Άρση των μέτρων - Κορωνοϊός: Οδηγός για την επιστροφή στην κανονικότητα

Άρση των μέτρων - Κορωνοϊός: Οδηγός για την επιστροφή στην κανονικότητα

Από Δευτέρα μετακινήσεις χωρίς SMS - Πού και πότε είναι υποχρεωτικές οι μάσκες - Ποια καταστήματα ανοίγουν - Διαφορετικά ωράρια για το Δημόσιο - Απαραίτητες οι αποστάσεις μεταξύ των πολιτών

MASKA-KORONAIOS-ATHNA-PANDHMIA-ARTHROU
Σε πρόβα τζενεράλε εξελίσσονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα για τον κρατικό μηχανισμό και τον επιχειρηματικό κόσμο, αφού η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα έχει ξεκινήσει, αυξάνοντας κατακόρυφα την αδημονία των πολιτών και την αγωνία των επιστημόνων.

Ήδη, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, προμηθευτές και καταστήματα έχουν καταστρώσει σχέδια απασχόλησης του προσωπικού στις νέες συνθήκες, ενώ απολυμάνσεις και αγορά υγειονομικού εξοπλισμού μονοπώλησαν τις προετοιμασίες, στα τέλη της εβδομάδας.

Με την πρώτη φάση της εθνικής επανεκκίνησης να είναι προ των πυλών, ένα ευρύ φάσμα αλλαγών εκτείνεται πάνω από τη χώρα, με τις μετακινήσεις και τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες να περνούν σε νέο καθεστώς από τις πρώτες κιόλας ώρες της Δευτέρας.

Χωρίς sms

Στην νέα μέρα που ξημερώνει για την Ελλάδα στις 4 Μάϊου, οι αλλαγές θα είναι αντιληπτές ήδη με το πρώτο φως του ήλιου, καθώς καταργείται η υποχρέωση αποστολής sms ή η κατοχή γραπτής βεβαίωσης για την έξοδο από το σπίτι.

Στο δρόμο για τη δουλειά

Στη διαδρομή προς την εργασία, συστήνεται η χρήση ΙΧ, για αυτό και αίρεται ο δακτύλιος. Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για ελεύθερο πάρκινγκ στα μητροπολιτικά κέντρα, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η μετακίνηση με ταξί προϋποθέτει υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Αντίστοιχα, η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς έχει διαμορφωθεί στις νέες συνθήκες, καθώς:

·Κατά τις ώρες αιχμής (7-10πμ και 2-5μμ) θα χρησιμοποιούνται μόνο από εργαζόμενους για τις ανάγκες προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία.

Κλείσιμο
·Είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και αυστηρή η σύσταση για τήρηση αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού.

·«Βοηθοί επιβατών» θα βρίσκονται στους 45 βασικούς σταθμούς του μετρό της Αθήνας και σε σταθμούς ανταποκρίσεων του μετρό με τα λεωφορεία, προκειμένου να ενημερώνουν το επιβατικό κοινό, επιβλέποντας παράλληλα και τα μέτρα προστασίας που θα έχουν ληφθεί εντός των σταθμών, όπως με τη χρήση σήμανσης για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

Νέα ωράρια

Προς αποφυγή συνωστισμού, σε διαφορετικά ωράρια θα προσέρχονται οι εργαζόμενοι από το πρωί της Δευτέρας, αφού ο δημόσιος τομέας θα υποδέχεται το προσωπικό σε τρία κύματα από τις 7πμ έως τις 9πμ και ο ιδιωτικός τομέας (εκτός από τους εργαζόμενους σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και φούρνους) σε δύο κύματα, δηλαδή από τις 9πμ έως τις 10πμ. Αλλαγές υπάρχουν και ως προς την έναρξη των εμπορικών καταστημάτων, που θα σηκώνουν ρολά στις 10 το πρωί.

Πρεμιέρα για το εμπόριο

Το «βάπτισμα του πυρός» ως προς την επανεκκίνησης της εμπορικής δραστηριότητας αφορά σε:

· βιβλιοπωλεία,

· καταστήματα οπτικών,

·καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού,

· καταστήματα πώλησης φυτών,

· ΚΤΕΟ (προσέλευση μόνο με ραντεβού)

· καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Ανοίγουν, επίσης, και οι μεγάλες αλυσίδες (ηλεκτρικών συσκευών και Η/Υ), αλλά όχι ακόμη τα πολυκαταστήματα τύπου mall.

H πρόσβαση στα καταστήματα γίνεται με σαφείς κανόνες, δηλαδή τήρηση απόστασης 2 μέτρων ανά άτομο ( έως 20 τ.μ. 4 άτομα), χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες και αποφυγή χρήσης ανελκυστήρων.

Πλήρης επιστροφή προβλέπεται ακόμη για τις λαϊκές αγορές, ενώ απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις αγορές μεταξύ των περιφερειών. Παραμένει, όμως, σε ισχύ η απαγόρευση της πώλησης βιομηχανικών προϊόντων, όπως και τα μέτρα λειτουργίας του 50%.

Προσοχή στον καλλωπισμό

Μεγαλύτερη ευελιξία εμφανίζει το ωράριο λειτουργίας επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, από την κατηγορία των οποίων ξεκινούν τη Δευτέρα:

· Κουρεία

· Κομμωτήρια

· Κέντρα Αισθητικής

Αυστηρά και μόνο με ραντεβού και από τις 7.00 - 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 - 21.00 τα Σάββατα.

Για προληπτικούς λόγους, ωστόσο, αυστηρότερες είναι οι προδιαγραφές λειτουργίας των παραπάνω επιχειρήσεων, αφού μάσκες και γάντια είναι υποχρεωτικά τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους πελάτες.

Εξίσου υποχρεωτική είναι η απόσταση δύο μέτρων ανά θέση εργασίας, όπως και η απόσταση 2 μέτρων ανά άτομο εντός του χώρου, με την αναλογία να διαμορφώνεται ως εξής:

· έως 20 τ.μ. 4 άτομα,

·από 20 τ.μ. - 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και

·  άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

 Στην κανονικότητα και τα νοσοκομεία

Με μάσκα απαραιτήτως επιτρέπεται η είσοδος και σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, αφού επιστρέφΑει τη Δευτέρα  η διεξαγωγή τακτικών χειρουργείων και απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία.

Ανοιχτές, μετά από πολύ καιρό θα είναι τη Δευτέρα και οι Εκκλησίες για τις ανάγκες της ατομικής λατρείας, αλλά με τον περιορισμό των συναθροίσεων (έως 10 άτομα) να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ.

Ειδήσεις σήμερα:

New York Times: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους «πραγματικούς ηγέτες που ξεχωρίζουν στην κρίση»

Χρέη και νέες περιπέτειες για την οικογένεια Αγγλούπα

Διπλό επεισόδιο στον Έβρο: Δεκάδες σφαίρες έριξαν οι Τούρκοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης