων και καθαρισμού στην περιοχή γύρω από το ναυάγιο θα συνεχιστούν και ως εκ τούτου, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους λουόμενους».

Ειδήσεις σήμερα:

Σάλος με τις αποκαλύψεις του ΘΕΜΑτος: Ο Καλογρίτσας, ο Παππάς, οι τηλεοπτικές άδειες και ο ...«Λευκός Οίκος»

Μητσοτάκης στους FT: «Όχι» σε όρους μνημονίου για την πρόσθετη βοήθεια από την ΕΕ

Η Ελένη φεύγει, ο Ανδρέας (ξανα)έρχεται
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Democratic Republic of Banana

Στο προηγμένο κόσμο θα είχε γίνει ανασυρση. Στην προηγμένη μπανανία πέρασαν 20 έτη και ακόμα τίποτα. Προτείνω να κάνουν τον Κινεζο στην κυβέρνηση. Μετά από 20 χρόνια θα έχουν διαρρεύσει στο περιβάλλον όλα τα καύσιμα και ούτε γάτα, ούτε ζημιά!

Σπύρος

Παιδιά ο αξιωματικός φυλακής έφταιγε , ακούστε τι σας λέω , βέβαια τώρα άλλα λόγια ναγαπιομαστε, αλλά μετά από τόσα χρόνια επρεπε να έχει αντληθεί το πετρέλαιο

Η ναυτοσύνη των Ρωμιοκατσίβελων

Έριξαν το πλοίο σε χαρτογραφημένο ύφαλο βλέποντας τηλεόραση, άφησαν 80 ανθρώπους να πνιγούν εγκαταλείποντας πρώτοι το πλοίο και τέλος άφησαν το μαζούτ στο ναυάγιο. Μετά διαμαρτύρονται γιατί οι εφοπλιστές προσλαμβάνουν Ουκρανούς και Φιλιππινέζους.

Ευθύνες

Αποδόθηκαν στους επιθεωρητές του πλοίου που το έκριναν αξιόπλοο;

Jim

Θυμάμαι την ξεφτίλα των τότε μέσων μαζικής ενημέρωσης. Τους έφταιγε ο υπουργός ναυτιλίας (Παπουτσής, του ΠΑΣΟΚ). ΟΛΑ, για την με κάθε τρόπο αντιπολίτευση στην τοτε κυβέρνηση. Έσκιζαν τα ρούχα τους τριανταφυλλόπουλοι, χατζηνικολάου, παπαδακιδες, λιατσιδες, και μερικοί άλλοι κάνοντας εκπομπές επί εκπομπών για το θέμα. Μόνο φωτογραφίες με πλοίαρχο τον Παπουτσή δεν μας έδειξαν. Όλα για την παραπληροφόρηση και την καθοδήγηση της κοινής γνώμης.

Nick_

Δεν εχεις άδικο επί της ουσίας. Αλλα μιλάς για τον Παπουτσή; Τον Παπουτσή; Το κινητό όνειδος και τιποτα; Ενα Πασοκειδές υποκείμενο; Την γλίτσα την ίδια; Πόσο ΠΑΣΟΚ καμμενο εγκεφαλο έχεις ρε φιλε.. Τον Παπουτσή.... 🤣🤣🤣

Ντροπή σου ξεφτίλα

Ντροπή σου.

Αυτη ειναι η Ελλαδα!

Πρωθυπουργος Σημιτης στη Βουλη την επομενη του ναυαγιου. Θα το αμφισβητησεις κι αυτο, τρολακι;

NV

ΕΛΑ ΡΕ ΕΧ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΛΑ. ΗΣΟΥΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΔΕΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΑΝΕ ΤΟ ΜΑΤΣ.

Παριανός

Γιατι λέτε μόνο για το Σάμινα και δεν λέτε για το Sea Diamond στην Καλντέρα που ρυπαίνει με τοξικά; Η Πάρος είναι η μικρή Μύκονος και όποιος δεν θέλει ας μην πατήσει

Αθηναίος

και ούτε πρόκειται. κάτσε τώρα και πιάσε κανα ψάρι γιατί θα πέσει πείνα.

Γιώργος

Είμαι σίγουρος οτι θα λυθεί το πρόβλημα συντομότατα! Θέλω να ρωτήσω, ο βουλευτής του συριζα που έκανε ερώτηση στη βουλή, τι έκανε όταν κυβερνούσε ο θίασος του; Γιατί δεν έλυνε το πρόβλημα τότε; Καλά, για τον άλλο του κκε δεν το συζητάω καθόλου.

Να εισαι βεβαιος

Οπως λυθηκε απο τις κυβερνησαρες πασοκονουδου απο το 2000 μεχρι το 2014 (επι ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ χρονια)!!! Τοσο βεβαιος να εισαι.

Χαχαχα

Πάρα πολύ αστείο τα κουμμούνια που πολεμούν κάθε τι προοδευτικό και καλό για το περιβάλλον (π.χ. απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ) κόπτονται για το Σάμινα και την Πάρο. Αστείοι απατεώνες αριστεροί!!! Μόνο για την κονόμα και τη μάσα!!!

ΕΧ

Ερωτήση πόσοι πηγαν φυλακή για το εγκληματικο ατύχημα τού εξπρές Σάμινα?Τι έγινε ο καπετάνιος κ τα άλλα μέλη του πληρώματος πού άφησαν το πλοίο ακυβέρνητο για να δουν το ματς τού Παναθηναϊκού?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης