Ηλιάνα Μαυρομάτη: «Τα 80s δεν ήταν μόνο πίστα και βάτες»

Η ταλαντούχα θεατρική κυρίως ηθοποιός επιστρέφει στην τηλεόραση με την πολυαναμενόμενη σειρά του ALPHA «Αυτή η νύχτα μένει», φωτογραφίζεται στο «Gala» για το πρώτο της εξώφυλλο και μιλάει για την εφηβική της επανάσταση, τον έρωτα σήμερα και τη δεκαετία που μένει ανεξίτηλη στη μνήμη μας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
iliana-mavromati-mak
Δεν είναι η πρώτη φορά που τη συναντώ, όμως κάτι έχει αλλάξει επάνω της. Τη γνωρίζω χρόνια και τώρα δείχνει διαφορετική, όχι εξωτερικά όμως, καθώς το γνώριμο πλατύ χαμόγελό της παραμένει φωτεινό. Ισως είναι κουρασμένη από τις εξαντλητικές πρόβες στο θέατρο για τον «Ζορμπά», που θα ανέβει σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», και τα πολύωρα γυρίσματα για τη νέα σειρά του ALPHA «Αυτή η νύχτα μένει». Η Ηλιάνα Μαυρομάτη είναι από τους ανθρώπους που κατέχουν από μικρή ηλικία μια ιδιαίτερη ωριμότητα. Ξέρει τι λέει και μοιάζει ατρόμητη. Είναι νέα, ταλαντούχα, ταγμένη στην τέχνη της και ιδιαίτερα γοητευτική με έναν τρόπο απλό, αλλά καθόλου απλοϊκό. Βρισκόμαστε στα Εξάρχεια, τη γειτονιά της που πεισματικά αρνείται να αλλάξει, σε ένα σύντομο διάλειμμα, στο μοναδικό ρεπό της μέσα στην εβδομάδα.
iliana-mavromati__1_
Φόρεμα, Madame Shoushou. Γόβες, RL Archive

Ένα ταλέντο γεννιέται
Κόρη γνωστών ηθοποιών, της Λίλας Καφαντάρη και του Βασίλη Μαυρομάτη, βρέθηκε από μικρή στη θεατρική πιάτσα. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο αγάπη και καλλιτεχνικές αναζητήσεις, από τις οποίες, ευτυχώς, δεν γλίτωσε. Η Ηλιάνα Μαυρομάτη εργάζεται στο θέατρο ήδη 15 χρόνια, με επιτυχίες τις οποίες οφείλει στον εαυτό της και μόνο. Σπούδασε στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Θεατρικά Δρώμενα Ιασμος» του Βασίλη Διαμαντόπουλου και παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού με τη σπουδαία Ελένη Σκότη. Το θέατρο την καλοδέχτηκε και το 2015 την τίμησε με μία υποψηφιότητα για το Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την παράσταση «Τίρζα, η βασίλισσα του ήλιου». Σήμερα προετοιμάζει νέους ηθοποιούς για την εισαγωγή τους στις δραματικές σχολές. Σοβαρό βιογραφικό, όχι αστεία για μια 37χρονη ηθοποιό. Είναι αλήθεια τόσο σοβαρή όσο φαίνεται;

Ηλιάνα Μαυρομάτη (Ζέτα | Αυτή η νύχτα μένει) | Happy Day | 11/10/2022


«Καλέ, για τα πανηγύρια είμαι! Ισως είμαι λιγάκι κουμπωμένη στην αρχή, αλλά πραγματικά ποτέ δεν υπήρξα σνομπ ή “βαριά”. Αλλο πράγμα η καριέρα μου, άλλο η κοινωνική μου ζωή. Απλά, πάντα δούλευα αρκετά και έκανα ετερόκλητα και διαφορετικά πράγματα στην τέχνη μου», εξηγεί.

Υπάρχει χρόνος για φλερτ, έρωτα ή μια σχέση στη ζωή μιας τόσο πολυάσχολης γυναίκας;
«Οταν είσαι ερωτευμένος προλαβαίνεις τα πάντα, ο χρόνος διαστέλλεται και έχεις περίσσια ενέργεια. Τώρα είμαι συγκεντρωμένη στη δουλειά μου, αλλά δεν έχει τύχει και κάτι στην προσωπική μου ζωή που να με ιντριγκάρει. Οπότε μέχρι στιγμής απολαμβάνω τη συντροφιά των φίλων μου και του σκύλου μου, του Φώτη». Το κορίτσι μας, λοιπόν, είναι ελεύθερο και πολύ ωραίο.
iliana-mavromati__6_
Φόρεμα, Celia Dragouni
Πού συναντά κανείς όμως την Ηλιάνα; Σίγουρα όχι σε μπουζούκια ή σε πάλκα που ανεβαίνει τώρα λόγω του νέου της ρόλου. «Στην εφηβεία μου πήγα πολύ μπουζούκι. Βρέθηκα επάνω σε πάγκους, τραπέζια και μπάρες. Ημουν ροκ τύπος, όμως το φιλικό μου περιβάλλον είχε μανία με το λαϊκό τραγούδι, οπότε ακολουθούσα. Παντού μπορώ να περάσω καλά. Τώρα μάλιστα με το σίριαλ έχω αλλάξει και στιλ. Αρχισα να φοράω ξανά βάτες και αποφάσισα να τολμήσω vintage πινελιές - είναι άλλωστε και της μόδας».

Στη μηχανή του χρόνου
Από τα Εξάρχεια του 2022 ταξιδεύουμε στο Αγρίνιο του 1984, μέσα στο σκοτεινό νυχτερινό κέντρο «Το Ονειρο». Στρας, λουλουδοπόλεμος, πιάτα, αλκοόλ, μαφία, δυνατοί προβολείς, χιλιόμετρα λαμέ, μυρωδιά από τσιγάρα, λαϊκές επιτυχίες με συνθεσάιζερ και ένας φόνος υφαίνουν την ιστορία του νέου φιλόδοξου σίριαλ του ALPHA «Αυτή η νύχτα μένει». Δεν την αγχώνει όλη αυτή η αδημονία που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη σειρά από το πρώτο κιόλας τρέιλερ; «Μακάρι να πάνε όλα καλά. Θέλω πολύ ο κόσμος να συνδεθεί με αυτό που θα δει στη μικρή οθόνη. Είναι μια συλλογική δουλειά που έχει όλες τις προϋποθέσεις και τους σωστούς συντελεστές ώστε να πάει καλά, και αυτό είναι ένα μεγάλο μου στοίχημα», λέει με αγωνία που μπορείς και να τη δικαιολογήσεις αφού η φετινή είναι μια ιδιαίτερη απαιτητική σεζόν με πάνω από 40 ελληνικές παραγωγές.

Κλείσιμο
Η «Νύχτα», πάντως, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει την créme de la créme στο λαμπερό καστ της: Γιάννης Στάνκογλου, Βασίλης Μπισμπίκης, Κόρα Καρβούνη, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιώργος Αρμένης και Γιώργος Πυρπασόπουλος είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές της σειράς που θα διεκδικήσει ένα γενναίο κομμάτι από την πίτα της τηλεθέασης. «Το καστ είναι καταπληκτικό και όλοι οι συνάδελφοι είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες, θεατρικοί ηθοποιοί με μεγάλη πείρα. Η αισθητική είναι κινηματογραφική και πολύ όμορφη από τα πλάνα που έχω δει στα κλεφτά», με προϊδεάζει.

iliana-mavromati__5_

Τα 80s, όπου διαδραματίζεται η σειρά, είναι μια εποχή που ακόμα θυμόμαστε, όχι τόσο μακρινή, με τις φλασάτες φωτογραφίες από γενέθλια και οικογενειακές γιορτές να στοιχειώνουν τα άλμπουμ των αναμνήσεών μας από εκείνα τα χρόνια που δαπανήθηκαν άπειρη λακ και μπουκαλάκια Tosca. «Ακριβώς! Tο στοίχημα είναι μεγάλο, γιατί όσοι θα παρακολουθήσουν τη σειρά ή θα είναι ήδη γνώστες ή νεότεροι που θα αποκομίσουν μια γερή δόση εκείνης της δεκαετίας. Ομως δεν ήταν μόνο πίστα και βάτες. Εκείνη η εποχή ήταν η αρχή της κρίσης του σήμερα. Ακόμα ζούμε στα απόνερα αυτής της υπερβολής, της μαξιμαλιστικής διάθεσης της τότε κοινωνίας. Η σειρά όμως έχει και αρκετά σαρκαστικό χιούμορ απέναντι στο κοινωνικοπολιτικό σύστημα της εποχής και αυτό θα αρέσει πολύ. Δεν είναι απλώς μια ερωτική ιστορία», αποκαλύπτει με καμάρι.

Τι θυμάται η ίδια από τα περίφημα «ωραία χρόνια» του ΠΑΣΟΚ; «Γεννήθηκα το 1986, αλλά θυμάμαι μεγάλη ανεμελιά, ταξίδια με το αυτοκίνητο με τους γονείς μου, γλέντια, σουρεαλιστικές καταστάσεις και άπειρες βιντεοκασέτες. Είναι ωραίο που αναβιώνουμε εκείνη την εποχή στη σειρά, τα κοστούμια από μόνα τους είναι μεγάλη έμπνευση, τα κρεπαρισμένα μαλλιά, ακόμα και τα νέον φώτα. Μπαίνω στο σετ και απευθείας μεταμορφώνομαι στον ρόλο. Η παραγωγή είναι υψηλού επιπέδου και θα δικαιωθεί η δουλειά πολλών ανθρώπων. Νιώθω μόνο χαρά, τίποτε άλλο».
iliana-mavromati__4_
Φόρεμα, Celia Dragouni. Πέδιλα, RL Archive

Με ελάχιστες τηλεοπτικές συνεργασίες στο βιογραφικό της και έχοντας κατά βάση αφιερωθεί στο θέατρο μέχρι σήμερα, αναρωτιέμαι πώς την έπεισε αυτός ο ρόλος ή αν εντοπίζει κάποιες ομοιότητες με την καλτ ηρωίδα της.

«Εμπιστεύομαι τυφλά τον Σταύρο Στάγκο που μου πρότεινε τον ρόλο. Οταν με κάλεσε σε συνάντηση δεν ήξερα καν για ποια σειρά με σκεφτόταν, αλλά είδα στο γραφείο του ένα σενάριο με τίτλο “Αυτή η νύχτα μένει”. Ενθουσιάστηκα προτού ακόμα συζητήσω οτιδήποτε. Λατρεύω την ταινία και το τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη. Μόλις έμαθα τους συντελεστές και μου μίλησε για το όραμά του, δεν είχα τίποτα να περιμένω. Το ένστικτό μου είπε “ναι” προτού ακόμα ψελλίσω την απάντησή μου. Ηταν μια δημιουργική παρόρμηση, από εκείνες που είσαι τυχερός αν ζήσεις στην καριέρα σου. Οσο για τη Ζέτα που υποδύομαι στο σίριαλ, είναι μια γυναίκα μεσοαστικής καταγωγής με το όνειρο να γίνει τραγουδίστρια.

Ερωτεύτηκε παράφορα έναν κακοποιητικό σύντροφο και μετά από ένα μοιραίο γεγονός βρίσκει καταφύγιο στην επαρχία για να επιζήσει. Με τη Ζέτα έχω πολλά κοινά, σπάνια ταυτίζομαι τόσο πολύ με μια ηρωίδα. Εκανα κι εγώ την επανάστασή μου νωρίς και ήταν άγρια. Ηθελα από μικρή να στέκομαι μόνη μου στα πόδια μου και οι γονείς μου είχαν την ίδια άποψη. Δεν έχω κακοποιηθεί σε τέτοιο σημείο ποτέ, αλλά έχω υπάρξει με συντρόφους που με έχουν στριμώξει ψυχολογικά και συναισθηματικά. Σε λίγες ερωτικές σχέσεις μου έχουν λειτουργήσει ομαλά τα πράγματα», ομολογεί.
iliana-mavromati__2_
Φόρεμα Dimitris Strepkos, Celebrity Skin. Πέδιλα, RL Archive

Ενα τόσο «άπιαστο» πλάσμα, αναρωτιέμαι πώς κατάφερε να βγάλει τη διετία απραγίας που έπληξε τους καλλιτέχνες λόγω πανδημίας. «Επαθα πανικό, αισθάνθηκα ότι δεν είμαι επαγγελματίας. Εκανα βέβαια μαθήματα σε νέα παιδιά, οπότε αυτό με κράτησε κοντά στην τέχνη μου. Επίσης ασχολήθηκα με τον εαυτό μου, έκανα πολλή γυμναστική και το έριξα στο διάβασμα και τις σειρές. Ελιωσα το Netflix, λάτρεψα τη σειρά “Βερσαλλίες” και δεν είδα καθόλου ελληνικές σειρές για να είμαι ειλικρινής. Είμαι πιο προσγειωμένη και ελεύθερη από τότε, καλό μου έκανε τελικά. Προτιμούσα να βλέπω “MasterChef” ή “GNTM” για να αποφορτιστώ. Πόση κουλτούρα πια;». Αυτό σίγουρα δεν το περιμένατε, έτσι;

Ο σάλος του #MeToo δεν έχει κοπάσει ακόμα, ευτυχώς. Είναι όμως καθόλου καλύτερες οι συνθήκες πλέον στον χώρο της υποκριτικής; «Η βία είναι βία, η εκμετάλλευση παραμένει εκμετάλλευση ακόμα κι αν δεν υπάρχει σεξουαλική παρενόχληση. Εχω βιώσει άσχημες εργασιακές συνθήκες, λόγω της τοξικότητας ενός σκηνοθέτη σχεδόν διαλύθηκε ένας θίασος. Φοβόμουν να πάω στη δουλειά μου, να μπω στο θέατρο. Προσπάθησα να το εξομαλύνω, μα δεν τα κατάφερα. Μου έχει τύχει βέβαια να ξανασυναντηθώ με ανθρώπους που παλαιότερα με δυσκόλεψαν και ήταν διαφορετικοί. Τώρα πια σκέφτομαι περισσότερο μια συνεργασία, δεν είμαι τόσο χαλαρή. Οσο για τα νέα παιδιά που συναντώ, καταλαβαίνω πως δεν χαμπαριάζουν τίποτα από όλα αυτά. Η ανάγκη τους για έκφραση και να παίξουν ρόλους είναι μεγαλύτερη από εκείνη του φόβου. Το ταλέντο από το νέο αίμα καλλιτεχνών είναι τεράστιο», καταλήγει.
iliana-mavromati__3_
Φόρεμα και αλυσίδα, Celia Dragouni

Καθώς αποχαιρετιόμαστε έξω από το πολύβουο καφέ των Εξαρχείων, που είναι το στέκι της, καταλαβαίνω πια τι είναι εκείνο που με μπέρδεψε επάνω της στην αρχή. Με δύο πολυσυζητημένες δουλειές προτού καν παρουσιαστούν στο κοινό να τρέχουν παράλληλα σε θέατρο και τηλεόραση, η Ηλιάνα είναι έτοιμη φέτος να δώσει το 100% της ενέργειάς της. Και μπορεί αυτό το εξώφυλλο να είναι το πρώτο της, αλλά δεν θα είναι το τελευταίο της.

info: Η νέα σειρά του ALPHA «Αυτή η νύχτα μένει» βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή και θα κάνει πρεμιέρα 22/10, στις 22:40.

Styling: Λίζη Παπάζογλου. Makeup-Hair: Πετρούλα Δουράμπεη. Βοηθός styling: Ελένη Εξάρχου. Βοηθός φωτογράφου: Μάριος Κόλλιας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα