Η Ελένη φεύγει, ο Ανδρέας (ξανα)έρχεται

Η Ελένη φεύγει, ο Ανδρέας (ξανα)έρχεται

Η τηλεόραση αλλάζει και μαζί της θα αλλάξουν και τα πρόσωπα. Ηδη μετά από τρεις αποχαιρετιστήριες εκπομπές η Ελένη Μενεγάκη αποχώρησε, την ίδια ώρα που ο Ανδρέας Μικρούτσικος, μετά από πολλά χρόνια απουσίας, αποφάσισε να επιστρέψει στα τηλεοπτικά πλατό 

menegakh-mikroutsikos-arthrou
Δύο τηλεοπτικά πρόσωπα, δύο διαφορετικές πορείες. Κι όμως, αμφότεροι γνώρισαν στιγμές μεγάλης δόξας, σαν αυτές που μόνο η τηλεόραση μπορεί να προσφέρει, παρουσίασαν πολλές εκπομπές και φυσικά έμειναν στην τηλεοπτική ιστορία, ο καθένας αφήνοντας το δικό του χνάρι. Τη στιγμή που η Ελένη αποχωρεί, ο Ανδρέας επιστρέφει. Τυχαίο; Μπορεί. Οχι όμως και ανεξήγητο.

Η Ελένη το ’σκασε

Αυτό που διαθέτει η Ελένη Μενεγάκη δεν αντιγράφεται. Είναι πολύ απλό. Εχει στο DNA της τη στόφα της σταρ και φυσικά εκτός από το βλέμμα-παγίδα διαθέτει και μυαλό-ξυράφι. Αυτό που πολλές νεότερες προσπερνούν απερίσκεπτα καθώς θεωρούν ότι το ξανθό μαλλί και οι εντυπωσιακές αναλογίες ανοίγουν πόρτες.

Η αποχώρησή της δεν είναι φυσικά δραματικό γεγονός, αλλά μία ακόμη απόδειξη της ευφυΐας της, η οποία σχεδόν πάντα την οδηγούσε σε σωστές επιλογές. Τόσο σωστές που την τελευταία εβδομάδα κατάφερε με έναν μαγικό τρόπο να μας κάνει να ξεχάσουμε αστοχίες, εκπομπές που δεν ήταν και τόσο επιτυχημένες, χαμηλές τηλεθεάσεις και πολλά άλλα. Σημασία έχει ότι οργάνωσε με μοναδική μαεστρία μια γιορτή αποχώρησης στην οποία φρόντισε να τιμήσει όλους τους συνεργάτες της, να αποχαιρετήσει το κοινό της όπως ήθελε και φυσικά να θυμίσει και στο κανάλι ότι φεύγει όταν εκείνη αποφασίσει.

Στο σύνολο των τριάντα χρόνων που διένυσε η Ελένη στα τηλεοπτικά πλατό συνέβησαν πολλές και σημαντικές αλλαγές. Ακόμη και η ίδια χρειάστηκε να μετακομίσει από τον ΑΝΤ1 στον ALPHA και στη συνέχεια να αφήσει την πρωινή ζώνη και να βρεθεί στη μεσημεριανή. Οι αλλαγές δεν ήταν όμως τόσο ριζικές όσο αυτές που συμβαίνουν αυτή την περίοδο και που πρόκειται να συμβούν. Γι’ αυτό κι εκείνη αποφάσισε να τις παρακολουθεί από μακριά. Η οικονομική διαφορά αλλά και η αλλαγή προσανατολισμού του ALPHA με τα σχέδια της νέας διοίκησης ήταν βασικές αιτίες που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση. Μετά από τριάντα χρόνια καριέρας δεν ρισκάρεις και σίγουρα δεν κάνεις τόσα βήματα υποχώρησης. Ούτε καν χρειάζεται να συμβιβαστείς.
Το τέλος των χρυσών συμβολαίων και η αλλαγή ισορροπιών στις σχέσεις καναλιών και παρουσιαστών έχουν περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο. Ελάχιστοι επικεφαλής σταθμών υπογράφουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, ακόμη λιγότεροι επιδιώκουν συμβόλαια με σκληρές ρήτρες και υπέρογκα ποσά ως αμοιβή. Πλέον όλοι συμφωνούν και αμείβονται μόνο για το διάστημα που προβάλλεται η εκπομπή και φυσικά αν κάτι δεν πάει καλά με τα νούμερα τηλεθέασης, το κανάλι απλά αποχαιρετά και δεν αποζημιώνει. Ενα τέτοιο περιβάλλον δεν αφορά ανθρώπους της τηλεόρασης όπως η Ελένη Μενεγάκη. Γι’ αυτό και έκανε την ηρωική έξοδο που έρχεται να επιβεβαιώσει έναν βασικό κανόνα της αγοράς: αυτόν που θέλει όποιον κατεβαίνει από νωρίς σε λιμάνι να διαπραγματεύεται με ευνοϊκούς όρους, την ίδια ώρα που οι υπόλοιποι ως ναυαγοί απλώς αναμένουν στο ακουστικό τους.

Η «βασίλισσα» της ιδιωτικής τηλεόρασης παρέδωσε μαθήματα τηλεοπτικής ευστροφίας και προκάλεσε αναταραχή δυσανάλογη του πραγματικού μεγέθους του γεγονότος. Μια επιτυχημένη τηλεπερσόνα, ιδιαίτερα καλοπληρωμένη και αναγνωρισμένη, πλήρης δημοφιλίας και αποδέκτρια εκδηλώσεων θαυμασμού, είχε τη δυνατότητα να σταματήσει να δουλεύει, και αυτό επέλεξε. Η ζωή και η τηλεόραση συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα και σίγουρα η τηλεόραση έχει έναν μαγικό τρόπο να ανανεώνει το δυναμικό της και να μην εξαρτάται από πρόσωπα.

Κλείσιμο
Αλλωστε ίσως ήρθε η ώρα για να γίνει πραγματικότητα και το βασικό αίτημα «τόπο στα νιάτα» και φυσικά για να δοθούν ευκαιρίες να αναδειχθούν και άλλες παρουσιάστριες οι οποίες δεν θα ονειρεύονται υποχρεωτικά να γίνουν η νέα Μενεγάκη, κάτι που συνιστά τηλεοπτική μάστιγα.


Ο Μικρούτσικος επιστρέφει στην αγκαλιά του «Μεγάλου Αδελφού»

Υπάρχει φυσικά και η αντίστροφη πορεία. Αυτή που θέλει μια αποχώρηση να μετατρέπεται σε προσωρινή καθώς μια επιστροφή γίνεται γεγονός. Ο Ανδρέας Μικρούτσικος είναι ένα πρόσωπο άρρηκτα συνδεδεμένο με τα πρώτα χρυσά χρόνια της τηλεόρασης. Τότε που όλοι ανυποψίαστοι ανακαλύπταμε ως τηλεθεατές τα διάφορα formats και κυρίως τα ριάλιτι, που έμελλε να στοιχειώσουν την πορεία της ιδιωτικής τηλεόρασης μέχρι και σήμερα. Ο Μικρούτσικος ήταν ένα πρόσωπο-έκπληξη. Ενας μαθηματικός και ταλαντούχος μουσικός που μαγνητίστηκε από την τηλεόραση και στη συνέχεια μαγνήτισε τα πλήθη. Από το 1992, οπότε και ανέλαβε να παρουσιάσει το θρυλικό «Μεγάλο Παζάρι», ο Ανδρέας περνούσε από το ένα concept στο άλλο με απίστευτη φόρα και δυναμική. Κατάφερε να αναστήσει ακόμη και προγράμματα τα οποία πολλοί θεωρούσαν νεκρά. Ηγήθηκε της πρωινής ζώνης, του prime time, παρουσίασε το «Big Brother», το «Dream Show», το «Fame Story» και έκλεισε πολύ άδοξα τον κύκλο του. Ενα ριάλιτι talk show, το «Από Καρδιάς» στον ALPHA, κόπηκε με ομόφωνη απόφαση των μελών του ΕΣΡ, ενώ ο ίδιος στη συνέχεια διέκοψε το συμβόλαιό του με το STAR όπου παρουσίαζε το «Παρέα με τον Ανδρέα» και το 2009 αποχώρησε από την τηλεόραση. Μέχρι τότε η ζωή του Ανδρέα ήταν πασπαλισμένη με αστερόσκονη. Εκτός από την τηλεοπτική, στα φώτα βρέθηκε και η προσωπική του ζωή. Οι τηλεθεατές παρακολούθησαν live τον γάμο του με τη Φωτεινή Γεωργαντά αλλά και τη σχέση και μετέπειτα τον γάμο του με τη Δήμητρα Ρουμπέση. Φυσικά όλοι προτίμησαν την περίοδο όπου ζούσε έναν παράφορο έρωτα με τη Σοφία Βόσσου.

Ο Ανδρέας δεν κρύφτηκε ποτέ από το κοινό. Οσο προσπαθούσε να διεισδύσει στους χαρακτήρες των παικτών των ριάλιτι αλλά και των καλεσμένων του, άλλο τόσο ο ίδιος άφηνε πόρτες και παράθυρα ζωής ανοιχτά και όλοι παρακολουθούσαν όσα συνέβαιναν.

Ολα όμως έκλεισαν ερμητικά πριν από περίπου μία δεκαετία. Σχεδόν εξαφανίστηκε και αυτό που ακολούθησε ήταν η αποκαθήλωση. Ο Ανδρέας βυθίστηκε στα χρέη και οι πρώην σύντροφοί του τον αποδόμησαν με κάθε τρόπο. Η τηλεόραση πλέον ήταν παρελθόν, ο κόσμος δεν τον ακολουθούσε, τα νούμερα ήταν μονοψήφια και ο βασιλιάς γυμνός.
Ο Μικρούτσικος εξαφανίστηκε. Βυθίστηκε στην απομόνωση και απείχε συνειδητά απ’ όλους και απ’ όλα. Κανείς δεν ήξερε πού βρισκόταν και τι έκανε. Και κανείς δεν σκέφτηκε να του προτείνει να επιστρέψει. Οι ειδήσεις που τον αφορούσαν δεν ήταν ευχάριστες. Εκείνος έκλεισε αυτιά και μάτια και πορεύτηκε μοναχικά. Στον δρόμο του πριν από τρία χρόνια βρέθηκε η Ελενα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το θέαμα και του στάθηκε όσο κανείς άλλος. Ηταν δίπλα του και τον στήριξε σε όλα.

Ο θάνατος του αδελφού του, Θάνου Μικρούτσικου, τον έριξε πιο βαθιά στο συναισθηματικό αδιέξοδο. Καταρρακωμένος και ταλαιπωρημένος, στις αρχές του 2020 οδηγήθηκε στην εντατική του Ιπποκρατείου. Οι μέρες περνούσαν δύσκολα. Ο Ανδρέας όμως κατάφερε να βγει νικητής. Λίγο πριν συμβεί όλο αυτό, δέχτηκε μια πρόταση-έκπληξη από τον ΣΚΑΪ, ο οποίος έχοντας αναλάβει να επαναφέρει το «Big Brother» του ζήτησε να γίνει η φωνή του «Μεγάλου Αδελφού». Οι συζητήσεις προχωρούσαν αλλά η εταιρεία παραγωγής δεν ήθελε αναγνωρίσιμη φωνή. Το κανάλι, ωστόσο, δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια. Επανέκαμψε δριμύτερο και κατέθεσε πρόταση που θέλει τον Ανδρέα να εμφανίζεται στο παιχνίδι σε ρόλο-έκπληξη. Ο ίδιιος απάντησε θετικά, θέλει να επιστρέψει. Οσα χρόνια κι αν πέρασαν, όσα χτυπήματα κι αν δέχτηκε και πλήρωσε τα λάθη του, είπε το «ναι» και θα επιστρέψει. Στην απόφασή του αυτή είναι σύμφωνοι και οι δικοί του φίλοι. Η σύντροφός του Ελενα, η αδελφική φίλη του, Σοφία Βόσσου, και ο γιος του Στέργιος. Τον βοηθούν σε όλα, είναι εκεί και δειλά-δειλά έχουν αρχίσει να τον σπρώχνουν σε μια διαδικασία εξωστρέφειας. Ο ίδιος ακόμη διστάζει. Δεν μιλάει πολύ στις κάμερες που τον περιμένουν, δεν απαντά σε πολλές ερωτήσεις και φεύγει βιαστικά. Δεν είναι ακόμη η ώρα να μιλήσει.
Η επιστροφή του είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο. Κάποιοι δηλώνουν επιφυλακτικοί. Αναρωτιούνται γιατί το κάνει τώρα. Κάποιοι άλλοι που νοσταλγούν τον παλιό καλό καιρό όπου τα πρόσωπα ήταν κυρίαρχα και η λάμψη περίσσευε ανυπομονούν. Η τηλεοπτική συνθήκη άλλαξε και ο Ανδρέας Μικρούτσικος επιστρέφει σε μια αρένα την οποία πολλοί συνάδελφοί του δεν θέλησαν να δρασκελίσουν. Μένει να δούμε αν θα δικαιώσει τις προσδοκίες του κοινού και θα διαψεύσει όλους όσοι τον περιμένουν στη γωνία...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης